Πάπας Φραγκίσκος>Μιλάτε μια διαφορετική γλώσσα, που μοιάζει με μελωδία ελπίδας



"Εκκινούμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, τεμνόμαστε όμως σε πανανθρώπινες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η ανάγκη για τον συνάνθρωπο, η κοινωνική δικαιοσύνη" συνόψισε ο Αλ. Τσίπρας στη 45λεπτη συζήτηση που είχε με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

"Με τον Πάπα Φραγκίσκο, επονομαζόμενο και ως 'Πάπα των φτωχών', είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για την οικονομική κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση αξιών. 

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ανάγκη η πολιτική να ξαναεμπνεύσει τους ανθρώπους με συλλογικά οράματα που θα επαναφέρουν πνευματικές πανανθρώπινες αξίες απέναντι στις κυρίαρχες σήμερα υλικές αξίες του καταναλωτισμού και του κέρδους", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε:

"Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το μεγάλο ζήτημα των πολεμικών επεμβάσεων στη Μ. Ανατολή, στην Ουκρανία και την ανάγκη να οικοδομήσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο. Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για τις δομικές αιτίες που γεννούν τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες, που είναι η άνιση διανομή του εισοδήματος και η αυτονομία, η ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ζητήσαμε από τον Πάπα Φραγκίσκο να αναλάβει πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο για τον τερματισμό του πολέμου και για την ειρήνη. Μιλήσαμε για το μεταναστευτικό και τις τραγικές επιπτώσεις μιας πολιτικής ευρωπαϊκής που χρήζει άμεσης αναθεώρησης.

Είχα την ευκαιρία να του μεταφέρω την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας, την Ελλάδα. Να του πω ότι, μετά από τέσσερα χρόνια αδιέξοδων και άδικων πολιτικών λιτότητας, ο ελληνικός λαός πληρώνει στην πλειοψηφία του την στιγμή που οι τράπεζες σώζονται και κάποιοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και απειλούν και από πάνω. Του είπα ότι αυτή η μεγάλη αδικία πρέπει να αποκατασταθεί κι ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.

Τέλος, συμφωνήσαμε στην ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στο διάλογο της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της χριστιανικής Εκκλησίας. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μια οικουμενική συμμαχία απέναντι στη φτώχεια, στις ανισότητες, απέναντι στη λογική ότι οι αγορές και τα κέρδη είναι πάνω από τους ανθρώπους, να οικοδομηθεί μια συμμαχία πάνω στις κοινές τομές των παράλληλων δρόμων μας".

Πάπας Φραγκίσκος: Μιλάτε μια διαφορετική γλώσσα, που μοιάζει με μια μελωδία ελπίδας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάπας Φραγκίσκος, στη συνάντηση αναφέρθηκε στην κρίση ως μια κρίση αξιών, επισημαίνοντας ότι η κυριαρχία των κερδοσκοπικών αγορών και του καταναλωτισμού γεννούν την κρίση, τις ανισότητες και τη φτώχεια. Αναφορικά με την Ευρώπη, ο Πάπας Φραγκίσκος Α' τόνισε ότι οι αγορές επιβλήθηκαν της πολιτικής, ότι έφυγε από το επίκεντρο ο άνθρωπος και μπήκαν στο επίκεντρο οι τράπεζες και τα κέρδη.

Επίσης, ο Ποντίφικας είπε ότι είναι "απαράδεκτο να σκοτώνονται άνθρωποι και να κινδυνεύουμε από τους πολέμους", ενώ χαρακτήρισε ως αδιανόητο το να θεωρούνται κάποιοι άνθρωποι "λαθραίοι" και να πνίγονται στη θάλασσα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Ποντίφικας στην κατάσταση στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι είναι άδικο αυτό που συμβαίνει, αλλά και ότι ο ίδιος ένιωσε την κρίση στην Αργεντινή η οποία βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο των κερδοσκοπικών αγορών.

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε χαρακτηριστικά : "οι νέοι πολιτικοί μιλάτε μια διαφορετική γλώσσα, που μοιάζει με μια μελωδία ελπίδας".

Ο Πάπας δώρισε στον Αλέξη Τσίπρα το παπικό μετάλλιο καθώς και το έργο του "Η Χαρά του Ευαγγελίου" και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δώρισε στον Ποντίφικα ένα στεφάνι ελιάς, σύμβολο της ειρήνης.

Ο Πάπας αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη επίσκεψη του στο Φανάρι.

Χρέη μεταφραστή διετέλεσε ο επίσκοπος Σύρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα γευματίσει στη συνέχεια με εκπροσώπους της "λίστα Τσίπρα"

Όποιος αμφέβαλλε μέχρι τώρα ότι ζούμε στην εποχή του αναπάντεχου, θα πρέπει σίγουρα να αναθεωρήσει την άποψή του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε χτες Τετάρτη στη Ρώμη για να συναντήσει τον Πάπα Φραγκίσκο Ά. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Βατικανό. 

Τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνοδεύσουν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, και ο Βάλτερ Μπάγιερ, συντονιστής του ευρωπαϊκού δικτύου οργανισμών αριστερού θεωρητικού προσανατολισμού Transform! –από την Ελλάδα συμμετέχει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλατζάς.

Στις φωτογραφίες, οι Αλ. Τσίπρας, Βάλτερ Μπάγιερ και Π. Σκουρλέτης με εκπροσώπους του Πάπα λίγο πριν αναχωρήσουν για τη συνάντηση:

Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου λέει πως "Η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο έχει μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία τόσο για τη ριζοσπαστική αριστερά , όσο και για την ίδια την Ελλάδα" και υπερθεματίζει "Το γεγονός ότι δεν έχει συναντηθεί ξανά ο Πάπας με Ευρωπαίο ηγέτη της αριστεράς, αλλά και το ότι ο Πάπας Φραγκίσκος συναντιέται πρώτη φορά με 'Έλληνα πολιτικό αρχηγό, είναι ενδεικτικό της νέας φάσης στην οποία έχει εισέλθει η ευρωπαϊκή αριστερά και της διεθνούς αναγνώρισης και εμβέλειας του ΣΥΡΙΖΑ."

Ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος από την πρώτη μέρα ανάρρησής του στον Παπικό θρόνο έδωσε ένα διαφορετικό μήνυμα υπεράσπισης των φτωχών, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι θέσεις του για το περιβάλλον , αλλά και για το μεταναστευτικό ζήτημα, όπως και οι συναντήσεις του με αντιπροσωπείες απολυμένων εργαζομένων στην Ιταλία, τον καθιστούν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που διαφέρει πολύ από τους προηγούμενους προκαθήμενους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
 

Όπως είναι προφανές, η συνάντηση Τσίπρα-Πάπα Φραγκίσκου Α' έχει πολλαπλούς συμβολισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συνάντηση ερμηνεύεται από την πλευρά της Κουμουνδούρου ως αναγνώριση του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σαν ισότιμων συνομιλητών  στα διεθνή φόρα, προβάλλοντας τη διαφορετική στρατηγική για την πορεία της Ευρώπης και την έξοδο από την κρίση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ώστε να τους ενημερώσει για την επικείμενη συνάντηση, ενώ συζήτησε διεξοδικά μαζί τους για τις σχέσεις του Πατριαρχείου και της Ελλαδικής Εκκλησίας με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Χαρακτηριστικές δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου:
για τις συγκρούσεις στη λωρίδα της Γάζας: Παρακαλώ σταματήστε

Ο ποντίφικας είπε χαρακτηριστικά: «Παρακαλώ σταματήστε, σας το ζητώ από την καρδιά μου, ήρθε η ώρα να σταματήσετε. Σταματήστε, παρακαλώ!».


Ο αργεντινός ποντίφικας είπε ακόμα «Αδελφοί και αδελφές, ποτέ πόλεμο, ποτέ πόλεμο! Πάνω απ΄όλα σκέφτομαι τα παιδιά που στερούνται την ελπίδα για μία ζωή που αξίζει να ζήσεις, για ένα μέλλον. Νεκρά παιδιά, τραυματισμένα παιδιά, ακρωτηριασμένα παιδιά, ορφανά παιδιά, παιδιά των οποίων τα παιχνίδια είναι ό,τι απέμεινε από τον πόλεμο, παιδιά που δεν μπορούν πια να χαμογελάσουν».


Παράλληλα, έκανε έκκληση για ειρήνη στη Γάζα, στο Ιράκ και στην Ουκρανία.


για τους  μετανάστες στη Λαμπεντούζα

Στο δράμα των μεταναστών και των οικογενειών τους συμπαραστάθηκε με μήνυμά του ο Πάπας Φραγκίσκος προς τον επίσκοπο της νήσου Λαμπεντούζα στη νότια Ιταλία.


«Ένα χρόνο μετά, το πρόβλημα της μετανάστευσης επιδεινώνεται και άλλες τραγωδίες έχουν δυστυχώς συμβεί και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς», έγραψε ο πάπας σε αυτό το μήνυμα, ένα χρόνο μετά την επίσκεψή του στο νησί.


«Η καρδιά μας ματώνει για το θάνατο των αδελφών μας που αντιμετωπίζουν εξαντλητικές διαδρομές για να ξεφύγουν από τις τραγωδίες, τη φτώχεια, τους πόλεμους, τις συγκρούσεις, που συχνά συνδέονται με τις διεθνείς πολιτικές» , πρόσθεσε ο πάπας. Ο Φραγκίσκος ζήτησε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μετανάστευσης «όχι με τη λογική της αδιαφορίας, αλλά με τη λογική της φιλοξενίας και της ανταλλαγής για την προστασία και την προώθηση της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου».


για την ανεργία: Θα ήθελα να έχουν όλοι μια αξιοπρεπή δουλειά

«Θα ήθελα να δω όλους με μια αξιοπρεπή δουλειά! Είναι κάτι το θεμελιώδες, ακριβώς, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», έγραψε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος στο λογαριασμό του στο Twitter.

«Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Φραγκίσκος χρησιμοποιεί το επίθετο αξιοπρεπής για να χαρακτηρίσει την εργασία, σε μια κοινωνική και οικονομική κατάσταση κατά την οποία τα συνδικαλιστικά δικαιώματα αμφισβητούνται όλο και συχνότερα», σχολίασε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia.

Στους δεκαπέντε μήνες της μέχρι τώρα θητείας του, ο πάπας Φραγκίσκος, ή κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Βεργκόλιο, συνάντησε δεκάδες αντιπροσωπείες απολυμένων εργαζομένων, εκφράζοντας τους την αλληλεγγύη του και επαναλαμβάνοντας ότι το κέρδος δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται ποτέ, πιο σημαντικό από τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες και αξίες.

για τη φτώχεια: λένε πως είμαι κομμουνιστής, αλλά η φτώχεια είναι η σημαία του Ευαγγελίου

«Λένε ότι είμαι κομμουνιστής, αλλά η φτώχεια, χωρίς κανενός είδους ιδεολογία, είναι η σημαία του Ευαγγελίου», είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο πάπας Φραγκίσκος σε πέντε νέους από το Βέλγιο, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο Βατικανό.

«Οι φτωχοί αποτελούν το κεντρικό σημείο του λόγου που κηρύττει ο Χριστός, φτάνει να τον διαβάσουμε», πρόσθεσε ο Φραγκίσκος.

για τις αγορές: Δεν μπορούμε να ανεχθούμε οι χρηματαγορές να καθορίζουν την τύχη των λαών

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ακόμη για πολύ καιρό οι χρηματαγορές να καθορίζουν την τύχη των λαών, αντί να υπηρετούν τις ανάγκες τους», τόνισε ο πάπας, μιλώντας σε καθολικό συνέδριο αφιερωμένο στην ειρήνη και την δικαιοσύνη.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να ευημερούν μόνο λιγοστοί άνθρωποι, χάρη στη χρηματοοικονομική κερδοσκοπία, ενώ οι περισσότεροι υποφέρουν από τις αρνητικές της συνέπειες», πρόσθεσε ο πάπας.

Ο ποντίφικας θέλησε να καταδικάσει για μια ακόμη φορά την διαφθορά και ειδικότερα «τους διεφθαρμένους στο χώρο της οικονομίας, της πολιτικής και της Εκκλησίας», προσθέτοντας ότι «τις συνέπειες τις πληρώνουν οι φτωχοί».

«Όλοι μπορεί να μπούμε σε αυτό τον πειρασμό, η διαφθορά είναι αμαρτία η οποία παραμονεύει συνεχώς», είπε, χαρακτηριστικά ο Φραγκίσκος.

 "kourdistoportocali"

Σχόλια