Ρώμη – Μια χούφτα, ερήμην των πάντων, διατάσσει> ΕΕ πολλών ταχυτήτων


Ξεφτίλα ο Τσίπρας. Σε πρωτοφανές ολοκληρωτικό καθεστώς έχει εξελιχθεί η ΕΕ. Ρεζίλι με ευρωπαραλήρημα, εκτός τόπου και χρόνου, Πρ. Παυλόπουλος και Κυρ. Μητσοτάκης.

Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας έγινε κυριολεκτικά «ξεφτίλα». Ενώ απειλούσε ότι τάχα δεν θα ψήφιζε στην Ρώμη την Διακήρυξη για τα 60 χρόνια της ΕΕ, αν δεν περιελάμβανε την κατοχύρωση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, για άλλη μια φορά επιδόθηκε στη γνωστή απωθητική του κωλοτούμπα.

Η Διακήρυξη των «27» (το 28ο μέλος η Βρετανία τους χαιρέτησε) δεν αναγράφει ούτε λέξη για τις εργασιακές σχέσεις, πολύ περισσότερο για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, που όλοι μαζί τις έχουν γραμμένες εκεί που δεν πιάνει μελάνι.

Αντίθετα η Διακήρυξη δίνει όρκους πίστης στην «παγκοσμιοποίηση», στην ενίσχυση του «ελεύθερου εμπορίου», στην εξέλιξη και την προστασία της «ακεραιότητας της ενιαίας εσωτερικής αγοράς», την ισχυροποίηση του «ενιαίου νομίσματος», στις «διαρθρωτικές (νεοφιλελεύθερες) μεταρρυθμίσεις».

Με δυο λόγια η Διακήρυξη των αδίδακτων «27» δίνει προτεραιότητα στον ακόμα πιο σκληρό και πιο ολοκληρωτικό καπιταλισμό του χρηματιστικού κεφαλαίου και των ανεξέλεγκτων αγορών. Οι αναφορές στην κοινωνική Ευρώπη υλοποιούνται ακριβώς μέσα από τον πιο ανελέητο καπιταλισμό και την πιο επιστημονική κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, αφού είναι τα μόνα εργαλεία που διασφαλίζουν τον ανταγωνισμό και τις θέσεις απασχόλησης.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι οι «27» μετριότητες – μαριονέτες, που παριστάνουν τους ηγέτες λαών, με ωμό και ιταμό τρόπο, χωρίς καμιά λαϊκή εξουσιοδότηση, χωρίς ίχνος δημοκρατικής νομιμοποίησης, ερήμην των κάθε μορφής εθνικών αντιπροσωπευτικών σωμάτων, ακόμη και αυτού του ευρώπληκτου ευρωκοινοβουλίου, αποφάσισαν και διέταξαν να προχωρήσουν στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, κάτι που ρητώς κατέγραψαν στην Διακήρυξη της Ρώμης:

«(…) Θα προχωρούμε ενωμένοι, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση όπου χρειάζεται, αλλά πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, τηρώντας τις Συνθήκες και διατηρώντας πάντα ανοιχτή την πόρτα σε εκείνους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν αργότερα. (…)».

>> πηγή

Σχόλια