Αλέξης Τσίπρας> Φοροδιαφυγή, Siemens & αποζημιώσεις ψηλά στην ατζέντα μας

Θέμα κατοχικού δανείου για λόγους πρωτίστως ηθικούς αλλά και τη δικαστική συνδρομή της γερμανικής κυβέρνησης ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα της Siemens έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν αρνητικά στερεότυπα όπως ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και οι Γερμανοί φταίνε για όλα τα δεινά της Ελλάδας 
 
- Δεν ήρθα στη Γερμανία για οικονομική βοήθεια αλλά για να βρούμε κοινό έδαφος για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον σημείωσε ο πρωθυπουργός
 - Η Α. Μέρκελ επανέλαβε ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας πρέπει να είναι σαφή, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και πότε και επαναλαμβάνοντας ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει με τους θεσμούς

Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός από την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο και έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ακολουθεί το δείπνο εργασίας. 


Βασικά σημεία από τις κοινές δηλώσεις:

Α. Μέρκελ: Πολύ ζεστές επαφές με τον ελληνικό λαό, πολλοί Έλληνες ζουν στη Γερμανία και εκατομμύρια Γερμανοί κάνουν τις διακοπές τους στην πατρίδα τους. Χρειαζόμαστε σαφή στοιχεία που θα κατατεθούν στους θεσμούς, δεν θα αποφασίσει η Γερμανία για το αν είναι επαρκή μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα. Εκπροσωπώ μόνο ένα από τα 19 κράτη που είναι στο ευρώ. Δεν λαμβάνουμε εμείς τις αποφάσεις. Εμείς συζητάμε με την Ελλάδα και ανταλλάσουμε απόψεις. Θα ήθελα η Ελλάδα να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις και ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Θα ήθελα η Ελλάδα να γίνει μία εύρωστη χώρα, να βγει από το τέλμα της μεγάλης ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων.


Μιλήσαμε και για διμερή θέματα. Υπάρχει πνεύμα συνεργασίας, και τα 2 κράτη ανήκουν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το θέμα των επανορθώσεων από πολιτικής πλευράς έχει ολοκληρωθεί για εμάς. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά όμως το ποιες ήταν οι συνθήκες βάσει των οποίων δημιουργήθηκε τότε το Ταμείο του Μέλλοντος και πόσο υπέφεραν οι Έλληνες από το γερμανικό κατοχικό καθεστώς. Είναι κάτι που θα το συζητήσουμε, δεν καταλήξαμε κάπου σήμερα. Θα το συζητήσουμε με την Ελλάδα στο μέλλον. Η κοινή μας συνεργασία χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη. Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη αλλά η Ευρώπη δημιουργήθηκε στη βάση ότι κάθε κράτος είναι σημαντικό για την ευρωζώνη και όλα τα κράτη πρέπει να συνυπάρχουν ειρηνικά.

Αλ. Τσίπρας: Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. Εξαιρετικό σημαντικό να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλων και να ανταλλάξουμε απόψεις. Μέσα από τον διάλογο θα βρίσκουμε συναινέσεις και λύσεις. Θέλουμε σύντομα συμφωνία για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να κινηθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση χρημάτων που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Στόχος μας σε μία περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας, ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον βασισμένο στην αλληλεγγύη των λαών. Δεν έχω έρθει να ζητήσω δανεικά αλλά να ανταλλάξουμε απόψεις.

Βασικές θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης:

  •  Η Ελλάδα σημπληρώνει 5 χρόνια σε ένα πρόγραμμα διάσωσης πρωτοφανούς προσαρμογής που επέφερε τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία όπως η τεράστια ανεργία στους νέους. Οι δείκτες αποδεικνύουν ότι δεν ήταν success story. Είχαμε μεγάλη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και αύξηση στους φόρους στους φτωχότερους σε αντίθεση με τους πλουσιότερους.
  •  Δεν φταίνε για όλα τα δεινά οι ξένοι. Πολλές οι ενοδγενείς αιτίες που μπήκαμε στην κρίση, όπως η φοροδιαφυγή των πλούσιων στρωμάτων και η διαφθορά.

Πρέπει να αλλάξουμε το μείγμα τις πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενάντια στη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Αλλάζοντας προτεραιότητες πολιτικής και με κοινωνική συναίνεση μπορούμε να ολοκληρώσουμε την δημοσιονομική προσαρμογή.Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για όλα τα δεινά της Ελλάδας. Πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα και να δουλέψουμε από κοινού ώστε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά που κρατάει την Ελλάδα καθηλωμένη. Θέλουμε τη συνδρομή των γερμανικών αρχών για την υπόθεση siemems. Το θέμα του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων είναι πρώτιστα ηθικό και πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να το αντιμετωπίσουμε.
Δεν υπάρχει μέλος της κυβέρνησης που να εξέφρασε πρόθεση να καταλάβει η ελληνική πλευρά γερμανικά κτίρια. Οι επανορθώσεις δεν συσχετίζονται καθόλου με τη σημερινή κρίση, είναι ένα διμερές με ηθική και όχι υλική αξία.

Η κ. Μέρκελ είναι ένας άνθρωπος που ακούει. Ενδεχομένως να περνάει μια διαφορετική εικόνα προς τα έξω και αυτό ίσως να δημιουργεί στερεότυπα...Διαβάστε περισσότερα

Σχόλια