Με ξαφνικό θάνατο (!) απειλείται το Ωνάσειο




Τα χρέη «πνίγουν» το «Ερρίκος Ντυνάν» αλλά και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, που απειλούνται με λουκέτο. 

Τα δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια αντιμετωπίζουν οξύτατα ταμειακά ελλείμματα, με συνέπεια οι εργαζόμενοι να εκφράζουν ανοιχτά τον φόβο τους ότι εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση, δεν αποκλείεται να έχουν την τύχη της πρώην ΕΡΤ, που έκλεισε εν μια νυκτί.

Ειδικότερα, στον «αέρα» μοιάζει να βρίσκεται το «Ερρίκος Ντυνάν» μετά την πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου, που κήρυξε έκπτωτο το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο το οποίο είχε ορίσει το υπουργείο Υγείας για τη διάσωση και εξυγίανση του θεραπευτηρίου.

Επειτα από αυτή την εξέλιξη οι εργαζόμενοι ζήτησαν από το υπουργείο να εντάξει το θεραπευτήριο στο ΕΣΥ, πρόταση την οποία απέρριψε αμέσως ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης: «Εχουμε έναν προϋπολογισμό 1,6 δισ. ευρώ για τα νοσοκομεία, φαντάζεστε να δίναμε 200.000.000 ευρώ για τα χρέη του "Ντυνάν";» Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του νοσοκομείου Κωνσταντίνος Τζουτζουράκης αναφέρει ότι το θεραπευτήριο λειτουργεί κανονικά, πάρα το γεγονός ότι 1.004 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 11 μήνες.

«Ανακοπή καρδιάς»

Οξύτατα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει όμως και το Ωνάσειο, εξαιτίας των χρεών του που αγγίζουν πλέον τα 20.000.000 ευρώ τον χρόνο. Περίπου επτά μήνες μετά την έκτακτη επιχορήγηση των 7.000.000 ευρώ που είχε λάβει από το υπουργείο, το μοναδικό καρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας απειλείται ξανά με «αιφνίδιο θάνατο».

Οπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ωνασείου Νίκος Γιαννόπουλος, ο ΕΟΠΥΥ έχει πλέον πολύ χαμηλά νοσήλια. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Κέντρο να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες δαπάνες του, που προέρχονται από τις υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες του. 

Για παράδειγμα, μια μεταμόσχευση καρδιάς κοστίζει 80.000-100.000 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει μόνο 30.000 ευρώ» εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, οι 850 εργαζόμενοι δέχτηκαν μειώσεις στους μισθούς τους από 25% έως 45%.


Ρίτα Μελά

Σχόλια