Νεκροταφείο η Ελλάς…


Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην αγαπάει τούτο τον ευλογημένο τόπο. Το φιλέτο της Γης είναι, χωρίς την παραμικρή διάθεση υπερβολής ή σοβινισμού. Τα έχει όλα. Άσβεστα τα αποτυπώματά του σε κάθε χώρο της ζωής και της δράσης. Πολιτισμό, γράμματα, τέχνες, Ιστορία. Πουθενά δεν ήταν απών ο Ελληνισμός.

Πολλές φορές στη μακρόχρονη διαδρομή του μπήκε στο μάτι ουκ ολίγων. Κατόρθωσε και έμεινε όρθιος, ζωντανός, όποτε βρέθηκε στο τιμόνι του άξιος καπετάνιος. Με τις αξίες του, αλώβητος. Με ακριβό το τίμημα.

Από το 2009 ζει μια καινούργια τραγωδία. Και με δικό μας μερτικό. Και με αφύλακτες τις Θερμοπύλες. Κοντά πέντε χρόνια τώρα, τίποτε άλλο δεν ζει ο τόπος μας και ο λαός παρά μια θύελλα που θέλει να σαρώσει τα πάντα. Ό,τι κατάφερε ο καθένας να φτιάξει με αίμα και ιδρώτα. Όπου κι αν βρέθηκε. Χωρίς κανείς να του χαρίσει τίποτε. Και τούτα τα πέντε βασανισμένα χρόνια δεν βλέπει τίποτε άλλο παρά μια επέλαση κατά της ζωής του. Μια μανία να κατεδαφίσουν τα πάντα και να σου αρπάξουν ό,τι έχεις και δεν έχεις. Γιατί εσύ φταις για όλα και όχι εκείνοι που είχαν τα κλειδιά.

Μόνιμος στόχος ο πολίτης, όπου κι αν είναι. Σε όποιο πόστο κι αν δουλεύει. Στο απόσπασμα στήνεσαι αν αντιδράσεις στο κουβέρνο. Ψάχνουν να βρουν αν κάποτε κάπου στραβοπάτησες, για να κλείσεις το στόμα. Και να ανεχθείς περικοπές, σφαγή της ζωής σου. Να κατεβάσεις το κεφάλι.

Τη βδομάδα που πέρασε, το ένα φιρμάνι μετά το άλλο. Κατασχέσεις-εξπρές έτσι και χρωστάς στο ΙΚΑ και στην Εφορία. Μπαίνουν στον λογαριασμό σου και παίρνουν από τα χρήματα που έχεις στην τράπεζα χωρίς να σε ρωτήσουν, χωρίς να έχουν δικαστική απόφαση. Αρπάζουν ακόμη και τα λεφτά της φτωχοσύνταξης που παίρνεις. Τα λεφτά που είχες για τη μάνα που αργοπεθαίνει στο κρεβάτι. Οι χειροπέδες στην ημερήσια διάταξη. Τη φυλακή τη βλέπεις και στον ύπνο σου πια.

Λες και εσύ έφερες τη χώρα εδώ που κατάντησε. Εσύ βούλιαξες την επιχείρησή σου, εσύ φταις που είσαι άνεργος, εσύ διόριζες, εσύ παράγγελνες τα F-16, τα υποβρύχια, τα Leopard, εσύ έδινες τα μεγάλα έργα στους φίλους σου εργολάβους και καναλάρχες. Και πρέπει να τιμωρηθείς.
Ή εσύ πάλι φταις που 343.692 επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν τον Σεπτέμβριο να πληρώσουν τους φόρους τους. Εσύ φταις για το τέλος κατοχής που έρχεται για τα σπίτια και τους παλιαγρούς στα βουνά και στα λαγκάδια.


Αυτή η μανία καταδίωξης, που όπως πάει δεν θα μείνει ούτε πουλί πετούμενο, στο μόνο που οδηγεί είναι σε ένα απέραντο νεκροταφείο…

Υπάρχει τρόπος να αντιστραφεί αυτή η πορεία, να μπει τέλος σε αυτήν την πολιτική του γκρεμίσματος επί δικαίους και αδίκους; Σίγουρα ναι. Αν ο σημερινός Σαμαράς δώσει τη θέση του στον Σαμαρά πριν βάλει την υπογραφή του στα Μνημόνια. Αλλιώς τίποτε από εδώ και πέρα δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Ήδη από καιρό τα μαγειρεία δουλεύουν πυρετωδώς. Προφανώς, για κάθε απρόοπτο…

> olympia

Σχόλια