Σε κλοιό διαδηλωτών το κοινοβούλιο στη Σόφια

“ Διαμαρτυρίες των πολιτών για τη φτώχεια και τη διαφθορά στη χώρα ”
Μετά από 40 ημέρες ειρηνικών διαδηλώσεων στη Βουλγαρία, περίπου 2.000 πολίτες περικύκλωσαν το κοινοβούλιο ενώ μέσα βρίσκονταν υπουργοί, βουλευτές και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τη φτώχεια και τη διαφθορά στη χώρα.

Φωνάζοντας "παραιτηθείτε" και "Μαφία", οι περίπου 2.000 διαδηλωτές περικύκλωσαν το κοινοβούλιο όπου συνεδρίαζαν τρεις επιτροπές για την επικαιροποίηση του προϋπολογισμού. Επί τουλάχιστον πέντε ώρες, εκατόν εννέα άτομα - βουλευτές, υπουργοί, δημοσιογράφοι και υπάλληλοι του κοινοβουλίου- είχαν παγιδευτεί στο κτίριο και τελικώς η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει το αυτοσχέδιο οδόφραγμα των διαδηλωτών και να απομακρύνει τους εγκλωβισμένους με λεωφορεία.

Οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκαν ελαφρά επτά διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας απέφυγε να αναφέρει εάν έγιναν συλλήψεις. 

Ο υπουργός Τσβετλίν Γιόντσεφ είπε ότι η αστυνομία δεν έκανε χρήση βίας ενώ ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ κάλεσε σε ηρεμία. Ο σοσιαλιστής Μιχαήλ Μίκοφ ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση της ολομέλειας- που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί- ακυρώνεται "διότι η ζωή των μελών της βουλής είναι σε κίνδυνο".

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησε την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρκσι ώστε να ηρεμήσει ο κόσμος στους δρόμους. Το χειμώνα, υπό το βάρος των έντονων διαδηλώσεων παραιτήθηκε η συντηρητική κυβέρνηση του Μπορίσοφ. 

Η νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Μαΐου, με την υποστήριξη των Σοσιαλιστών, βρίσκεται υπό ασφυκτική και από συνεχείς εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται.

> periodista

ΠΗΓΗ: enet.gr, ΑΜΠΕ

Σχόλια