Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε! Με τη ζωή ενός ολόκληρου λαού...

Του Γιώργου Αλεξάτου 
Πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου ο Τσίπρας διαβεβαίωνε πως θα καταργήσει τα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν τα μνημόνια με έναν νόμο. Αντ' αυτού, ως γνωστόν, υπέγραψε και νέο μνημόνιο.


Τώρα είναι η κ. Γεροβασίλη που δηλώνει ότι με ένα νόμο θα έρθουν όλα τα προαπαιτούμενα του μνημονίου στη Βουλή.

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση Τσίπρα είναι ακριβής και συνεπής:


Μέχρι μεθαύριο, Παρασκευή, όλα τα υπουργεία θα πρέπει να έχουν παραδώσει τις σχετικές μελέτες τους (πότε πρόλαβαν τα θηρία και τις ετοίμασαν!), ώστε την επόμενη βδομάδα, στις 15 Οκτωβρίου, να έχει καταρτιστεί το νομοσχέδιο και να συζητηθεί στη Βουλή.


Βρε, τι συμβαίνει όταν έχεις την πρεμούρα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών! Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε! Με τη ζωή ενός ολόκληρου λαού...



Ο ρεαλισμός, η ειλικρίνεια και το όραμα

"Αριστερή πολιτική είναι η ρεαλιστική πολιτική, με όσα τακτικά μέτρα χρειάζονται, σε νόμους, που θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολλών”, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας, ότι "στη φύση της Αριστεράς είναι ο ρεαλισμός και η ειλικρίνεια”.


Ποιος/α θα είχε αντίρρηση σ' αυτά; Ποιος/α θα ισχυριζόταν πως είναι δυνατόν να ασκηθεί αριστερή πολιτική χωρίς ρεαλισμό, χωρίς ειλικρίνεια, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των πολλών;

Μόνο που κάτι τέτοιο -ακριβώς το ίδιο!- θα μπορούσε να το υποστηρίξει και οποιοσδήποτε εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που δεν θα ισχυριζόταν πως είναι αριστερή. Άλλωστε, ούτε ο Παπανδρέου ούτε ο Σαμαράς, οι οποίοι εμφανίζονταν ως σημαιοφόροι του ρεαλισμού (αντιπαραθέτοντάς τον στους αριστερούς "ουτοπικούς" οραματισμούς), έλεγαν πως δεν είναι ειλικρινείς ή πως δεν ενδιαφέρονται για τους πολλούς.

Αυτό που η κ. Γεροβασίλη "παρέλειψε" να αναφέρει είναι ακριβώς εκείνο που διαφοροποιεί την Αριστερά από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις: το όραμα! Η ένταξη και υποταγή της τακτικής σε μια στρατηγική που αποβλέπει στην υπέρβαση της υπάρχουσας κατάστασης.
Η "παράλειψη" δεν ήταν τυχαία. Καθώς επιτρέπει στην κ. Γεροβασίλη να ξεδιπλώνει, μέσα σε λίγες λέξεις, την πολιτική αντίληψη που εκπροσωπεί:

Είμαστε ειλικρινείς, λέει η κυβερνητική εκπρόσωπος. Ξέρουμε πως το γενικότερο πλαίσιο (το Μνημόνιο που υπογράψαμε) αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των πολλών. Θα φροντίσουμε, όμως, να περιορίσουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις του με "νόμους".

Κι εδώ η κ. Γεροβασίλη ξέρει πως είναι ανειλικρινής, καθώς η μνημονιακή συμφωνία αποκλείει την ψήφιση νόμων που την αντιστρατεύονται. Άρα, η έγνοια για τους πολλούς, συνειδητά, πάει περίπατο.


Μαζί με το όραμα μιας διεξόδου από τη βαρβαρότητα την οποία ζούμε. Μαζί με την εγκατάλειψη κάθε αναφοράς σε μια στρατηγική διεξόδου...

Υ.Γ.: Και στη συζήτηση για το χρέος αναφέρθηκε η κ. Γεροβασίλη.


Ναι! Αυτό που ανέλαβε να διερευνήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων από Ελλάδα και εκτός Ελλάδας, με πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά οι εργασίες και το πόρισμά της συνάντησαν την αδιαφορία (έως και την εχθρότητα) του κόμματός της και της κυβέρνησης την οποία εκπροσωπεί.


"tsak-giorgis"

Σχόλια