ΣΥΡΙΖΑ: Αυτές είναι οι προγραμματικές θέσεις


Υπό τους ήχους του συνθήματος "ούτε Βενιζέλος, ούτε Σαμαράς, ήρθε η ώρα της Αριστεράς" ξεκίνησε την ομιλία του στο κλειστό Γυμναστήριο του Τάε Κβο Ντο, όπου παρουσίασε τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υπογράμμισε πως "ήρθε η ώρα της Δημοκρατίας", κάνοντας λόγο για μία ιστορική στιγμή που θα καθορίσει το μέλλον της πατρίδας.

"Δεν θα παρασυρθούμε από τις απειλές των άσπονδων φίλων της Ελλάδας, ούτε από την προβοκάτσια" δήλωσε.

"Είμαστε εδώ στο διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να φέρει τη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε συλλογικά γνωρίζοντας πως έχουμε μία μόνο δυνατότητα: Να νικήσουμε. Η νίκη μας είναι βέβαιη όπως σας βλέπω και με βλέπετε, αρκεί να δώσουμε όλοι μαζί με την καρδιά και το νου τη μάχη".

"Στο συνέδριό μας είναι παρούσα όλη η Ελλάδα, όχι του Μνημονίου, αλλά αυτή της Δημοκρατίας", τόνισε και πρόσθεσε:

"Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει έναν λαό που είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει το δίκιο του. Εμείς ξέρουμε πως ο δικός μας αντίπαλος δεν είναι μόνο η φθαρμένη κυβέρνηση του κ. Σαμαρά άλλα το κατεστημένο που έχει μετατρέψει την ενημέρωση σε προπαγάνδα φόβου, την κοινοβουλευτική διαδικασία σε μηχανισμό παραγωγής διαταγμάτων".


"Και διαπραγμάτευση θα γίνει και συμφωνία θα υπάρξει! Και το μνημόνιο μαζί με τη τρόικα θα αποτελέσουν παρελθόν" σημείωσε ο ίδιος.

Τόνισε ότι θα διεκδικήσει μέσα από μια ειλικρινή αλλά αποφασιστική διαπραγμάτευση, με κόκκινη γραμμή το συμφέρον του λαού μας, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και να μπει η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης.

"Δεν δεσμευόμαστε από την υπογραφή Σαμαρά"
Σημείωσε πως μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται από την υπογραφή του κυρίου Σαμαρά, εν ονόματι της "συνέχειας του κράτους". "Άλλο η συνέχεια του κράτους και άλλο η εμμονή σε μια πολιτική αντικειμενικά αδιέξοδη και κοινωνικά καταστροφική".

"Όταν η ίδια η γερμανική κυβέρνηση παραβιάζει το κοινώς συμφωνημένο μέγιστο όριο του 6% εμπορικού πλεονάσματος, προτάσσοντας το εθνικό της συμφέρον, είναι αδιανόητο μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καλείται να αποδεχθεί πολιτικές που απορρίπτει από το 2010 και τις οποίες θα εκλεγεί ακριβώς με την εντολή να καταργήσει".

Απόσπασμα της ομιλίας

 Εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό τονίζοντας πως ο κ. Σαμαράς, "όπως και στις εκλογές του 2012 κρύβεται" και "νεκρανασταίνει το Grexit και "χωρίς να σέβεται το αξίωμά του 'σέρνει τον χορό των ζόμπι". "Εκείνοι με τα ζόμπι εμείς με τη ζωή, με την ελπίδα, με το αύριο αυτού του τόπου. Εμείς με το αύριο και εκείνοι με το οδυνηρό χθες" δήλωσε.

Σημείωσε ότι το κλίμα αλλάζει στην Ευρώπη και ότι μόνο ο πρωθυπουργός και η "εγχώρια διαπλοκή" επιμένει στην κινδυνολογία.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ευρώπη που αλλάζει, ενώ ο κ. Σαμαράς είναι η οπισθοφυλακή του κ. Σόιμπλε και της λιτότητας που οπισθοχωρεί", σημείωσε και τόνισε πως "δυστυχώς για τον κ. Σαμαρά στις 25 Ιανουαρίου δεν ψηφίζει ο κ. Σόιμπλε και η κ. Μέρκελ, αλλά οι έλληνες πολίτες".

Έκανε δε λόγο για ένα νέο Μνημόνιο που θα φέρει νέα μέτρα λιτότητας, αναφερόμενος στο mail Χαρδούβελη προς την τρόικα, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Οι βασικές θέσεις

Οι βασικές προγραμματικές θέσεις όπως τις παρουσίασε ο κ. Τσίπρας περιλαμβάνουν τα εξής:

Πρώτον: Απορρίπτουμε τη λογική των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων που είναι το άλλο όνομα της λιτότητας. Και παραμένουμε σταθεροί στην επιδίωξη πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών καθώς και στην ανάγκη εξαίρεσης από τον υπολογισμό του ελλείμματος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Δεύτερον: Επιδιώκουμε την συμφωνία για αναπτυξιακά εργαλεία, που θα συμβάλλουν στην συνολική ανάπτυξη που αφορά όλους τους πολίτες

Τρίτον: Προστατεύουμε το Τραπεζικό σύστημα στα πλαίσια της ΕΚΤ και εγγυόμαστε τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών

Τέταρτον: Διαπραγματευόμαστε εντός των πλαισίων της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμών στα πλαίσια μιας νέας ρεαλιστικής συμφωνίας εξυπηρέτησης του χρέους και ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας για αμοιβαία ωφέλεια, ώστε να επιτύχουμε τελικώς τους ακόλουθους στόχους:

ü Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους λαούς της Ευρώπης, αλλά μέσω των συλλογικών ευρωπαϊκών μηχανισμών. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2015.

ü "Ρήτρα ανάπτυξης" στην αποπληρωμή του, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

ü Περίοδος χάριτος, δηλαδή "moratorium" στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας

ü Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για ορισμένη χρονική περίοδο.

ü Συμφωνία για "Ευρωπαϊκό New Deal", με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη.

ü Ποσοτική χαλάρωση με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ελπίζουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.

Κυβέρνηση δέκα υπουργείων

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως είπε θα έχει μόνο δέκα υπουργεία, με έμφαση στις άμεσες προτεραιότητες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε:

Α. Το πρόγραμμα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων περιλαμβάνει

1. Δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για τουλάχιστον, τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά

2. πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης

3. 13η Σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους
με σύνταξη κάτω από τα 700Ε

4.Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

5. Ειδική κάρτα μετακίνησης

6. Κατάργηση ειδικού φόρου
στο πετρέλαιο θέρμανσης

Β. Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στόχος τους είναι η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και η αύξηση των δημόσιων εσόδων από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ü Καταργούμε τα πολυάριθμα κυβερνητικά όργανα
που λειτουργούν ως φυτώρια διαφθοράς και διάχυσης της πολιτικής ευθύνης.

ü Αποσυμφορούμε το δημόσιο τομέα από τις στρατιές των Συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων και προωθούμε τη στελέχωση των Γραφείων Υπουργών, Γενικών Γραμματέων και Διοικητών από τις τάξεις των δημοσίων Υπαλλήλων

ü Καταργούμε τη μνημονιακή νομοθεσία για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων

ü Καταργούμε το θεσμό της διαθεσιμότητας
στα πλαίσια της κινητικότητας για τον εξορθολογισμό της κατανομής προσωπικού μεταξύ των υπηρεσιών και των υπουργείων.

ü Αποκαθιστούμε τους αντισυνταγματικά απολυμένους.

ü Καταργούμε τον αντισυνταγματικό νόμο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Η αξιολόγηση υπαλλήλων και υπηρεσιών θα γίνεται στη βάση αντικειμενικών δεικτών.

Πολιτικά κόμματα

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι "σπάμε το τρίγωνο της διαπλοκής μεταξύ πολιτικών κομμάτων - οικονομικής ολιγαρχίας και Τραπεζών' και παρουσιάζοντας το πρόγραμμα δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ:

ü Θα αναμορφώσει το πλαίσιο του τραπεζικού δανεισμού των κομμάτων, με τη θέσπιση ανώτατου ορίου δανεισμού, απαγόρευση του μακροπρόθεσμου δανεισμού και γενική απαγόρευση δανειοδότησης πάνω από ένα μικρό μέρος της κρατικής χρηματοδότησης

ü Θα προωθήσει τον πλήρη έλεγχο και διαφάνεια για τα οικονομικά των κομμάτων

Για τα ΜΜΕ

ü Ενεργοποιούμε άμεσα τις διατάξεις των νόμων, οι οποίες:

(α) επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διενεργούν ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ενημέρωσης, και

(β) ισχύουν για όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες και προβλέπουν ότι μια ζημιογόνα επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί επ' αόριστον χωρίς να ανακεφαλαιοποιείται.

ü Προκηρύσσουμε από μηδενική βάση διαγωνισμό για τις άδειες λειτουργίας ΜΜΕ.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενοποιήσει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε ένα ενιαίο σώμα που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

Σε αυτή τη κατεύθυνση, τα πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν:

1. Την ενίσχυση και στήριξη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα στην ιδιωτική οικονομία και την δημόσια διοίκηση αλλά και να εκκαθαριστεί η αγορά εργασίας από πρακτικές άγριας εκμετάλλευσης και ανασφάλιστης εργασίας,

2. Τη στήριξη της επιτυχημένης αρχής για την Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

3. Την επαναδραστηριοποίηση της
Επιτροπής Πόθεν Έσχες. 

 πηγή

Σχόλια