Ψήφισμα της ΚΕΔΕ για τη διαθεσιμότητα δημοτικών υπαλλήλων

Με αφορµή τις ρυθµίσεις για τη διαθεσιµότητα υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η ΚΕ∆Ε εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισµα:

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση που κλήθηκε από την 1-1-2011να εφαρµόσει το Πρόγραµµα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», στο µέσο της µεγαλύτερης οικονοµικής και κοινωνικής κρίσης, δεν αντιµετώπισε µόνο τις τεράστιες περικοπές των πόρων για τη λειτουργία των ΟΤΑ, αλλά και την τραγική µείωση προσωπικού εξαιτίας της συνταξιοδότησης πολύ µεγάλου αριθµού τακτικών υπαλλήλων χωρίς αντικατάστασή τους και πάνω από το 60% υπαλλήλων ορισµένου χρόνου, οι οποίοι στους ∆ήµους είναι αυστηρά απαραίτητοι.

Αρµοδιότητες πολύ σηµαντικές ασκούνται εκ των ενόντων ή δεν ασκούνται καν από πολλούς ∆ήµους αλλά από τις πρωτεύουσες των νοµών στις οποίες µετετάγει περιορισµένος αριθµός υπαλλήλων των Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ενώ µεγάλος αριθµός νησιωτικών και µικρών ορεινών ∆ήµων στηρίζονται αποκλειστικά στο πολιτικό προσωπικό τους αφού κάποιοι δεν έχουν ούτε έναν εργαζόµενο!

Και όλα τα παραπάνω τη στιγµή που η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την αποκλειστική ευθύνη και προσπαθεί να κρατήσει όρθιο το κοινωνικό κράτος µέσα από τις δοµές και τις δράσεις της καθώς και για να αντιµετωπίσει τις ανάγκες της καθηµερινότητας του πολίτη. 

Σαν να µην έφταναν αυτές οι αξεπέραστες δυσκολίες και ενώ από 1-1-2013 περισσότερες από 200 νέες αρµοδιότητες που αγκαλιάζουν όλο το παραγωγικό φάσµα και τη λειτουργία του κράτους περιέρχονται στους ∆ήµους, το ίδιο χρονικό διάστηµα βρίσκει εφαρµογή το καθεστώς της ∆ιαθεσιµότητας, όπως προβλέπεται στο νέο Μεσοπρόθεσµο.

Οι ενδεχόµενες όµως απολύσεις δηµιουργούν µιαν εκρηκτική κατάσταση που διαλύει τις υπηρεσίες στους ∆ήµους, αποδιαρθρώνει τους οργανισµούς τους και ιδιαίτερα κρίσιµων διοικητικών υπηρεσιών κοινωνικοπρονοιακών δοµών και υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα, που κανένας ιδιωτικός φορέας δεν µπορεί να υποκαταστήσει. 

Αντίθετα η αξιολόγηση του προσωπικού µε προκαθορισµένα κριτήρια και η δυνατότητα κινητικότητας µε κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια µπορεί να συµβάλει στην κάλυψη σοβαρών ελλείψεων προσωπικού των ΟΤΑ και δεν µας βρίσκει αντίθετους.

Μετά από τα παραπάνω η Κεντρική Ένωση ∆ήµων Ελλάδας εκφράζει τη πλήρη διαφωνία της µε:

• Τη διαθεσιµότητα των εργαζοµένων που οδηγεί τους ∆ήµους σε αδυναµία εκπλήρωσης του ρόλου τους.

• Τη συνεχιζόµενη µισθολογική υποβάθµιση των εργαζοµένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δηµιουργεί εκρηκτικό κλίµα στο εσωτερικό των ∆ήµων και επιφέρει παράλυση των παρεχόµενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

• Την απαγόρευση προσλήψεων Υ.Ε. µέχρι το 2016 ειδικότερα στις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες που τις οδηγεί στη διάλυσή τους.

• ∆ηλώνει ότι οι ∆ήµοι δεν θα γίνουν συµµέτοχοι σ’ αυτήν τη διαδικασία και προτρέπει τους αιρετούς να µη συµµετάσχουν.

πηγή

Σχόλια