ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΔΙΝΟΥΝ  VPRC και Pulce Rc ΜΕ 4 ΚΑΙ 2 ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ

5 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ Η Ρ. ΔΟΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Η Iskra αναδημοσιεύει, χωρίς κρίσεις και σχόλια για την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία τους, ευρήματα από την δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό του περιοδικού "Επίκαιρα" που κυκλοφορεί την Πέμπτη (15/5), την κυλιόμενη δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές της Pulce Rc για την εφημερίδα "ΠΟΝΤΙΚΙ" και την δημοσκόπηση του καθηγητή Πανά για τον τηλεοπτικό σταθμό "Ε" και την Περιφέρεια Αττικής.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 28%, με τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί συγκεντρώνοντας το 24% των στις απαντήσεις των ερωτηθέντων.

Το Ποτάμι, συγκεντρώνει το 8% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στην έρευνα, όπως και η Χρυσή Αυγή. Το ποσοστό του ναζιστικού κόμματος, ωστόσο, είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί ακόμα και με δημοσκοπική ακρίβεια. Σταθερότητα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση δείχνει το ΚΚΕ, που συγκεντρώνει το 7%

Η συρρίκνωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ (Ελιά) και της ΔΗΜΑΡ,που περιγράφεται στο σύνολο των τελευταίων δημοσκοπήσεων, επιβεβαιώνεται και σε αυτή της VPRC
 
Συγκεκριμένα, η Ελιά συγκεντρώνει το 5%, ενώ η ΔΗΜΑΡ το 3%, προϊδεάζοντας τα στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου για μια εκλογική βραδιά-θρίλερ. Χαμηλότερα των ποσοστών τους στις εθνικές εκλογές εμφανίζονται οι εκτιμήσεις για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι όμως φαίνεται ότι θα εξασφαλίσουν άνετα κομματική εκπροσώπηση στην Ευρώπη.

Πρωτιά στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές εξασφαλίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,7% έναντι 13,7% της Νέας Δημοκρατίας. Στα ύψη βρίσκεται, όμως, η αδιευκρίνιστη ψήφος, καθώς το 23% των ερωτηθέντων δεν έχει αποφασίσει μέχρι σήμερα τι θα κάνει μπροστά στην κάλπη.
Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση και την ανάλυσή της, στα "Επίκαιρα" που κυκλοφορούν την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014. Ποιο θεωρούν οι ερωτηθέντες το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, ποια είναι η γνώμη τους από τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πόσο ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές, πόσο βέβαιοι είναι για τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές και τι είναι το "άλλο κόμμα".

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Απρίλιο έδινε 2,5 μονάδες διαφορά υπέρ του συριζα.
Αξίζει να σημειωθεί και η πτώση της ΧΑ από 11% στο 8%.

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ Ρ. ΔΟΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
 
Αέρας νίκης για τη Δύναμη Ζωής, ακόμη και από τον πρώτο γύρο, καταγράφουν δημοσκοπήσεις. Χαρακτηριστικά, στη δημοσκόπηση του καθηγητή Επ. Πανά, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού "Ε", η Ρένα Δούρου έχει σημαντικό προβάδισμα 5 και πλέον μονάδων έναντι του Γιάννη Σγουρού!

Ειδικότερα τη Ρ. Δούρου προτιμά το 25,6% των ερωτηθέντων, όταν τον απερχόμενο περιφερειάρχη επιλέγει το 20,3%. Και ακολουθούν: Γιώργος Κουμουτσάκος 13%, Ηλίας Παναγιώταρος 11,9%, Θανάσης Παφίλης 9,1%, Παύλος Χαϊκάλης 6%, Μαρία Γιαννακάκη 2,7%, Θανάσης Τζήμερος 1,6%, Πέτρος Μαντούβαλος 1,2%, Αντώνης Γάκης 1,1% και Δέσποινα Κουτσούμπα 0,9%, ποσοστά που δίνουν την εικόνα ότι η Δύναμη Ζωής θα έχει σημαντικές δεξαμενές για τον δεύτερο γύρο, πόσο μάλλον εφόσον επιβεβαιωθεί το σημαντικό προβάδισμα του πρώτου γύρου.

"Κανέναν" επιλέγει, τέλος, το 3,3% και άλλον υποψήφιο το 1,3%, ενώ δεν έχει αποφασίσει το 1,9%. Η δημοσκόπηση έγινε στο διάστημα 3 έως 9 Μαΐου και απάντησαν 3.200 άτομα.

Οκτώ μονάδες διαφορά στη Β' Αθηνών!
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι διαφορές γίνονται ακόμη μεγαλύτερες στη μεγάλη περιφέρεια της Β' Αθηνών (οκτώ μονάδες) αλλά και στη Β' Πειραιά (εννέα μονάδες!), ενώ η μόνη κατηγορία στην οποία προηγείται ο Γ. Σγουρός είναι στην ηλικιακή άνω των 60 χρόνων.

Την πρόβλεψη ότι τη φορά αυτή δεν θα... πιάσει το δίλημμα του 2012 έκανε η Ρένα Δούρου (σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του "Σκάι"), δίνοντας ταυτόχρονα και το σύνθημα: "Αν κατορθώσουμε να αλλάξουμε την Περιφέρεια Αττικής, θα αλλάξουν τα πράγματα σε όλη την πατρίδα μας".

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, "πάλι ένα ψευτοδίλημμα και μία εικόνα Βαβυλωνίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρείται να στηθεί εδώ. Επιχειρείται να παιχτεί ξανά το παιχνίδι του Ιουνίου 2012 περί χρεοκοπίας, με ή χωρίς μνημόνιο. Αν αυτό έπιασε για ένα μικρό ποσοστό συμπατριωτών μας τη 17η Ιουνίου 2012, τώρα δεν πιάνει" εκτίμησε εξηγώντας ταυτόχρονα το "γιατί": "Γιατί οι άνεργοι στον Ασπρόπυργο, οι άνεργοι στην Ελευσίνα, οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών δεν ξαναπέφτουν στην παγίδα που μπορεί να απέδωσε καρπούς τον Ιούνιο του 2012".

Εν τω μεταξύ η απερχόμενη αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Χρυσάνθη Κισκήρα καλεί με δήλωσή της να δοθεί "δυναμη στη Δύναμη Ζωής για τη δική μας Ζωή".

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΚΥΛΙΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ  ΠΟΝΤΙΚΙ

Στο 2% διαμορφώνεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σύμφωνα με το τέταρτο μέρος της κυλιόμενης δημοσκόπησης της Pulse RC για τις ευρωεκλογές, που δημοσιεύεται την Πέμπτη στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Το Ποντίκι.

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει βελτίωση στην παράσταση νίκης και ο Αλέξης Τσίπρας στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Αναλυτικά, τα στοιχεία της δημοσκόπησης έχουν ως εξής:

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπά ποσοστό 23,5%, η ΝΔ 21,5% και ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 8,5%, Ελιά 7,5%, Το Ποτάμι 7,5%, ΚΚΕ 6,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4%, ΔΗΜΑΡ 2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2% και ΛΑΟΣ 1%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει σταθερός στο 32% και προηγείται του Αλέξη Τσίπρα, παρότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τις προτιμήσεις προς αυτόν στο 25% (από 24%).

Τέλος, στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μια ποσοστιαία μονάδα και ανεβαίνει στο 46% αυξάνοντας τη διαφορά του από τη ΝΔ, η οποία παραμένει σταθερή στο 39%.


> iskra

Σχόλια