Αρση ασυλίας του Μ. Βαρβιτσιώτη ζητά η εισαγγελία του Αρείου Πάγου


Του Παναγιώτη Στάθη
Την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ και υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για κακούργημα που σχετίζεται με τη θητεία του ως δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας (2011-12),  ζητεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με αίτημά της προς τη Βουλή.

Η δικογραφία αφορά την αγορά δύο ακινήτων στον εν λόγω Δήμο, που –σύμφωνα με καταγγελία ιδιώτη– επέφερε ζημιά 2,8 εκατ.  ευρώ, αν και προηγουμένως είχε δοθεί η έγκριση για την αγορά από το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το αδίκημα αφορά σε κακουργηματική απιστία και υπό κατηγορία βρίσκονται 27 μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας καθώς και για ηθική αυτουργία οι τέσσερις συνιδιοκτήτες των  δύο ακινήτων.

Οι χώροι αγοράστηκαν για να μετατραπούν σε κοινόχρηστο χώρο, πλατεία και παιδική χαρά και αρχικά επιχειρήθηκε να γίνει με τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης, όμως αυτή ακυρώθηκε δικαστικά και τότε ο δήμος αγόρασε τα ακίνητα.

Όπως καταγγέλλεται όμως για την απαλλοτρίωση ο Δήμος θα επιβαρυνόταν με 5,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ  με απευθείας αγορά η επιβάρυνση ήταν 8,7 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σημειώθηκε βλάβη στο Δήμο ύψους 2,8 εκατ. ευρώ.

Το σημαντικό πάντως ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παρά την αντίθετη άποψη του επιτρόπου, ενέκρινε την αγορά καθώς έκρινε ότι δεν προκύπτει αδικαιολόγητη επιβάρυνση γιατί ήταν αμφίβολο αν θα προσδιοριζόταν η απαλλοτρίωση των ακινήτων με την  αντικειμενική αξία, ενώ η αγορά θα γινόταν σε  μικρότερη τιμή ακόμη  και από αυτή που προσδιόρισε το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών.


> capital

Σχόλια