Μόσχα> Μάθημα Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

ΜΟΣΧΑ
Εκτενή αναφορά, σχετικά με την δυσαρέσκεια της Αθήνας και την αντίδρασή της για την ανακοίνωση της Ε.Ε., η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, κάνει σύσσωμος ο ρωσικός Τύπος, αλλά και αναλυτές. 

Συγκεκριμένα, το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ- Νόβοστι σημειώνει ότι «η Ελλάδα δίδαξε στις Βρυξέλλες ένα μάθημα δημοκρατίας». 
Η έγκυρη οικονομική εφημερίδα RBK (RosBusinessConsulting), υπογραμμίζει ότι «οι Έλληνες αποποιούνται τη σκληρή ευρωπαϊκή ρητορική ως προς τη Ρωσία και αυτό ενδέχεται να βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει ενίσχυση των κυρώσεων», ενώ επισημαίνει ότι στον λογαριασμό της στο Twitter η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, απέφυγε να αναφερθεί στις διαφωνίες που προέκυψαν με την ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα απείλησε να μπλοκάρει τις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας», τονίζει η κυβερνητική εφημερίδα «Ρασίσκαγια Γκαζιέτα», σχόλιο που επαναλαμβάνουν πολλά ρωσικά ΜΜΕ, ενώ ακόμη και η ρωσική εκπομπή της «Φωνής της Αμερικής» η οποία κάνει λόγο για ένα πιθανό «ελληνικό βέτο» στην αυριανή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., με κύριο θέμα συζήτηση την Ουκρανία.

Η ρωσική υπηρεσία του BBC, αναρωτιέται το αν «ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι ο νέος σύμμαχος της Ρωσίας;» αναρωτιέται η ρωσική υπηρεσία του BBC, ενώ η πατριωτικών τόνων και φιλική προς το Κρεμλίνο ιστοσελίδα Vzglyad.ru αναφέρει και την άποψη των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» ότι θα πρέπει «να πραγματοποιηθεί γεωπολιτική στροφή προς την κατεύθυνση της Ρωσίας».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας, Φιόντορ Λουκιάνοφ, τονίζει ότι «η Ελλάδα μπορεί να εμποδίσει ένα τυχόν νέο κύμα αντιρωσικών κυρώσεων στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ» και θα απαιτηθεί να υπάρξει «ξεχωριστή συζήτηση με τον ελληνικό παράγοντα».

Ο Ρώσος διεθνολόγος, σημειώνει στο πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ- Νόβοστι, ότι υπάρχει ακόμη μία σειρά χωρών που έχουν εκφράσει διαφωνίες και επιφυλάξεις, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Αυστρία κλπ, ενώ για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, «υπάρχουν άλλα ζητήματα πρώτης γραμμής, τα οποία πρέπει να επιλυθούν».

Τέλος, ο επικεφαλής της έδρας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), Νικολάι Καβέσνικοφ, με δήλωσή του, εκτιμά στην ίδια έρευνα του ΡΙΑ-Νόβοστι, ότι η αρχική σκληρή δήλωση της ελληνικής πλευράς εντάσσεται στο πλαίσιο στρατηγικής, «που συμπεριλαμβάνει τη διατύπωση θέσεων με αρκετή οξύτητα με πρόταση ορισμένου "παζαριού" γι' αυτές τις θέσεις» πολύ περισσότερο που «τώρα για την Ελλάδα οι σχέσεις με τη Ρωσία κάθε άλλο παρά είναι το κεντρικό θέμα». Αντιθέτως, προσφέρονται, «ώστε να υπονοηθεί για άλλη μία φορά στις Βρυξέλλες ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα, ότι η επίτευξη συμφωνίας θα είναι δύσκολη και ότι αυτό πρέπει να συμβεί γρήγορα».

πηγή

Σχόλια