Ελευθερία Τύπου> 99η παγκοσμίως, προτελευταία στην Ε.Ε. η ΕλλάδαΣτην κατάταξη της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», που εδράζεται στο Παρίσι, για την ελευθερία του Τύπου το 2014, η Ελλάδα υποχωρεί κατά 14 θέσεις στην 99η θέση παγκοσμίως και στην προτελευταία στην Ε.Ε. (έπεται, αμέσως μετά, η Βουλγαρία στην 100ή).

Η οργάνωση χαρακτηρίζει σημείο καμπής για το ελληνικό μιντιακό τοπίο το κλείσιμο της ΕΡΤ τον Ιούνιο. «Σε έναν αγώνα για περικοπές δαπανών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε απόφαση άνευ προηγουμένου για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Υπό την πίεση της τρόικας, έκλεισε τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, που είχε τέσσερα κανάλια και πέντε ραδιοσταθμούς», επισημαίνει η έκθεση. «Λίγες ώρες αφού ενημερώθηκε η ΕΡΤ για την απόφαση, το μαύρο με την ένδειξη «Χωρίς Σήμα» άφησε άναυδη την Ευρώπη και τον κόσμο» γράφει, συνεχίζοντας πως «υπό την διεθνή πίεση, η κυβέρνηση εν τέλει ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου κρατικού φορέα με την ονομασία ΝΕΡΙΤ».

Η βουτιά στην κατάταξη οφείλεται επίσης στην ασφάλεια της επιτέλεσης δημοσιογραφικού έργου. «Δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις συχνές διαδηλώσεις έχουν πέσει θύματα βίας και από την αστυνομία και από διαδηλωτές που τους κατηγορούν για συνεργασία με την κυβέρνηση», γράφει η έκθεση, πριν περάσει στο θέμα της Χρυσής Αυγής. «Η κατάσταση γύρω από την ασφάλεια των δημοσιογράφων έχει επιδεινωθεί με την άνοδο του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής», τονίζει η RSF. «Τα ηγετικά στελέχη της και οι υποστηρικτές της στοχοποιούν ανοικτά δημοσιογράφους, οι σωματικές επιθέσεις γίνονται συστηματικά και αυξάνονται οι απειλές δολοφονίας», γράφει η έκθεση. 

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει βουτιά συνολικά 50 θέσεων από το 2007 και έπειτα. Οι λιγοστοί εφοπλιστές και επιχειρηματίες που χρηματοδοτούσαν τα ΜΜΕ έχουν μεταφέρει τις επενδύσεις τους σε πιο προσοδοφόρες επενδύσεις, γράφει η RSF, ο ένας οργανισμός μετά τον άλλον προχωρά σε απολύσεις, ενώ πέραν των οικονομικών δυσκολιών, τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν άσχημη φήμη που είναι αποτέλεσμα χρόνων διαπλοκής.

> aksioprepeiakantoxh

Σχόλια