Όλοι θέλουν το ΤΕΙ στην Λευκάδα αλλά...

Λεφτά δεν υπάρχουν, πρωθυπουργός δεν υπάρχει, κτήριο δεν υπάρχει και πρέπει να φτάσουμε στο «πάρα ένα» για να καταλάβουμε ότι αν δεν δοθεί άμεσα λύση το ΤΕΙ Λευκάδας θα ανήκει στο παρελθόν. Προ ημερών
σας ενημερώσαμε ότι αναμένουμε την επίσκεψη του πρόεδρο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ναπολέων Μαραβέγια στην Λευκάδα και συγκεκριμένα στους Σφακιώτες όπου θα αξιολογούσε το κτήριο του Δημαρχείου για εγκατάσταση του ΤΕΙ σε αυτό.

Όπως μας επιβεβαιώνει και η Δημοτική Αρχή η πρόταση απερρίφθη από τη Διοικούσα του ΤΕΙ. Αναμένουμε εντός της ημέρας και γραπτή ενημέρωση για τους λόγους που οδήγησαν τον κο Μαραβέγια να πει το «όχι». Όπως καταλαβαίνουμε όλοι το μέλλον του ΤΕΙ στην Λευκάδα κρέµεται από µια κλωστή αφού δεν υπάρχει άλλο διαθέσιμο κτήριο, ούτε τα χρήματα να αναγερθεί ένα καινούργιο κτήριο ΤΕΙ. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές είναι πολλά και γνωστά, το ζήτημα τώρα είναι αν μπορούμε να κρατήσουμε αυτή την σημαντική πηγή μόρφωσης και ζωής στην Λευκάδα την στιγμή που δεν υφίστανται οι απαιτούμενες υποδομές.

Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να βλέπουμε τους φοιτητές μόνο σαν μια καλή οικονομική ενίσχυση για τον τόπο και να εξετάσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ποιο είναι τελικά το καλύτερο για τα παιδιά! Η τοπική κοινωνία βεβαίως και θέλει να παραμείνει το ΤΕΙ στην Λευκάδα, χρόνια όμως τώρα δεν ασχολήθηκε κανείς επί της ουσίας με το ζήτημα. Προκειμένου να κρατήσουμε το ΤΕΙ λειτουργήσαμε σύμφωνα με τον κανόνα του ''τίποτα μονιμότερο από το προσωρινό''.

Τώρα όμως ο «κανόνας μας τελείωσε» και η Λευκάδα κινδυνεύει να χάσει το ΤΕΙ. Εμείς μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φοιτητών ΤΕΙ κο Στέφανο Ματρώζο, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι με το κτήριο στους Σφακιώτες δεν συμφωνούν ούτε οι φοιτητές. «Θέλει πολλά χρήματα, πολλές παρεμβάσεις για να μπορεί να λειτουργήσει ως ΤΕΙ και η απόσταση από την πόλη είναι άλλο ένα αρνητικό στοιχείο.»

Μας ενημέρωσε όμως ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες λύσεις στο τραπέζι που θα εξεταστούν, όπως αυτή να μεταφερθεί το ΤΕΙ στο κτήριο του παλιού Μουσικού Σχολείου. Σχετικά με την πρόταση να δοθεί το Πνευματικό Κέντρο επιτρέψτε μου να κάνω την πρόβλεψη ότι θα απορριφθεί, άρα δεν υπάρχουν πλέον και πολλές εναλλακτικές.

Οι φοιτητές όμως δεν χάνουν την αισιοδοξία τους, ο κος Ματρόζως αναφέρθηκε στο γεγονός ότι άμεσα θα επιλυθούν κάποια λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, άλλη μια επιθυμία είναι «να μας επιτραπεί να χρησιμοποιούμε το αμφιθέατρο στο Θέατρο Λευκάδας για τις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις.»
 
Η Λέσχη των φοιτητών θα μεταφερθεί στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης και έχει ζητηθεί από την Μητρόπολη να δώσει το οικοτροφείο έτσι ώστε να φιλοξενηθούν μελλοντικά φοιτητές.

Είναι προφανές ότι λύσεις υπάρχουν, το ερώτημα είναι αν οι εμπλεκόμενοι φορείς θέλουν να τις προωθήσουν. Όπως η πολιτεία έτσι και η εκκλησία πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα και να αναλάβουν επιτέλους όλοι μαζί τις ευθύνες τους, αυτός είναι και ο ρόλος της άλλωστε, να στηρίζει την κοινωνία εκεί που υπάρχουν αδυναμίες.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται....
Κατερίνα Μεσσήνη
πηγή

Σχόλια