SOS> Στη θάλασσα της Κρήτης θα ρίξουν τα χημικά όπλα της Συρίας. Συνεχίζονται αμείωτες οι αντιδράσεις


SOS: Στη θάλασσα της Κρήτης θα ρίξουν τα χημικά όπλα της Συρίας. 

Τοξική βόμβα απειλεί την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας μας κι ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, απο την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Το αρχικό σχέδιο ταφής των χημικών όπλων στην Αλβανία ναυάγησε έπειτα απο τις αντιδράσεις των πολιτών και τελικώς επιλέχθηκε η θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, με την ανοχή των ελληνικών αρχών.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες του Δημόκριτου και του Πολυτεχνείου Κρήτης που κάνουν λόγο για πλήρη καταστροφή οικοσυστήματος και του τουρισμού αφού "δεν θα μπορούν οι άνθρωποι να κολυμπήσουν".

Σύμφωνα με τον επιστημονικός συνεργάτη του Δημόκριτου και πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκο Κατσαρό, "εάν πραγματοποιηθεί η εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης τότε μιλάμε για ένα εφιαλτικό σενάριο. Είναι μια μέθοδος εξαιρετικά επικίνδυνη με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το ευρύτερο περιβάλον της Μεσογείου και για τους πληθυσμούς της Κρήτης, της Λιβύης και της Μάλτας."

Οι επιπτώσεις αυτές θα ειναι η πλήρη νέκρωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η μόλυνση σε ολόκληρη το Λιβυκό και Κρητικό πέλαγος. Τα ψάρια θα δηλητηριαστούν με κίνδυνο μόλυνσης του πληθυσμού που θα τα καταναλώσει.

Επίσης ενδεχόμενα να μην μπορούν οι άνθρωποι να κολυμπήσουν στις περιοχές της Κρήτης και της Μάλτας και να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμο και την οικονομία των περιοχών αυτών. Διότι τα χημικά αυτά, ακόμη και τα προϊόντα υδρολύσεως τους είναι εξαιρετικά τοξικά. Τουλάχιστον 5 χρόνια θα διαρκέσει η μόλυνση

Συνήθως τα χημικά καταστρέφονται μέσως της καύσης σε ειδικούς χώρους. Αυτο επρόκειτο να γίνει με τα χημικά της Συρίας τα οποία θα μεταφέρονταν στην Αλβανία και θα καταστρέφονταν μέσα σε μεγάλους κλιβάνους. Ομως η μαζική αντίδραση των κατοίκων της γειτονικής χώρας οδήγησε την κυβέρνηση να αρνηθεί παρά τα γεναιόδωρα ανταποδοτικά οφέλη που πρόσφεραν οι Αμερικανοί. Καταφεύγουν λοιπον στη μέθοδο της υδρόλυσης ανοιχτά της Κρήτης γιατί καμία άλλη χώρα δε δέχτηκε να γίνει καταστροφή των χημικών της Συρίας στο έδαφός της.

Για σοβαρό κίνδυνο κάνει λόγο ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τις ελληνικές Αρχές που εμφανίζονται αμέτοχες σε αυτή τη διαδικασία.

«Τα συγκεκριμένα χημικά αυτά είναι μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση αυτής της μεθόδου, ώστε να μην προκαλέσουν καταστροφές στους ζώντες οργανισμούς», υπογραμμίζει ο κ Γιδαράκος. Η συγκεκριμένη ζώνη μεταξύ Αδριατικής και Μεσογείου είχε γίνει «νεκροταφείο χημικών» από την ιταλική μαφία, η οποία βύθισε μέσα σε μία 20ετία στην Αδριατική περίπου 30 πλοία με διαφόρου τύπων απόβλητα χημικών βιομηχανιών, όπως αποκαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το BBC, τα χημικά όπλα θα μεταφορτωθούν σε σκάφος του πολεμικού ναυτικού των Η.Π.Α. Πάνω στο CAPE RAY και σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο το φορτίο των χημικών θα καταστραφεί με τη μέθοδο της υδρόλυσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας – Λιβύης – Κρήτης.

Tο πρώτο φορτίο απέπλευσε ήδη από το λιμάνι «Λαττάκεια» της Συρίας, χθες, με το πλοίο «Ark Futura», συνοδευόμενο από Ρωσικά και Κινεζικά πολεμικά πλοία. Την ίδια στιγμή ωστόσο στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την εξέλιξη αυτή, με την υποσημείωση βέβαια ότι για υποθέσεις όπως αυτές περισσότερο αρμόδια είναι τα υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το σχέδιο, το πλοίο θα φτάσει στην Ιταλία και το τοξικό φορτίο του θα μεταφερθεί σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα το μεταφέρει στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας-Ελλάδος, όπου και θα καταστραφεί, χωρίς να δίδονται περαιτέρω διευκρινίσεις. Η διαδικασία για την τμηματική καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από δύο μήνες.

Κασσιανός Τζέλης 

(αναδημοσίευση από το Κουτί της Πανδώρας: βλ. http://www.koutipandoras.gr/article/103763/sos-sti-thalassa-tis-kritis-tha-rixoyn-ta-himika-opla-tis-syrias)

Απίστευτες αποκαλύψεις! 
Ο Νίκος Κατσαρός για την επεξεργασία των χημικών της Συρίας (video)


Σε απίστευτες αποκαλύψεις σχετικά με το τι πάει να γίνει με τα χημικά της Συρίας προχώρησε ο επιστημονικός συνεργάτης του ερευνητικού κέντρου Δημόκριτος και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Χημικών Νίκος Κατσαρός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης κόσμος.

Ο κ Κατσαρός έκανε γνωστό με το να επεξεργαστούν ανοιχτά της Κρήτης 700 τόνους αερίου σαριν και περίπου 80 αερίου μουστάρδας με μια μέθοδο που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην θάλασσα παρά μόνο στην ξηρά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα λάθους ή ατυχήματος. Γεγονός είναι δε, ότι κανένα κράτος στον κόσμο δεν δέχτηκε να γίνει αυτό στο έδαφος του λόγω του μεγάλου κινδύνου, πόσο μάλλον όταν κάτι τέτοιο πάει να γίνει στη θάλασσα ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Κατσαρός, ούτε καν η Αλβανία την οποία πήγαν να εξαγοράσουν αλλά ο λαός της αντέδρασε δυναμικά και έτσι η κυβέρνηση ”Ράμα” αρνήθηκε .

Οι διεθνείς κανόνες περί των χημικών ορίζουν την καταστροφή τους στις χώρες οι οποίες τα αγόρασαν, στην προκειμένη περίπτωση η Συρία η οποία όμως βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και γι' αυτό κάτι τέτοιο δεν υλοποιείται...

Στην εκπομπή έγινε εκτενή αναφορά στους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση ατυχήματος, στην στάση της Ελληνικής κυβέρνησης και πολιτέιας που περί άλλων τυρβάζουν και στο πως θα μπορούσε να αποτραπεί μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη

  
Δείτε το video εδώ:http://www.makeleio.gr/?p=48829

Πιέσεις για προστασία της Μεσογείου 

Παραμένει η ανησυχία για τα χημικά της Συρίας[...] Ο βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας “e-Kriti”, αναφορικά με την ακαταλληλότητα του πλοίου “Cape Ray”  που έχει επιλεγεί να πραγματοποιήσει, εν πλω, την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.

Ο κ. Μαριάς αναφέρει πως «σύμφωνα με το δημοσίευμα το πλοίο “Cape Ray” είναι  τύπου Ro-Ro, έχει ναυπηγηθεί το 1977 στα ναυπηγεία της Ιαπωνίας, αγοράστηκε αρχικά από τη Σαουδική Αραβία και το 1993 εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. Επομένως, πρόκειται για πλοίο 36 ετών (πλοία αυτού του τύπου μετά τα 30 έτη αποσύρονται), έχει κατασκευαστεί να λειτουργεί σαν πλωτό πάρκινγκ, ενώ δεν διαθέτει εγκάρσια διαφράγματα (χωρίσματα πολλαπλής κλίμακας) που θα αποτρέψουν την εισροή υδάτων ή την εξάπλωση της φωτιάς σε περίπτωση ατυχήματος.

Η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας εξελίσσεται σε περιπετειώδη επιχείρηση με πολύ μεγάλους κινδύνους, αφού όλα τα τεχνικά και επιστημονικά μέσα που έχουν τοποθετηθεί στο πλοίο για την εξουδετέρωση των χημικών έχουν σχεδιαστεί για χρήση στη γη και τώρα θα πρέπει για πρώτη φορά να χρησιμοποιηθούν πάνω σε καράβι και μάλιστα τύπου Ro-Ro».

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζητά «απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή».

Αναδημοσίευση από τα Χανιώτικα Νέα: βλ. http://www.haniotika-nea.gr/parameni-anisichia-gia-ta-chimika-tis-sirias/)

Συνεχίζονται αμείωτες οι αντιδράσεις
Η Μεσόγειος δεν  είναι τοξικός σκουπιδοντενεκές των ιμπεριαλιστών
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του γραφείου τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Άγνωστη παραμένει η εξέλιξη του σχεδίου εξόδου – από τη Συρία - μέρους των πρώτων υλών – που βρίσκονται στη χώρα αυτή - για την κατασκευή χημικών όπλων και τη μεταφορά τους στη κεντρική Μεσόγειο (;) για να καταστραφούν. Μάλιστα μετά το σάλο, που δημιουργήθηκε προ 10ημέρου με αφορμή τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει για το οικοσύστημα της Μεσογείου η καταστροφή τους στο «τρίγωνο» Μάλτα – Λιβύη – Κρήτη, χάθηκε το στίγμα του Δανέζικου πλοίου, που φέρεται ότι τα απομάκρυνε από τη Συρία. Τελευταία ανακοίνωση από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (16/1/2014) αναφέρει ότι στο λιμάνι Gioia Tauro, στα νότια της Ιταλίας, θα γίνει η μεταφόρτωση των τοξικών ουσιών σε πλοίο του Αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού, όπου και θα … «καταστραφούν» με τη μέθοδο της υδρόλυσης. Δηλαδή με την απόρριψή τους στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, αντί της πιο «ακριβής» επεξεργασίας από τα ειδικά εργοστάσια αντιρρυπαντικών μεθόδων με τήρηση των στάνταρ ασφαλείας, όπως συστήνουν οι επιστήμονες.
Από το συγκεκριμένο θέμα:
Πρώτον, επιβεβαιώνεται ότι στο πλαίσιο των διεθνών καπιταλιστικών ανταγωνισμών το περιβάλλον είναι από τους μεγάλους χαμένους. Η λύση της υδρόλυσης «εν πλω» σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για το θαλάσσιο περιβάλλον, μιας και τα παραπροϊόντα της είναι τοξικές ουσίες επικίνδυνες και αυτές για το θαλάσσιο περιβάλλον. Με τη στήριξη και της «πράσινης» ΕΕ, επιβαρύνονται τα «διεθνή χωρικά ύδατα» με την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, και όχι οι ισχυροί καπιταλιστικοί όμιλοι, που εμπλέκονται στο κύκλωμα παραγωγής και εμπορίας χημικών όπλων.

Δεύτερον, αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι Διεθνείς Οργανισμοί όπως αυτός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) κάθε άλλο παρά είναι σε θέση να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οργανώνουν – «κάνουν πλάτες» σε πολυεθνική δύναμη, προκειμένου να καταστραφούν εν κρυπτώ στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου τα επικίνδυνα χημικά, εξασφαλίζοντας ασφαλή διαφυγή για τους οικο-εγληματίες από τον τόπο του εγκλήματος, πριν οι επιπτώσεις κάνουν την εμφάνισή τους στα παράλια των χωρών της Μεσογείου. Θυμίζουμε εδώ ότι δεν υπερασπίστηκαν με ανάλογη θέρμη τα «διεθνή χωρικά ύδατα της Μεσογείου», όταν απειλούνταν από τον Ισραηλινό στρατό η ζωή των αγωνιστών που επιχείρησαν να προσεγγίσουν προ διετίας τη λωρίδα της Γάζας. Γίνεται φανερό ότι οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ κοστίζουν ανθρώπινες ζωές και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
 
Το Νέο Αριστερό Ρεύμα για την κομμουνιστική απελευθέρωση ζητά να σταματήσει κάθε σχέδιο «καταστροφής» - διάθεσης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο θάλασσα. Καταγγέλλει την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που αποδέχεται παθητικά τους σχεδιασμούς των Διεθνών Οργανισμών για τη καταστροφή του Συριακού χημικού οπλοστασίου ανοικτά της Κρήτης και απαιτεί να σταματήσει κάθε τέτοια ενέργεια.
 
Το κόστος για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου να επιβαρύνει τα ιμπεριαλιστικά κράτη και τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που κερδοσκοπούν δεκαετίες τώρα από την παραγωγή και εμπορία των χημικών όπλων με θύματα εκατομμύρια ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον σε όλο τον πλανήτη. 
 
Αθήνα, 21/1/2014,  
γραφείο τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
 
 

Σχόλια