«Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να διατηρήσει τον κοινωνικό της ρόλο διεκδικώντας περισσότερες παροχές»



Γράφει ο Δημήτρης Καρκούλιας.
Στις δύσκολες μέρες που ζούμε το κεντρικό κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του ως κράτους προνοίας , ασχολούμενο μόνο με την αριθμητική του δημοσιονομικού προβλήματος.

Αυτή η διαδικασία, είναι σίγουρο οτι δεν θά είναι ευδόκιμη και η σταδιακή κατάρρευση του κοινωνικού κράτους είναι δεδομένη.

Η ευθύνη των κοινωνικών προβλημάτων, που καθημερινά διογκώνονται, μεταφέρεται υποχρεωτικά στήν τοπική αυτοδιοίκηση ,που αναγκαστικά πρέπει να την αναλάβει, γιατί διαφορετικά υπάρχει άμεσος κίνδυνος να οδηγηθούμε σε κοινωνική έκρηξη .

Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να στηρίζει κάθε προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης, απ όπου και αν προέρχεται ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.Το μνημόνιο δυστυχώς οδηγεί τους Δήμους σε οικονομική κατάρρευση, επιπρόσθετα δε προβλέπει αύξηση των εσόδων των δήμων μέσω των εισφορών των πολιτών.

Η ακραία αυτή πολιτική και η εφαρμογή της εις βάρος των δημοτών, έχει φασιστικό χαρακτήρα και οδηγεί στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.


Οφείλουν οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια να μην πέσουν στην παγίδα της αδυσώπητης τροικανής λογικής και να αναλάβουν τη πρωτοβουλία της επιλεκτικής εφαρμογής των μέτρων αυτών, θέτοντας αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια.


Δεν μπορεί ο άνεργος, ο πολύτεκνος η ο ανάπηρος και γενικά ο άπορος πολίτης να δέχεται περαιτέρω επιβάρυνση. Αντίθετα πρέπει να υποστεί μείωση της τιμής των κοινωνικών παροχών που είναι αναγκαίες για τη ζωή του.


Μέσα στην οικονομική κρίση που διανύει η χώρα μας και τις καταστροφικές συνέπειες που αυτή έχει στην ζωή των πολιτών, ο Δήμος Παλλήνης αντέχοντας ακόμα την κρίση, δημιούργησε δομές που στηρίζουν τις έννοιες της αυτοοργάνωσης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.


Ξεκίνησε την λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου για μαθησιακή υποστήριξη μαθητών που οι γονείς τους αντιμετωπίζουν οικονομικά -κοινωνικά προβλήματα.


Στην προσπάθεια του να ανακουφίσει τις καθημερινές ανάγκες των οικονομικά αδύνατων δημοτών, ίδρυσε το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» προκειμένου άποροι δημότες κατά τακτά χρονικά διαστήματα να λαμβάνουν διάφορα τρόφιμα δωρεάν.


Ιδρυσε το «Κοινωνικό Φαρμακείο» με σκοπό την φαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων απόρων, αναξιοπαθούντων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στο πλαίσιο αυτό το Κοινωνικό Φαρμακείο θα παρέχει δωρεάν φάρμακα σε συνεργασία με τα ιατρεία εθελοντών του Δήμου μας.


Eίναι ο πρώτος Δήμος που καθιέρωσε στην Αττική την λαική αγορά χωρίς μεσάζοντες όπου οι δημότες αγοράζουν φθηνά προιόντα.


Δημιούργησε την Τράπεζα Χρόνου ως ένα μέσο οργάνωσης, ενεργοποίησης και αξιοποίησης των εθελοντών που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια του Δήμου ώστε κάθε δημότης να μπορεί να προσφέρει αλλά και να δέχεται υπηρεσίες.


Μέσα απο τα ΚΑΠΗ προσφέρει πολλές υπηρεσίες στους δημότες της τρίτης ηλικίας, όπωςιατρικές εξετάσεις ,εμβόλια , εκδρομές κ.τ.λ.


Θεωρώ οτι κόντρα στις επιταγές του μνημονίου η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να διατηρήσει τον κοινωνικό της ρόλο διεκδικώντας περισσότερες παροχές απο μια κυβέρνηση που προσπαθεί να επιβάλλει αντικοινωνική πολιτική.


Δημήτρης Καρκούλιας.

Σχόλια