2 Φλεβάρη 1943> Στάλινγκραντ

Η κόκκινη σημαία κυματίζει ξανά στο απελευθερωμένο Στάλινγκραντ

   

    «Δεν υπάρχει γη για μας πέρα από το Βόλγα»! Ηταν τα λόγια του ελεύθερου σκοπευτή Βασίλι Ζάιτσεφ, ενός από τους ήρωες εκείνης της μάχης. Της μάχης που έως εκείνη τη στιγμή δεν υπήρξε παρόμοια της στην Ιστορία. Η μάχη του Στάλινγκραντ.

    Χτες συμπληρώθηκαν 72 χρόνια. Ήταν 2 Φλεβάρη 1943 όταν ολοκληρώθηκε η  παράδοση και των τελευταίων υπολειμμάτων της βόρειας ομάδας των γερμανικών δυνάμεων στον Κόκκινο Στρατό. Στην ημερήσια διαταγή του προς τα...
στρατεύματα του Ντον, ο Στάλιν εξέφραζε τις ευχαριστίες του «σε όλους τους μαχητές, διοικητές και πολιτικούς καθοδηγητές του μετώπου του Ντον για τις εξαιρετικές αυτές πολεμικές επιχειρήσεις» και τους εξέφραζε τα συγχαρητήριά του «για το επιτυχημένο ξεκαθάρισμα των εχθρικών στρατευμάτων που είχαν κυκλωθεί κοντά στοΣτάλινγκραντ».
 

    Η μάχη του Στάλινγκραντ, «η μεγαλύτερη μάχη στην ιστορία των πολέμων» όπως χαρακτηρίστηκε, κράτησε για σχεδόν 200 ολόκληρα μερόνυχτα. 

    Παρότι η ΕΣΣΔ βρισκόταν αντιμέτωπη με 8 ναζιστικές στρατιές, παρότι έδωσε αυτήν τη μάχη εντελώς μόνη και αβοήθητη, παρότι ο συσχετισμός δυνάμεων εκείνης της εποχής ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τη χιτλερική Γερμανία ήταν καταθλιπτικός για την πρώτη, το θαύμα έγινε! Το θαύμα της νίκης στο Στάλινγκραντ δεν θα μπορούσε να συμβεί αν δεν στηριζόταν στα τεράστια αποθέματα δύναμης του σοβιετικού λαού για την υπεράσπιση της πατρίδας του και των κοινωνικών του κατακτήσεων.

    «Η νίκητων στρατευμάτων μας στοΣτάλινγκραντ - γράφει ο στρατάρχης Ζούκοφ - αποτέλεσε την αρχή της ριζικής καμπής του πολέμου υπέρ της ΕΣΣΔ...». Ήταν μια νίκη, που κερδήθηκε με σκληρές μάχες σώμα με σώμα «από κτίριο σε κτίριο, όπου το κάθε κτίριο της πόλης γινόταν ερείπια».

   Το μέγεθος των απωλειών της Γερμανίας στο Στάλινγκραντ επέδρασε αποφασιστικά στην πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς συγκλόνισε όλη την πολεμική ναζιστική μηχανή. Στη διάρκεια της σοβιετικής αντεπίθεσης καταστράφηκαν 5 ναζιστικές στρατιές. Εξοντώθηκαν ολοκληρωτικά 32 γερμανικές μεραρχίες και 3 ταξιαρχίες. Άλλες 16 μεραρχίες έχασαν το 50%-75% της δύναμής τους και έπαψαν να είναι αξιόμαχες. Οι απώλειες των φασιστικών στρατευμάτων στην περίοδο της σοβιετικής αντεπίθεσης ξεπέρασαν τους 800 χιλιάδες νεκρούς. Τεράστιες ήταν οι καταστροφές πολεμικού υλικού.
  
    Ο ηρωικός αγώνας του Στάλινγκραντ απέσπασε τον παγκόσμιο θαυμασμό. «Είναι μία καταπληκτική νίκη», έγραφε ο Τσόρτσιλ στον Στάλιν. Ο Ρούζβελτ χαρακτήρισε το γεγονός «ως ένα από τα λαμπρότερα κεφάλαια του πολέμου των λαών που ηνώθησαν εναντίον του ναζισμού και των μιμητών του».

   Η συντριβή τωνΝαζί στο Βόλγα ήταν η μεγάλη καμπή. Σήμανε την αρχή της αποφασιστικής στροφής στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο και σε όλο το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο σοβιετικός στρατός απέσπασε τη στρατηγική πρωτοβουλία μέχρι και την οριστική συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας.

    Η μάχη του Στάλινγκραντ αποτελεί το ορόσημο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Από εκεί και πέρα αρχίζει η εκδίωξη των εισβολέων από το σοβιετικό έδαφος και η απελευθέρωση των λαών της Ευρώπης από το χιτλεροφασιστικό ζυγό.
Nίκος Μπογιόπουλος

Σχόλια