Η γερμανική αμνησία

 του Jose Manuel Lamarque

Το 2011, ο Γερμανός οικονομολόγος Albrecht Ritschl είχε δώσει μια συνέντευξη στο περιοδικό Der Spiegel, όπου παρουσίαζε τις διάφορες περιόδους του εικοστού αιώνα κατά τη διάρκεια των οποίων η Γερμανία είχε πτωχεύσει.

Μεταξύ του 1924 και του 1929 η Δημοκρατία της Βαϊμάρης δανειζόταν χρήματα από τις ΗΠΑ για να μπορέσει να πληρώσει τις αποζημιώσεις για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά το κραχ του 1929 η Γερμανία είχε καταρρεύσει και έτσι αδυνατούσε να ξεπληρώσει τις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ παραχωρούσαν μια σημαντική έκπτωση για το γερμανικό χρέος, ώστε να μπορέσει η χώρα να ανοικοδομηθεί. Για να μη γνωρίσει και πάλι την κατάσταση του 1930, οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από τους συμμάχους να μην απαιτήσουν υπερβολικές αποζημιώσεις από την Γερμανία.

Έτσι από το 1953 η Γερμανία ξανάβρισκε την αρχή μιας οικονομικής άνθησης, ενώ οι χώρες που είχαν κατακτηθεί από την Γερμανία ήταν εκείνες που δυσκολευόταν να ανοικοδομηθούν. Είχε συμφωνηθεί πως η Γερμανία θα ξεπλήρωνε τα πολεμικά της χρέη όταν θα ολοκληρωνόταν η επανένωσή της σύμφωνα με τη Συμφωνία του Λονδίνου το 1953.

Το 1990, ο καγκελάριος Κολ αρνήθηκε να εφαρμόσει τη Συμφωνία του Λονδίνου. Έγιναν μερικές πληρωμές , αλλά δεν ήταν τίποτε μπροστά σ'αυτά που έπρεπε να πληρώσει στις χώρες που είχε καταστρέψει. Πάντα το 1990 η Γερμανία βρέθηκε σε κατάστασης παύσης πληρωμών και είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που την βοήθησε να χρηματοδοτήσει την επανένωσή της.

Εν ολίγοις, δύο φορές η Γερμανία αφαίμαξε την Ευρώπη, σήμερα κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να έχει ποτέ ξεπληρώσει τα χρέη της. Θα μπορούσαμε να μιλήσομε για αμνησία, αλλά η λέξη θα ήταν πολύ αδύναμη, κακοήθεια θα ήταν πιο ακριβής. Απέναντι σ'αυτή την αμνησία οι ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν το θάρρος να υποχρεώσουν την Γερμανία να αποζημιώσει την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει όλο το δίκιο να διεκδικεί πάντα και ακόμη αυτό που της οφείλουν και να προτείνει στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια άλλη προσέγγιση των πραγμάτων που αφορούν τη λιτότητα και μια άλλη διακυβέρνηση. Ο κ Βαρουφάκης είναι καλοδεχούμενος στην επικαιρότητα. Για πολλά χρόνια δεν σταματώ να γράφω ότι η λαμπρότητα θα προέλθει από τη Μεσόγειο, το μέλλον θα μου δώσει ίσως δίκιο.

*O Jose Manuel Lamarque είναι Γάλλος φιλέλληνας δημοσιογράφος, ο οποίος εκτός των άλλων έχει δημιουργήσει το μπλογκ: Help the Greek People δημοσιεύοντας άρθρα (πάντα στα ελληνικά και γαλλικά, και πολλές φορές και στα αγγλικά ή άλλες γλώσσες - οι μεταφράσεις των κειμένων γίνονται από ακτιβιστές) με στόχο την αλληλεγγύη, την επικοινωνία και την ενημέρωση για τα θέματα της ελληνικής κρίσης.

Επίσης συμμετείχε στην Έρευνα για την κρίση (2010-2014) της Κρυσταλίας Πατούλη, που μόλις κυκλοφόρησαν τα αποτελέσματά της από τις εκδόσεις Κέδρος.

πηγή

Σχόλια