Στο Γαλάτσι μεταφέρονται λόγω κρύου οι πρόσφυγες της πλατείας Βικτωρίας


Αθήνα
Στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου μεταφέρονται με λεωφορεία οι πρόσφυγες της πλατείας Βικτωρίας προκειμένου να προστατευθούν από το κρύο.

Οι πρόσφυγες πέρασαν δύσκολο βράδυ λόγω των καιρικών συνθηκών. Κάποιοι είχαν σκηνές, ενώ άλλοι κοιμήθηκαν σε χαρτόκουτα χωρίς καμία προστασία από το κρύο.


Η μεταφορά τους γίνεται με πέντε διπλά λεωφορεία του ΟΑΣΑ και μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν πάει στο Γαλάτσι περισσότερα από 400 άτομα.


Το πρωί της Πέμπτης πρωτοβουλίες πολιτών έδωσαν φαγητό κυρίως σε μικρά παιδιά, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται άλλοι 2.500 πρόσφυγες με το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος από τη Λέσβο.


Την ίδια ώρα στην πλατεία Βικτωρίας βρίσκονται σε εξέλιξη δυο παράλληλες συγκεντρώσεις με αποτέλεσμα η οδός Γ' Σεπτεμβρίου στο ύψος της πλατείας να παραμένει κλειστή.


Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και στην Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) διαδηλώνει ενάντια στις «ρατσιστικές συνάξεις μίσους». Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο επικεφαλής του ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου «είμαστε υπέρ της μεταφοράς προσφύγων σε κλειστούς χώρους, αλλά ζητάμε από τον δήμαρχο Αθηναίων να ανοίξει χώρους στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να αποτρέψουμε τις προκλήσεις της Χρυσής Αυγής».


Τη δική τους συγκέντρωση πραγματοποιούν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ζητούν να αδειάσει η πλατεία από πρόσφυγες και μετανάστες. Οι καταστηματάρχες έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους συμβολικά μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Το κλίμα στην πλατεία είναι ήρεμο, ωστόσο νωρίτερα υπήρξαν φραστικές αντεγκλήσεις. Οι δυο συγκεντρώσεις γίνονται υπό την διακριτική παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ.

Τη μεταφορά των προσφύγων επέβλεπε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε την εικόνα στην πλατεία «άθλια» και συμπλήρωσε: «Έχω πει επανειλημμένα ότι η προσπάθειά μας είναι να αποφορτίσουμε τον ντόπιο πληθυσμό από τα βάρη που δημιουργεί το προσφυγικό ρεύμα ώστε και ο πληθυσμός να κρατήσει την αλληλέγγυα στάση που έχει δείξει μέχρι τώρα και οι πρόσφυγες να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης και να μη γίνουν οι πληθυσμοί ευεπήφοροι σε ακροδεξιές, ρατσιστικές, ξενόφοβες απόψεις».

Ο ίδιος ζήτησε υπομονή από τους κατοίκους της περιοχής. «Θέλω υπομονή από τους κατοίκους και μεγάλη επιμονή από τις δικές μου υπηρεσίες και θα τα καταφέρουμε. Όχι θαύματα, καλυτέρευση» σημείωσε.

Η προσωρινή στέγαση των προσφύγων στο Γαλάτσι, γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου να βρει «ένα σύστημα παράλληλων χώρων, ώστε όπου δημιουργείται πρόβλημα να αποφορτίζεται» όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός. 


 news.in

Σχόλια