«Να κάνουμε τομές και ρήξεις…»


...είναι ο σκοπός του νέου δημοτικού συνδυασμού που δημιουργείται στο Δήμο Παλλήνης, υπό το Θόδωρο Γκοτσόπουλο, ο οποίος ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μέσω του «ΔΗΜΟΤΗ» γνωστοποιεί την απόφασή του, να είναι υποψήφιος δήμαρχος.
Αποφασισμένος για ριζοσπαστικές αλλαγές, στην περίπτωση που οι δημότες του νέου Δήμου Παλλήνης τον εμπιστευτούν, δηλώνει ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θόδωρος Γκοτσόπουλος, ο οποίος τάσσεται ενάντια στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης.
Μαζί του, συζητήσαμε εφ’ όλης της ύλης, λόγω των πολλαπλών ιδιοτήτων του, οι οποίες συμπληρώνονται από αυτές, του μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ και της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε.


Ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, έχετε αποφασίσει αν θα είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος ή όχι;

Στις εκλογές του Νοεμβρίου θα είμαι παρών κι επικεφαλής ενός ανεξάρτητου συνδυασμού, που θα επιχειρήσει να συσπειρώσει ευρύτερα, τις Αυτοδιοικητικές Δυνάμεις του νέου Δήμου. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα, προκειμένου η παρέμβασή μας, να μην πάρει τη μορφή μιας προσωπικής περιπέτειας, πράγμα στο οποίο και για λόγους αρχής αν θέλετε, είμαι αντίθετος.

Έχετε κάνει συζητήσεις με ανθρώπους και από και τους τρεις ΟΤΑ;

Προφανώς, έχω έρθει σε επαφή με ανθρώπους και συλλογικότητες, οι οποίες έχουν, είτε τη μορφή Δημοτικών Κινήσεων, είτε Συλλόγων, είτε τη μορφή πολιτικών Κομμάτων. Σαφέστατα η κίνηση μας δε θα είναι κομματικό εξάρτημα, σαφές όμως είναι ότι και κόμματα θα υποστηρίξουν την συγκεκριμένη κίνηση. Μας ενδιαφέρουν οι τοπικές συλλογικότητες, οι άνθρωποι που έχουν μια παρουσία και δραστηριότητα στην περιοχή που δεν είναι χθεσινοί, που δεν είναι ουρανοκατέβατοι.

Σε παλαιότερη τηλεφωνική μας επικοινωνία είχατε κάνει την πρόβλεψη ότι ο «Καλλικράτης» δεν θα εφαρμοστεί σύμφωνα με τα όσα έχουν σχεδιαστεί. Σήμερα εμμένετε σε αυτήν σας την άποψη;

Δυστυχώς η άποψή μου αυτή επιβεβαιώθηκε και οι εξελίξεις με δικαίωσαν. Σήμερα δε, αυτή δεν είναι μόνο η δικιά μου θέση και της παράταξης με τη οποία παρεμβαίνουμε κεντρικά στα πολιτικά ζητήματα, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ασκούντων διοίκηση δημοτικών παραγόντων και δημάρχων. Ο «Καλλικράτης» ήταν μια μεταρρύθμιση η οποία έγινε σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο.

Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο, η πρώτη περίοδος του «Καλλικράτη» να… πέσει στο κενό;

Τόσο η εκτίμηση η δική μου, όσο και άλλων Αυτοδιοικητικών, είναι ότι θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα. Προβλήματα που θα αγγίξουν και τη στοιχειώδη ικανότητα λειτουργίας των Δήμων από τον Ιανουάριο του 2011. Βέβαια η διαπίστωση αυτής της τραγικής κατάστασης δεν αρκεί. Το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα, και σε αυτό το σημείο θέλω να κάνω ένα σχόλιο για τους υποψήφιους που προσεγγίζουν το ζήτημα με έναν τρόπο εξαιρετικά επιπόλαιο.
Ενώ σε κατ’ ιδίαν κουβέντες όλοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα που υπάρχει, το αποκρύπτουν από τους δημότες κι εμφανίζονται με την παραδοσιακή προεκλογική λογική των υποσχέσεων, των μεγάλων προγραμματικών οραμάτων, κλπ. Πιστεύω ότι κάνουν χοντρό λάθος και κοροϊδεύουν τον κόσμο.
Επαναλαμβάνω, η γνώση των προβλημάτων είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Είναι σαφές ότι οι νέες Δημοτικές Αρχές θα πρέπει να είναι ικανές και άξιες για να επιλύσουν αυτά τα τεράστια προβλήματα και σε συνεργασία με τους πολίτες να μειώσουν τις συνέπειες.

Το τελευταίο διάστημα ακούμε όλο και περισσότερο κόσμο να δηλώνει ότι δεν θα προσέλθει στις κάλπες στις αυτοδιοικητικές εκλογές, λόγω της δυσαρέσκειάς που υπάρχει για το πολιτικό σύστημα. Είναι δικαιολογημένη κατά τη γνώμη σας αυτή η αντίδραση και πόσο θα επηρεάσει την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση αν τελικά εκδηλωθεί;

Αφού δηλώσω εξαρχής ότι διαφωνώ με την αποχή, θέλω να πω ότι πράγματι, υπάρχει αυτή η τάση. Δεν ξέρω αν θα εκδηλωθεί -και σε τι βαθμό- αλλά πράγματι υπάρχει, εξηγείται και δικαιολογείται. Για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι η τραγική οικονομική κατάσταση που υπάρχει στη χώρα, τους πολίτες ξεχωριστά και στους Δήμους.
Ο κόσμος χωρίς να ξέρει λεπτομέρειες καταλαβαίνει ότι οι οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες θα είναι τεράστιες την επόμενη χρονιά, το ζει, το αισθάνεται στην τσέπη του. Οι Δήμοι θα αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες κοινωνικές ανάγκες (είναι πιθανή ακόμα και η δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης) ενώ θα αναγκαστούν να καλύπτουν περισσότερα έξοδα λόγω της μειωμένης οικονομικής δυνατότητας των πολιτών να συνεισφέρουν.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο ίδιος ο «Καλλικράτης» και όλα όσα προαναφέραμε. Ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει ότι οι νέοι Δήμοι στο πρώτο τουλάχιστον διάστημα λειτουργίας τους θα είναι προβληματικοί. Ο τρίτος λόγος αφορά στο σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας. Στην Αυτοδιοίκηση πιο συγκεκριμένα, αυτά τα χρόνια, οι Δήμοι και Νομαρχίες λειτουργούσαν συγκεντρωτικά. Εκείνο που θα έπρεπε να κάνει ο «Καλλικράτης» αν ήθελε να φέρει τομή, ήταν να προσπαθήσει ώστε οι δημότες να προσεγγίσουν τις Δημοτικές Αρχές, να αισθανθούν ότι, συμμετέχουν στις τοπικές υποθέσεις.

Η άποψη σας για τους σημερινούς δημάρχους Γέρακα, Παλλήνης, αλλά και τον κοινοτάρχη Ανθούσας, ποια είναι;

Τι θετικό και τι αρνητικό έχουν προσφέρει κατά τη γνώμη σας, στις περιοχές τους; Έχω τη βεβαιότητα ότι και οι τρεις -με διαφοροποιήσεις λειτούργησαν στο πλαίσιο αυτού του δημαρχοκεντρικού μοντέλου που σας είπα.

Δηλαδή, συγκεντρωτισμό στην άσκηση διοίκησης, μηδαμινή έως ανύπαρκτη συμμετοχή των δημοτών, επιλογές που ήταν στενές στο πλαίσιο των πλειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου. Και μιλάω για τις μεγάλες επιλογές και όχι τις αποφάσεις ρουτίνας.
Τώρα, στα επιμέρους ζητήματα, θαρρώ ότι σε κορυφαία θέματα που είναι το σχέδιο πόλης, η αποχέτευση οι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι, η κοινωνική πολιτική των Δήμων, δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των πολιτών τους.

Στο σχέδιο πόλης παραδείγματος χάριν, που είναι ένα ζήτημα πολύ οξύ για την Παλλήνη και την Ανθούσα, πιστεύω ότι υπάρχει πλήρης στασιμότητα.
Στο θέμα της αποχέτευσης και στου τρεις δήμους αν εξαιρέσεις ένα μικρό κομμάτι του Γέρακα- έχει επίσης, δημιουργηθεί του απόλυτο αδιέξοδο κ.α


Στην περίπτωση που είστε ο επόμενος δήμαρχος του νέου Δήμου Παλλήνης, ποια είναι τα ζητήματα στα οποία θα δώσετε προτεραιότητα;

Μιλάω για μια ουσιαστική και συστηματική παρουσία των δημοτών.
Είτε με λαϊκές συνελεύσεις ανά συνοικία, είτε διαμέσου των συλλογών που πρέπει να ενισχυθούν, είτε με διάφορες συγκεντρώσεις που θα πάρουν την πρωτοβουλία οι δημοτικές αρχές να κάνουν, για να ενημερώνουν τον κόσμο.

Δεν το έκανα στο βαθμό που θα έπρεπε όταν ήμουν δήμαρχος ήταν λάθος- και πιστεύω ότι τώρα, πρέπει να προχωρήσει και είναι μια βασική τομή για να αλλάξει η λειτουργία των Δήμων. Δεύτερον, πρέπει να μιλήσουμε στους δημότες και να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν τρία - τέσσερα μεγάλα ζητήματα στα οποία πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και να αγωνιστούμε όλοι μαζί ως κοινωνία για την επίλυσή τους, όπως αυτά που ανέφερα στην προηγούμενη ερώτησή σας.
Ειδικά στο θέμα των οικονομικών επιλογών, πρέπει ο προϋπολογισμός του δήμου να είναι διαφανής και γνωστός στους δημότες από πριν. Να γνωρίζουν τις δυνατότητες που έχει ο Δήμος από τα κεντρικά έσοδα, να ξέρουν το ύψος των τοπικών εσόδων και τον τρόπο διαχείρησής τους, οι επιλογές που θα γίνονται να είναι επιλογές της πλειοψηφίας της κοινωνίας και όχι κάποιων ομάδων στο πλαίσιο του δημοτικού συμβουλίου.
Προσωπικά δεν συμμετέχω πάλι στη διαδικασία των εκλογών για να πετύχω μια καλύτερη διαχείριση των πραγμάτων. Αυτά μπορούν να τα κάνουν και άλλοι συνδυασμοί.
Σκοπός μας είναι να κάνουμε τομές και ρήξεις.
Να αποκτήσουμε μια ριζοσπαστική πολιτική για την περιοχή γιατί δεν πάει άλλο.
Είναι γνωστό ότι οι κάτοικοι που μένουμε στην περιοχή έχουμε έρθει σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, και δεν την έχουμε βρει.


Ρεπορτάζ:ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ www.dhmoths.gr/index.php?id=4&nid=132748

Σχόλια