Κ.Ήσυχος> «Φεύγουμε από το καθεστώς κηδεμονίας - Η Ελλάδα περιφερειακή δύναμη»



Συνέντευξη στους Νίκο Τσιμπίδα και Κώστα Σαββόπουλο

Την επομένη(Πέμπτη)της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, τα κυρίαρχα ΜΜΕ προσπαθούν να μειώσουν την την σημασία της, ενώ η πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. και των ΗΠΑ βλέπουν με σκεπτικισμό το άνοιγμα της Ελλάδας στην Ρωσία. «Η Ελλάδα συμπεριφέρεται πλέον ως ανεξάρτητος περιφερειακός παίχτης παγκόσμιας εμβέλειας», τονίζει στο Κόκκινο ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος.

Ο κ. Ήσυχος σημείωσε ότι παρόλες τις προσπάθειες να μειωθεί η σημασία της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν από τον διεθνή τύπο, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, φεύγοντας από το καθεστώς κηδεμονίας και ενεργεί ως κυρίαρχη χώρα. Και αυτό σίγουρα δεν αρέσει στα κέντρα που θέλουν την Ελλάδα με την θηλιά στον λαιμό, αλλά θα πρέπει να το συνηθίσουν, συμπλήρωσε.

Παράλληλα τόνισε ότι ναι μεν δεν υπήρξε άρση στο εμπάργκο των αγροτικών προϊόντων αλλά υπήρξε ταύτιση απόψεων για την δημιουργία ελληνορωσικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Ροστόφ-ρωσικός νότος, για την καλλιέργεια ελληνικών σπόρων και μεταφορά τεχνογνωσίας στην επεξεργασία τροφίμων, που μπορεί να έχει άμεση εφαρμογή και να είναι διέξοδος για πολλές αγροτικές ελληνικές επιχειρήσεις. 

Από την δημιουργία κοινοπραξιών με την Ρωσία το δημόσιο θα ωφεληθεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καθώς η μεταφορά και η διάθεση των προϊόντων στην αγορά της Νότιας Ρωσίας και Κριμαίας θα "περνάει" από τα δημόσια λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

Νότιος αγωγός φυσικού αερίου - δημιουργία σημαντικού ενεργειακού κόμβου η Ελλάδα

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι επανήλθε στο προσκήνιο η συμμετοχή της Ελλάδας στο νότιο αγωγό φυσικού αερίου, αφενός γιατί θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ελλάδας, αφετέρου επαναπροσδιορίζεται ο ρόλος της Ελλάδας ως περιφερειακού παίχτη, παγκόσμιας εμβέλειας στην διεθνή γεωπολιτική σκηνή. Γεγονός που έχει μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα ωφέλειας για την χώρα σε οικονομικό και γεωστρατηγικό επίπεδο, συμπλήρωσε ο κ. Ήσυχος, για αυτό αντιδρούν οι Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. 
 
Τέλος ο κ. Ήσυχος τόνισε ότι η Ελλάδα  πρέπει να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και να παραμείνει νηφάλια στην στρατηγική που χάραξε τους τελευταίους μήνες, καθώς οι αντιδράσεις - κυρίως από Γερμανία - θα ενταθούν.

Ακούστε το ηχητικό...stokokkino

Σχόλια