Κάτι δεν πάει καλά με την υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου


Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
 
Eνδιαφέρον δεν έχει τόσο, ότι στη διάρκεια των εκλογών κάποιοι θα βγούν στη σύνταξη στα μουλωχτά (κάτι που μυρίσθηκε η Γερμανική Bild και που ήταν γνωστό) αλλά ότι με απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης (ΦΕΚ του υπουργού οικονομικών Γ. Χουλιαράκη) θα βγαίνουν απο τα capital controls όσοι γυρίσουν τα λεφτά τους πίσω.
 
Η απόφαση Χουλιαράκη κάτι κρύβει, που δεν είναι ορατό σε πρώτη ανάγνωση. Γιαυτό να μη χαίρεσθε πολύ.
 
Καταρχήν, ο ρόλος της παρούσας υπηρεσιακής κυβέρνησης Θάνου μπορεί να αρχίσει να θεωρείται ύποπτος,………….

αφού δουλειά της είναι οι εκλογές και όχι να εκδίδει ΦΕΚ και ΠΝΠ. Το ότι δεν το κάνει. οφείλεται σε έντονα οικονομικά προβλήματα στο προυπολογισμό, που ακόμη δεν έχουν βγεί στην επιφάνεια λόγω των εκλογών αλλά και στην ηθελημένη ανοχή του ΠτΔ Χρεοκόπη Παυλόπουλου. Η συμπεριφορά του ξεπερνάει κάθε προηγούμενο ΠτΔ.
 
Άλλο πρόσφατο παράδειγμα περίεργης συμπεριφοράς της παρούσας υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι η προσπάθεια αλλαγής με νομικά τερτίπια της απόφασης Σκουρλέτη για την Ελληνικός Χρυσός, για την οποία και ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε. Δεν συζητώ κατά πόσον ο Σκουρλέτης έχει δίκιο ή όχι ως πρός την απόφασή του (θέλει συζήτηση το θέμα και περισσότερες πληροφορίες που δεν έχω), καταγράφω μόνο τα συνεχή ατοπήματα της κυβέρνησης Θάνου.
 
Η απόφαση Χουλιαράκη να εκδώσει ΦΕΚ πιθανόν να οφείλεται στο μεγάλο πρόβλημα της υστέρησης εσόδων πολλών δις ευρώ απο το κρατικό κουρβανά και στην αυξανόμενη έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες ενώ υπάρχουν ανάγκες για εισαγωγές.
 
Λύση έχει ή να μειώσει τις εισαγωγές ή να βρεί χρήματα (κορόιδα) ή να τη κάνει για Σευχέλλες. Η Τρόικα ξέρει αυτά που κάνει;
 
Ένα άλλο σημαντικό θέμα με το οποίο συχνά παραπλανάται η Ελληνική κοινή γνώμη, είναι  η περίφημη διάρκεια “ελέγχου” της κεφαλαιακής επάρκειας των συστημικών τραπεζών.
 
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σχόλια