Καταργούν τελικά 23 φορείς του Δημοσίου




Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης εισάγεται και η «ποσόστωση» στις βαθμολογίες των εκθέσεων αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

Ανεβάζοντας τον αριθμό των προς κατάργηση φορέων του Δημοσίου από 21 στους 23, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κύρια σημεία του οποίου είναι επιπλέον η εισαγωγή της «ποσόστωσης» στις βαθμολογίες των εκθέσεων αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και η απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών. Οι δύο Οργανισμοί που προστέθηκαν είναι ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών (εποπτεύεται από το υπ. Παιδείας) και το Ινστιτούτο Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (εποπτεύεται από το υπ. Δικαιοσύνης). Αμφότεροι αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ενώ δεν απασχολούσαν προσωπικό και λειτουργούσαν με αποσπασμένους υπαλλήλους.

Στην απόλυση…

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι των ΝΠΙΔ που καταργούνται οδηγούνται στην απόλυση, ενώ οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ που καταργούνται εντάσσονται σε καθεστώς «κινητικότητας». Σύμφωνα με υπολογισμούς του αρμόδιου υπουργείου, περίπου 150 εργαζόμενοι οδηγούνται σε υποχρεωτική αποχώρηση και λιγότεροι από 30 εντάσσονται σε διαθεσιμότητα.

Εντονες αντιρρήσεις διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης αναφορικά με τα «λουκέτα» που μπαίνουν στους δημόσιους οργανισμούς, κυρίως, όμως, για την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ). Το σχετικό άρθρο συγκέντρωσε τον αριθμό-ρεκόρ των 380 σχολίων, αρνητικών απέναντι στην κατάργηση του ΕΙΕΑΔ. Την ανεμπόδιστη συνέχιση της λειτουργίας του εν λόγω Ινστιτούτου ζητούσαν, με κοινή επιστολή τους στους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας, οι ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έντονη ανησυχία τους για το (τότε) ενδεχόμενο κατάργησής του. Πέραν των προαναφερθεισών αντιδράσεων, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει σχετικός προβληματισμός στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ. Το ΕΙΕΑΔ αποτελεί πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, επομένως, με την κατάργησή του οι υπάλληλοί του οδηγούνται στην ανεργία. Εντός των 65 προς απόλυση υπαλλήλων βρίσκονται μία έγκυος στο δεύτερο παιδί της και δύο εργαζόμενες σε περίοδο λοχείας («Εφ.Συν.» 07/02/2014).

Αντιδράσεις προκάλεσε και η καθιέρωση της «ποσόστωσης» στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Εως το 25% των εργαζομένων θα λαμβάνουν βαθμούς μεταξύ 9-10, 60% θα λαμβάνουν βαθμούς 7-8 και το υπόλοιπο 15% θα βαθμολογείται μεταξύ 1-6, αρχής γενομένης από την αξιολόγηση του έτους 2013. Αξιωματική αντιπολίτευση και ομοσπονδίες υπαλλήλων έχουν προειδοποιήσει πως με αυτόν τον τρόπο δρομολογείται η απομάκρυνση (απόλυση ή διαθεσιμότητα) του 15% των υπαλλήλων από τις θέσεις εργασίας τους. Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι η παραπάνω άποψη δεν έχει καμία βάση, συμπληρώνοντας πως οι φετινές εκθέσεις αξιολόγησης δεν συνδέονται με το πρόγραμμα «κινητικότητας» και κατ’ επέκταση δεν υπάρχει ανάλογο ενδεχόμενο στο μέλλον.

Ωστόσο, το νέο, «ανθρωποφαγικό» σύστημα αξιολόγησης δεν μπορεί να εκμηδενίσει οποιαδήποτε «υποκειμενικότητα», ιδιαίτερα, μάλιστα, εφόσον τίθενται ζητήματα μισθολογικής εξέλιξης και προαγωγών. Επισημαίνεται πως το πλαίσιο δίνει στους αξιολογούμενους τη δυνατότητα ενστάσεων.

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει σειρά διοικητικών απλουστεύσεων. Αφορούν, μεταξύ άλλων: ● Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων από τους ενδιαφερόμενους στο σύνολο των συναλλαγών τους με το Δημόσιο ● Κατάργηση από 1ης Ιουλίου 2014 της υποχρέωσης δημοσίευσης στο ΦΕΚ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών Α.Ε. και ΕΠΕ.

πηγή
 

Σχόλια