«Μαύρη τρύπα» 30.000.000€ στο ΥΠ.ΕΞ. επί Γιωργάκη!


Στη Βουλή η ιστορία των ΜΚΟ και της αναζήτησης του «θησαυρού» που έβγαινε κάθε χρόνο από το δημόσιο ταμείο με κατεύθυνση Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δεν είναι νέα.

Οι πρώτες ερωτήσεις στη Βουλή άρχισαν να κατατίθενται τo 2002. O βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βλάχος, μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία», θυμήθηκε ότι ήταν ένας από τους πρώτους που έφερε το θέμα στη Βουλή. 

Θυμάται όμως και την αντίδραση του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου, απαντώντας στην ερώτησή του: «Μόνο που δεν με έδειρε ο Λοβέρδος επειδή τόλμησα να ρωτήσω για τις ΜΚΟ».

Τη διετία 2003-2004 το θέμα πήρε πάνω της η Λιάνα Κανέλλη του  ΚΚΕ. Λίγο όμως το γενικώς νεφελώδες τότε τοπίο, λίγο η πολιτική βούληση του τότε υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου να υπερασπιστεί τον θεσμό των ΜΚΟ, δεν βγήκε και κανένα ιδιαίτερο συμπέρασμα.

Τα στόματα γύρω από τον τρελό χορό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχε στηθεί γύρω από τις ΜΚΟ άρχισαν να ανοίγουν στα μέσα του 2010. 


Ηταν τότε που στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής άρχισαν να καταφτάνουν καταγγελίες από τα ίδια τα μέλη διοικητικών συμβουλίων ΜΚΟ, ότι εκατομμύρια ευρώ που φαινόταν ότι εκταμιεύονται από τα ταμεία της αρμόδιας Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠ.ΕΞ. με προορισμό ΜΚΟ δεν έφταναν ποτέ στον προορισμό.

Οι καταγγελίες αποτέλεσαν αφορμή ώστε να ξεκινήσουν δύο σχεδόν παράλληλες έρευνες, μία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και μία ορκωτών λογιστών στο ΥΠ.ΕΞ., οι οποίες κατέληξαν σε πορίσματα «φωτιά».


Εκταμιεύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (μόνο το ΥΠ.ΕΞ. έδωσε 115.000.000 ευρώ σε ΜΚΟ την περίοδο 2000-2010), τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ εκταμιευθέντων και εισπραχθέντων ποσών, αλλά και η απίστευτη είδηση ότι για τα τρία πρώτα χρόνια το Ελεγκτικό Συνέδριο «πολτοποίησε» τα παραστατικά ήταν μόνο λίγα από όσα συμπέραινε η έρευνα των ορκωτών λογιστών.

Διαβάστε περισσότεραεδώ

Σχόλια