Στο Συνέδριο οι τελικές αποφάσεις για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ

Αθήνα
Με την εκ μέρους του Αλ. Τσίπρα παραπομπή όλων των κρίσιμων ζητήματα και αποφάσεων για την μορφή, τη φυσιογνωμία του νέου κόμματος και την διάρθρωση των εσωκομματικών συσχετισμών, στο ιδρυτικό Συνέδριο του προσεχούς Ιουλίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΚΕ το απόγευμα της Κυριακής.

Με τη συζήτηση ανοιχτή και ενώ οι εκπρόσωποι της εσωκομματικής ατιπολίτευσης επαναλάμβαναν από το βήμα της ΚΕ κατηγορίες για απόπειρα του κ. Τσίπρα να ηγεμονεύσει εντός του κόμματος και για υιοθέτηση πρακτικών ξένων προς τον «πολιτικό πολιτισμό και την κουλτούρα της Αριστεράς», ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη εκ νέου την Κυριακή το μεσημέρι και ζήτησε αφενός προσοχή στις δημόσιες διατυπώσεις και παρεμβάσεις, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν «οι Ηρακλείς του ριζοσπαστισμού και κάποιοι άλλοι από εμάς, που να έχουν εκχωρήσει τα πάντα στην Σοσιαλδημοκρατία» και τόνισε μεταξύ των άλλων ότι «είναι αδιανόητο να απαγορεύουμε να ανοίξει η συζήτηση στη βάση του κόμματος».

Επεσήμανε ότι δεν θέτει τελεσίγραφα ούτε δείχνει την πόρτα σε κανέναν και σημείωσε ότι οι συνιστώσες αν θέλουν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν ως το συνέδριο, καθώς και ότι αν το επιθυμούν μπορούν έως τότε να εκλέξουν αντιπροσώπους με ξεχωριστές λίστες.


Τόνισε όμως ότι το συνέδριο θα είναι το σώμα που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις και για τα δύο αυτά ζητήματα.

Πάντως, με εισήγηση του κ. Τσίπρα εγκρίθηκαν από την ΚΕ του Σαββατοκύριακου δύο σημαντικές αποφάσεις. Ειδικότερα: το μέτρο του 1 προς 10 για την εκλογή συνέδρων (κάτι που σημαίνει πως το σώμα θα είναι ευρύ, τουλάχιστον 3.000 - 3.500 άτομα) και σταυροδοσία 30%.

Κατόπιν όλων αυτών, οι ψηφοφορίες που διεξήχθησαν με συνοπτικές διαδικασίες για το Καταστατικό και τις Θέσεις και αφότου η Αριστερή Πλατφόρμα υπέβαλλε ως συμβολή στο διάλογο ένα αντιπαραθετικό κείμενο (όχι όμως με μορφή αντι-εισήγησης), ήταν καθαρά τυπικές.

Όλα παραπέμπονται σε διάλογο στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο, όπου όλα δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας θα προσέλθει με την ισχύ της εσωκομματικής πλειοψηφίας.

Πάντως, στελέχη του περιβάλλοντος του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν το απόγευμα της Κυριακής, πως στόχος του κ. Τσίπρα, με δεδομένη και την τροπή που πήρε η συνεδρίαση της ΚΕ, ήταν -και θα παραμείνει ως το συνέδριο- η αλλαγή των όρων της εσωτερικής συζήτησης, θέτοντας ως κορυφαίο ζήτημα τον ρόλο και την φυσιογνωμία του νέου κόμματος και ειδικότερα το θέμα της διακυβέρνησης, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ο υπ' αριθ. 1 στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν αυτών και ενώ από την Δευτέρα ξεκινά ουσιαστικά η τελευταία φάση του προσυνεδριακού διαλόγου, στον ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργούν δύο νέες επιτροπές: μία 13μελής για την παρακολούθηση της συζήτησης για το καταστατικό και μία 15μελής για την τελική διαμόρφωση των θέσεων του νέου κόμματος.

Αντιπαράθεση Τσίπρα - Λαφαζάνη για τις συνιστώσες


Η αναμενόμενη αντιπαράθεση Τσίπρα - Λαφαζάνη συνετελέσθη. Κατά την πολύωρη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε το έναυσμα αξιώνοντας την διάλυση των συνιστωσών και την κατάργηση της πρακτικής των ξεχωριστών λιστών στις διαδικασίες για την εκλογή οργάνων.

Ο κ. Λαφαζάνης και στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, σήκωσαν το γάντι και απάντησαν, κατηγορώντας εμμέσως την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για διάθεση επιβολής σιωπητηρίου, επέμειναν στην διατήρηση της πρακτικής της ξεχωριστής λίστας και την διατήρηση των προνομίων των συνιστωσών.

Οι απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, ήταν μεν ηχηρές, δεν φαίνεται να εκπροσωπούν την πλειψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ - τουλάχιστον αυτήν την στιγμή.

Πάντως και παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις και προβλέψεις, η συνεδρίαση της πρώτης ημέρας ήταν λιγότερο θυελλώδης απ' όσο αναμενόταν. Ακόμη και οι αντιδράσεις εκπροσώπων της μειοψηφίας ήταν σχεδόν υποτονικές και κανείς δεν φάνηκε διατεθειμένος να τραβήξει το σχοινί ή να προκαλέσει μείζον εσωκομματικό θέμα, δεδομένης της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ και της διαφαινόμενης πρροπτικής ανάληψης της εξουσίας.

Ο κ. Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία του, μίλησε για οργανωτική και πολιτική συνοχή, η οποία όπως είπε, είναι και η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρη κατοχύρωση των δημοκρατικών λειτουργιών. «Χρειάζεται ένας και όχι δεκατρείς χώροι υποδοχής μελών και οργανωτικής ένταξης. Χρειάζεται περισσότερη δυνατότητα για σύνθεση απόψεων, και όχι για παραταξιακές μετωπικού χαρακτήρα συμφωνίες ή αποκλίσεις στο εσωτερικό μας», είπε.

Προσέθεσε ότι υπάρχουν συνιστώσες που είναι ώριμες να αυτοδιαλυθούν και τα μέλη τους να περάσουν ως φυσικά πρόσωπα στον ενιαίο φορέα και άλλες να μετασχηματιστούν από συνιστώσες του παλιού ΣΥΡΙΖΑ που ήταν συνασπισμός κομμάτων, σε διακριτά πολιτικά μορφώματα του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, «που ούτως ή άλλως δε μπορεί και δε θα θέλαμε να μην είναι πλουραλιστικός», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε να αφήσει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια που υποβάλλουν οι εσωκομματικές παρατάξεις στις διαδικασίες εκλογής οργάνων. «Σήμερα», υπογράμμισε, «η κάθοδος σε ξεχωριστή λίστα δε χρησιμεύει ως δικαίωμα στην εκπροσώπηση στα όργανα μειοψηφιών, αλλά ως πολιτική δήλωση διαφοροποίησης από τη δημόσια ενιαία εικόνα του κόμματος».

«Αυτό δεν βοηθά στο βάθεμα της δημοκρατίας μέσα στο κόμμα, αλλά στο να διαιωνίζεται μια εικόνα εσωτερικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης», υπογράμμισε.

Πρότεινε το εκάστοτε Σώμα (σ.σ.προφανώς το συνέδριο) να αποφασίζει κατά πλειοψηφία τη διαδικασία της εκλογής και να μην επιβάλλεται κάθε φορά, στο όνομα «δήθεν του δικαιώματος της αναλογικής εκπροσώπησης της μειοψηφίας, ο τρόπος εκλογής στα όργανα».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι είναι αναγκαία η πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν τα θέματα αυτά και να οδηγήσουν σε συνεννόηση και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε θα πρέπει να αποφασίσει η βάση του κόμματος.

Ν. Βούτσης: «Δεν απαντά στα κρίσιμα η Αριστερή Πλατφόρμα»

Από τις τοποθετήσεις που προκάλεσαν αίσθηση λόγω της κατηγορηματικότητας και της σαφήνειάς της πολιτικής της θέσης, ήταν αυτή του γραμματέα της ΚΟ Ν. Βούτση, ο οποίος παρέκαμψε ουσιαστικά την οργανωτική συζήτηση και την ενέταξε στο γενικότερο πολιτικό ζήτημα, προκαλώντας μάλιστα και αντιδράσεις του ακροατηρίου. «Αν είναι να παραμείνουμε όπως είμαστε, τότε τι χρειαζόμαστε το Συνέδριο;» αναρωτήθηκε.
Ο κ. Βούτσης επιτέθηκε κατά της Αριστερής Πλατφόρμας, λέγοντας: «Θα περίμενα να απαντήσει σε μία σειρά ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Αν έχουμε προβάδισμα 1-2 μονάδες από την ΝΔ, θα πάρουμε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και με ποιους θα συνεργαστούμε από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις;», τόνισε ο κ. Βούτσης και μίλησε για μία εσωτερική προσπάθεια αποδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ, «που δεν μας αξίζει».

«Υπάρχει η εντύπωση ότι βρισκόμαστε κοντά στο σημείο ανάλψης της διακυβέρνησης από μία σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα», είπε ο γραμματέας της ΚΟ, εκτοξεύοντας αιχμές κατά της αριστερής πτέρυγας και συνέχισε λέγοντας ότι κάνουν σαν να μην βλέπουν ότι το ΚΚΕ έχει φύγει από τον αντιμνημονιακό αγώνα.
«Πόσα τέρμινα θα χρειαστούν για να γίνει ρεαλιστική η πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς», διερωτήθηκε και κατέληξε λέγοντας ότι αν δεν τα βρουν οι πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα σημεία, το συνέδριο θα είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία. Μίλησε τέλος για την υπό διαμόρφωση εικόνα ενός διφυούς κόμματος και φορέα, «ένα κοστούμι για δύο ή δυόμισυ, από το οποίο πρέπει να βγούμε με συμφωνίες, χωρίς επιβολή και χωρίς ομηρείες».

Π. Λαφαζάνης: «Η ηγετική ομάδα αναζητεί τον εσωκομματικό εχθρό»

Επειτα από τοποθετήσεις στελεχών όλων των πλευρών, στον κ. Τσίπρα και σε στελέχη της πλειοψηφικής τάσης, απάντησε από το βήμα της ΚΕ αργά το απόγευμα ο Π.Λαφαζάνης.
Επιτέθηκε στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γιατί «ανακαλύπτει τον εσωκομματικό εχθρό προκειμένου να καλύψει την αδυναμία απώλειας της δυναμικής» και υπογραμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα, ούτε αρχηγικό, ούτε μονολιθικό» και τόνισε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει και θα αγωνιστεί μέχρι τέλους ώστε να μην επιβληθεί σιωπητήριο στο κόμμα.

Παράλληλα, τάχθηκε στο πλευρό των συνιστωσών στην προσπάθειά τους να διατηρηθούν και υποστήριξε την πρακτική της ξεχωριστής λίστας αντί του ενιαίου ψηφοδελτίου για την εκλογή οργάνων.

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι διαφωνεί πως το πρόβλημα συνίσταται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει κολλήσει στο 27%», συμπληρώνοντας ότι το ποσοστό αυτό «δεν είναι καθόλου λίγο, με αυτό μπορεί κανείς να αλλάξει την χώρα» και προσέθεσε ότι «το πρόβλημα είναι η δυναμική. Απωλέσαμε την δυναμική μας στην κοινωνία».

Μίλησε για την «ανάγκη να ξαναστήσεις το συγκρουσιακό χαρακτήρα του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει ξανά μπροστά στους αγώνες, δεν υπάρχει αγώνας χωρίς περιεχόμενο. Αυτό το συγκρουσιακό πνεύμα χρειαζόμαστε, χρειαζόμαστε ορμή, για να βγούμε από το black out».

Μανώλης Γλέζος: «Πλήγμα για την Δημοκρατία και τον πλουραλισμό οι απόψεις Τσίπρα»

Αιχμές κατά του κ. Τσίπρα άφησε νωρίτερα την Κυριακή ο Μαν. Γλέζος, βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της συνιστώσας των Ενεργών Πολιτών. Κατηγόρησε την ηγεσία, μέσω ανακοίνωσης, καθώς ο ίδιος δεν παρέστη στην συνεδρίαση της ΚΕ, για ιδέες και θέσεις που πλήττουν τη συνοχή και τον πλουραλισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην επίθεση που εξαπολύεται στο ίδιο κείμενο, ο κ. Τσίπρας κατηγορείται ότι «προωθεί ιδέες και θέσεις που πλήττουν την συνοχή και την ίδια την Δημοκρατία και τον πλουραλισμό στον ΣΥΡΙΖΑ» και αναφέρεται: «Αντί να κάνουμε γιορταστικές εκδηλώσεις για να γιορτάσουμε την 21η Μαΐου 2001 που συγκροτήθηκε το Φόρουμ, το οποίο οδήγησε στον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια αυτή ιστορική μέρα, προς τέρψη της τρικομματικής κυβέρνησης και του αξιοθρήνητου εκπροσώπου της ο πρόεδρος εξαγγέλλει τη διάλυση των συνιστωσών και του ενωτικού εγχειρήματος».


Ζητείται, κατόπιν αυτών, η «απόρριψη των απαράδεκτων απόψεων που επιβάλλονται άνωθεν» και κατατίθεται η αντιπρόταση να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι διαφορετικές λίστες και η απλή αναλογική στην διαδικασία εκλογής οργάνων, ενώ διατυπώνεται το αίτημα να μετέχει κάθε συνιστώσα στο κόμμα σε ένα μεικτό σχήμα.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι κκ. Ι. Θεωνάς (ΚΕΔΑ), Στ. Καράμπελας (ΕΔΗΚ), Π. Μαντάς (ΔΗΚΚΙ) και Ι. Σχίζας (Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά).

Ακόμη, ο κ. Γλέζος άφησε αιχμές κατά του κ. Τσίπρα, μέσω συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, λέγοντας μεταξύ των άλλων: «Η ενέργεια αυτή είναι και άτοπη και από πλευράς τύπου και ουσίας. Ως προς τον τύπο γιατί έγινε χωρίς καμία έγκριση από συλλογικά όργανα κι ενώ εκκρεμούν οι συνεδριάσεις, κι ως προς την ουσία γιατί προβάλλονται θέσεις που απειλούν με επικίνδυνες εντάσεις και προβλήματα στο εσωτερικό του εγχειρήματος και προκαταβάλουν εξελίξεις».
 

Σχόλια