Το βιβλίο ιστορίας της Γ' λυκείου ονομάζει τα Σκόπια ως Μακεδονία και μάλιστα όταν αυτά ονομάζονταν κι επισήμως Βαρντάσκα


Σάλο έχει προκαλέσει ένα σφάλμα που εντοπίστηκε στο σχολικό βιβλίο Ιστορίας της Γ’ Λυκείου, όπου ένας χάρτης δείχνει την ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία. Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο Ε’ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι συγγραφείς παραθέτουν ένα χάρτη με τα κυριότερα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης όταν το κράτος των Σκοπίων ονομαζόταν και επισήμως ως Βαρντάσκα. Διπλή η παραχάραξη της ιστορίας δηλαδή.
Ο χάρτης βρίσκεται στο βιβλίο «Ιστορία του νεότερου και του σύγχρονου κόσμου (από το 1815 έως σήμερα)» που διδάσκεται στη Γ’ Λυκείου και Δ’ Εσπερινού Λυκείου.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση μελών της ΟΛΜΕ που ζητούν από το υπ. Παιδείας να πάθει θέση.

Όταν ο υπουργός, Νίκος Φίλης ρωτήθηκε για το θέμα απάντησε πως: «Δεν θέλω να κάνω δηλώσεις που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία. Υπάρχουν από το νόμο εκπαιδευτικά όργανα, τα οποία θα αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα. Είναι, πάντως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ιστορικά δεν συγκροτούσε το χώρο της Μακεδονίας και γεωγραφικά σίγουρα επίσης δεν συγκροτεί τον χώρο της Μακεδονίας από μόνη της».

Σχόλια