O ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το πρόγραμμά του για την Άμυνα

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το πρόγραμμά του για την Άμυνας και την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων, πριν από λίγο στην αίθουσα διαλέξεων της ΕΣΗΕΑ.

Τα περισσότερα από όσα είπαν οι ομιλητές κινούνται μεταξύ ουτοπιών (λόγω τρομακτικά υψηλού κόστους) και ...ανεκδότων, όπως το ότι οι ΕΔ θα πρέπει να αναλάβουν την στέγαση και διατροφή των πολιτών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Πάντως τόσο ο τομεάρχης Θ.Δρίτσας όσο και το μέλος της επιτροπής Άμυνας, απόστρατος αξιωματικός της Αεροπορίας, Γ.Ταφύλλης, έκαναν ότι μπορούσαν για να υπάρξει σφαιρική ενημέρωση για τις θέσεις του κόμματος.

Να σημειώσουμε ένα θετικό στοιχείο που ακούσαμε από τον Γ.Ταφύλλη, την ανάγκη να έχουν τα Επιτελεία δυνατότητα σύναψης συμφωνιών και υπογραφής συμβάσεων για ποσά πολύ μεγαλύτερα των 400.000 ευρώ που προτίθεται να δώσει τώρα στους Αρχηγούς η κυβέρνηση. Αναφέρθηκαν τα χαρακτηριστικά παραδείγματα Γερμανίας, Ολλανδίας, Ιταλία κλπ που υπάρχει η δυντότητα να υπογράφουν προγράμματα μέχρι 35-40 εκατ. ευρώ.

Πλήρη παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την Αμυνα θα υπάρξει σε αυριανό σημείωμά μας, καθώς δεν υπήρχε έτοιμο υλικό από την γραμματεία ολόκληρης της παρουσίασης και εκτιμούμε ότι για να κριθεί σωστά πρέπει να κριθεί συνολικά.

Ξεχώρισε η παρουσίαση του δρος. Κωνσταντίνου Γρίβα στην οποία κατέθεσε την προσωπική επιστημονική του άποψη και ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το να θεωρείς ότι δεν χρειάζονται αμυντικές ικανότητες για την εξασφάλιση της ειρήνης στο γεωσύστημα μέσα στο οποίο λειτουργεί η Ελλάδα είναι τόσο ορθολογικό όσο με το να προσπαθείς να κάνεις οικονομία σε μια οικοδομή μειώνοντας το μπετόν και τα σίδερα γιατί θεωρείς ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται σεισμοί».

Υποστήριξε ότι το θεμελιώδες οπλικό σύστημα είναι η εθνική στρατιωτική σκέψη. Πρότεινε τη δημιουργία ενός κέντρου που θα μελετά τις διεθνείς εξελίξεις στην τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία του πολέμου και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη αμυντικών ικανοτήτων «από Έλληνες για Έλληνες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στοχευμένων στις ιδιαίτερες συνθήκες του ελληνοτουρκικού γεωσυστήματος συστήματος.

Ως άμεση ενέργεια για την αναβάθμιση των ελληνικών αμυντικών ικανοτήτων  πρότεινε τη δραστική ενίσχυση των ικανοτήτων των Ειδικών Δυνάμεων.

Τόνισε ότι μια εθνοκεντρική προσέγγιση όσον αφορά την ανάπτυξη αμυντικών ικανοτήτων έχει νόημα μόνον όταν υποστηρίζεται από μια εθνική αμυντική βιομηχανία.

Χαρακτήρισε τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες ως κομμάτι της εθνικής κρίσιμης υποδομής και υποστήριξε ότι δεν είναι βαρίδια για την εθνική οικονομία αλλά μπορούν να μετατραπούν σε γεννήτριες πλούτου δια της έρευνας και ανάπτυξης και της εισαγωγής κρίσιμων τεχνολογιών που θα διαχυθούν στην παραγωγική βάση της χώρας.

Ο Κωνσταντίνος Γρίβας διδάσκει το μάθημα της Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και «Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή» στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Σχόλια