Συνεχίζεται η υπόθεση Γεωργίου, στα 210 δις η φερόμενη ζημία του δημοσίου


Γράφουν ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ, ΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ

Εδώ και πέντε χρόνια, ούτε η Βουλή των Ελλήνων ούτε ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών τόλμησαν να απομακρύνουν τον κ. Ανδρέα Γεωργίου από την προεδρία της σημαντικότερης δημόσιας υπηρεσίας μας, της ΕΛΣΤΑΤ. 

Δεν τόλμησαν να τον αγγίξουν ούτε για τη σοβαρή παράβαση των καθηκόντων του, ούτε για τις έκνομες δαπάνες του, ούτε βέβαια για τις στατιστικές αλχημείες του.

Ο Ανδρέας Γεωργίου, εγκάθετος του ΔΝΤ και πρόεδρος της μεταλλαγμένης από τους δανειστές Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας σε μονοπρόσωπη προεδρική ΕΛΣΤΑΤ, είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη νομιμοποίηση του πρώτου Μνημονίου και την έκτοτε λήψη των επαχθών μέτρων λιτότητας, καθώς και για τη μετεξέλιξη του πρώτου Μνημονίου σε δεύτερο Μνημόνιο και τώρα σε τρίτο Μνημόνιο.

Αλλά ό,τι δεν τόλμησε η πολιτική τάξη της Ελλάδας, το τόλμησε η Ελληνική Δικαιοσύνη, παρά τις συνεχείς έσωθεν και έξωθεν παρεμβάσεις στο έργο της.

Στις 2 Αυγούστου, που έληγε η θητεία του, ο Γεωργίου, προφανώς λόγω της παραπομπής του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, δήλωσε στο Reuters ότι τάχα δεν επιθυμεί την ανανέωση της θητείας του στην ΕΛΣΤΑΤ. 

Σημειώνεται ότι ο Γεωργίου δεν παρουσιάστηκε στο εδώλιο στις 2/9/2015, που ήταν προγραμματισμένη η πρώτη δίκη του, και ζήτησε αναβολή, η οποία του δόθηκε για τις 7/12/2015.

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κατηγορήθηκε το πρώτον από τους Εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με το πόρισμα Πεπόνη, ο Γεωργίου κατηγορήθηκε για δύο εγκλήματα: 

Πρώτον, για ψευδή βεβαίωση, κατά συναυτουργία με τους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ξενάκη και Μολφέτα, εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, «υπό την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου του εγκλήματος» σε βαθμό κακουργήματος, που τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη.

Δεύτερον, για «παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση» σε βαθμό πλημμελήματος, που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως δύο έτη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σχόλια