Σταφίδες με φυτοφάρμακο στα σχολεία

Το θέμα που ακολουθεί, είναι πολύ σοβαρό, καθώς έχει να κάνει με την υγεία των παιδιών μας.
Είναι τυχαίο, το γεγονός, ότι το πρόγραμμα υλοποιείται στα σχολεία της Αττικής με τον μεγαλύτερο στη χώρα σχολικό πληθυσμό και ότι χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ;
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν οι βουλευτές του κόμματος ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ κ.κ. Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου, σχετικά με την επικινδυνότητα των φαρμάκων που εμπεριέχονται στα λαχανικά και τα φρούτα που διανέμονται στα σχολεία της Αττικής.

Προς: Yπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Υπουργό Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης
Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Ανίχνευση ακατάλληλου σκευάσματος σε ποσότητες φρούτων και λαχανικών που διανεμήθηκαν σε σχολεία της Αττικής, με αφορμή την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως πληροφορηθήκαμε από δημοσίευμα του Κυριακάτικου Τύπου (Καθημερινή της Κυριακής 05/06/2011) εδώ και μια εβδομάδα υλοποιείται η διαδικασία διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο ....
χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. προγράμματος, για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από μαθητές.

Με αφορμή, το γεγονός της ανίχνευσης μολυσμένων λαχανικών στην Ισπανία, που απασχολεί τη δημόσια διεθνή επικαιρότητα, αναλήφθηκε η πρωτοβουλία του δειγματοληπτικού ελέγχου των παραπάνω ποσοτήτων. Το αποτέλεσμα της εργαστηριακής ανάλυσης, ήταν ο εντοπισμός υπολειμμάτων απαγορευμένου φυτοφαρμάκου σε ποσότητα αποξηραμένων σταφίδων. Η τοξική ουσία Pirimiphos methyl που ανιχνεύθηκε, χρησιμοποιείται όπως πληροφορούμαστε για τον «καθαρισμό» αποθηκών που φυλάσσονται σιτηρά. Το όλο ζήτημα, έχει πολιτικές προεκτάσεις εφόσον με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (αρ.13637 – 27/01/2011) που αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος μέσα στο τρέχων σχολικό έτος, προβλέπει τη δαπάνη ύψους 2.221.083 ευρώ, εκ των οποίων 1.099.960 ευρώ επιβαρύνουν τον εθνικό μας προϋπολογισμό Συνέχεια ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άρχισε να υλοποιεί το «σχεδίο προώθησης και κατανάλωσης.....φρούτων στα σχολεία» . Ως περίοδος υλοποίησης του «Σχεδίου Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων στα Σχολεία» έχουν ορίσει τους μήνες Μάιο και Ιούνιο του 2011,με τη χρηματοδοτική στήριξη της
Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε πιλοτική βάση στα δημόσια και ιδιωτικά
σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπως διαβάσαμε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Οι μαθητές παραλαμβάνουν από τα σχολεία τους δύο κουτιά, τα οποία περιέχουν: το ένα, μήλα και σταφίδες και το άλλο, πορτοκάλια και αγγουράκια.
notios-evoikos 
Σταφίδες με φυτοφάρμακο στα σχολεία


Η «Κ» πραγματοποίησε δειγματοληψία στα φρούτα και λαχανικά που μοιράζονται στους μαθητές του δημοτικού

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Υπολείμματα απαγορευμένου φυτοφαρμάκου εντοπίστηκαν σε αποξηραμένη σταφίδα που μοιράστηκε στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που χρηματοδοτείται με 2.221.083 ευρώ (τα μισά κονδύλια προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό) για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων από μαθητές. Αν και οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν δεν είναι άμεσα τοξικές για τους μικρούς μαθητές, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται όσον αφορά τους ελέγχους που θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά και την προέλευση του προϊόντος.

Πώς βρέθηκε μη εγκεκριμένο φυτοφάρμακο στις σταφίδες; Εγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι; Και αν ναι, γιατί το προϊόν διανεμήθηκε στα σχολεία; Πώς πιστοποιείται ότι οι σταφίδες είναι Προϊόν Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, όπως επιβάλλεται σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εξέδωσε το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Και γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά διανεμήθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο του σχολικού έτους χωρίς καμία προετοιμασία ώστε να διασφαλίζεται η αποδοτικότητα του προγράμματος; Να σημειωθεί ότι η διαδικασία διανομής στα σχολεία Αττικής είναι σε εξέλιξη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τα μολυσμένα λαχανικά από ισπανικά κτήματα, το οποίο έχει αναστατώσει την Ε. Ε., αναλάβαμε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσουμε δειγματοληψίες στα φρούτα και λαχανικά που αυτές τις ημέρες μοιράζονται στα δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία. Στους εργαστηριακούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν (τα αποτελέσματα, καθώς και τα στοιχεία του εργαστηρίου όπου στάλθηκαν τα δείγματα, βρίσκονται στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου) ανιχνεύθηκε η τοξική ουσία Pirimiphos methyl που χρησιμοποιείται για τον «καθαρισμό» των αποθηκών όπου φυλάσσονται σιτηρά. 

Ωστόσο, το συγκεκριμένο φάρμακο δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε χώρους όπου αποθηκεύεται σταφίδα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες τοξικολογικές δοκιμές για την επίδραση που μπορεί να έχει στην ανθρώπινη υγεία –και δη σε μικρούς μαθητές– η χρήση του.
Συνέχεια kathimerini

Σχόλια