Η Μόσχα μας δίνει 6 δισ. ευρώ έναντι μελλοντικών κερδών από τον αγωγό


Σε άμεση καταβολή ποσού τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ προς την ελληνική κυβέρνηση, εντός των επομένων εβδομάδων, πρόκειται να προχωρήσει η ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Γράφει ο Στάθης Σχινάς

Το ποσόν αυτό «λύνει» τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και την καθιστά ιδιαίτερα ανθεκτική στις πιέσεις που ασκούνται απο τους δανειστές μας κατά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Τη σχετική συμφωνία υπονόησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν, κατά την κοινή συνέντευξη, δήλωσε ότι διερευνάται «η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής μελλοντικών κερδών και αποπληρωμής από την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού».

Αργά το βράδυ ελληνικές κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός, χωρίς όμως να προσδιορίζουν το ύψος της προκαταβολής.

Η ουσία είναι ότι «ανοίγει» μια πολύ σημαντική πηγή χρηματοδότησης για πρώτη φορά από το 2009, οπότε και εκδηλώθηκε η κρίση στην Ελλάδα .

Η κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε. Κατά τον Ρώσο πρόεδρο, ο αγωγός «θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας», ενώ μίλησε και για «μεγάλα κέρδη, χιλιάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως», από τη διαμετακόμιση του αερίου

Παράκαμψη του εμπάργκο


Στη Μόσχα συζητήθηκε ιδιαίτερα η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρώσικη Ομοσπονδία.

Υπήρξε, μάλιστα, κοινή βούληση, το επόμενο διάστημα, να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνορωσικών εταιρειών, στη ρώσικη επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Αυτή η διαδικασία δεν λογίζεται ως εξαγωγή κι αυτό γιατί θα τα διακινούν ρώσικες εταιρίες στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και έλληνες παραγωγοί. Άρα τα προϊόντα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν αντίμετρα.

Τα προϊόντα θα φτάνουν στη Ρωσία προς επεξεργασία πράγμα το οποίο, ουσιαστικά, θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να ξεπεράσουν ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο που είχε τεθεί το περασμένο καλοκαίρι και μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας μας.

Τέλος η Ρωσία, δια του Προέδρου της, εξέφρασε τη θέληση να μετάσχει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα αφορούν αγωγούς, ενέργεια, λιμάνια, κ.λπ.


fmvoice

Σχόλια