Συμφωνία για τετράμηνη παράταση στο Eurogroup

Σε συμφωνία για τετράμηνη παράταση κατέληξε το Eurogroup. 

Εν αναμονή των συνεντεύξεων Τύπου, οι πληροφορίες λένε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας, αλλά η Αθήνα καλείται να υποβάλει -πιθανώς τη Δευτέρα- υπόμνημα με διευκρινίσεις σχετικά με την προώθηση μεταρρυθμίσεων...

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες η συμφωνία αφορά σε παράταση τετράμηνης διάρκειας, έως τον Ιούνιο. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε συνέχεια αυτής της συμφωνίας, τη Δευτέρα, η Αθήνα θα καλείται να υποβάλει ένα υπόμνημα με διευκρινίσεις και λεπτομέρειες σχετικά με την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Μοιάζει να υπάρχει μια συμφωνία» είπε νωρίτερα μια πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Οι όροι βρίσκονται στην πορεία να καθοριστούν», πάντως «πρέπει να αναμείνουμε να επισημοποιηθεί (η συμφωνία) καθώς οι αντιπροσωπείες μπορεί να εγείρουν κι άλλες ενστάσεις», πρόσθεσε η πηγή αυτή. 

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί έγραψε στο Twitter: «Προχωρούμε, προχωρούμε, προχωρούμε».

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο οι 19 υπουργοί Οικονομικών στοχεύουν σε συμφωνία επί ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα αποσαφηνίζει ορισμένους τομείς που αφορούν την παράταση της δανειακής σύμβασης και το πέρασμα στη συνέχεια σε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τον οποίο ενημέρωσε ότι αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο σημερινό Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή.

Ο Ντάναλντ Τουσκ απέκλεισε τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής την Κυριακή, αλλά εμφανίστηκε έτοιμος να συγκαλέσει το Συμβούλιο «εν ευθέτω χρόνω» εφόσον χρειαστεί.

Σχόλια