Αλέξης Τσίπρας> Eπαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, και κατάργηση στα (χαράτσια) !


Σίγουρος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου δήλωσε ο
επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης.
Αναφερόμενος στα άμεσα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνησή του την επόμενη των εκλογών, μίλησε μεταξύ άλλων για: επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά του επιδόματος ανεργίας, επαναφορά της μετενέργειας, κατάργηση των χαρατσιών για τα μικρομεσαία εισοδήματα, τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους.

«Την Κυριακή με την ψήφο του στο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το κεφάλαιο της νέας μεταπολίτευσης. Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου σχηματίζουμε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Κάνουμε όλοι και όλες μαζί μία νέα αρχή. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να δώσουμε τέλος στο σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο που απειλεί τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη», σημείωσε κατά την έναρξη της συνέντευξης ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Θα αντικαταστήσουμε το αναποτελεσματικό μνημόνιο της οικονομίας με ένα νέο εθνικό σχέδιο ανόρθωσης».
 
Κάνοντας λόγο για ένα «ολιγομελές και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα με υπουργικό συμβούλιο που θα συνεργάζεται απευθείας με τη διοίκηση», σχολίασε: «Αυτό σημαίνει 'τέλος' στη στρατιά των υψηλά αμοιβόμενων συμβούλων που εκπροσωπούν μάλλον ανάξια τη δημόσια διοίκηση. [...] Οι αμοιβές όλων θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας. Σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνούν την υπουργική αποζημίωση. Πλουτισμός με δημόσιο, κρατικό χρήμα, τέλος».

 
Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε επίσης περικοπές στις αποζημιώσεις του πρωθυπουργού και των μελών του υπουργικού συμβουλίου στο μισό και εκκίνηση της σύνταξης του περιουσιολογίου που θα ξεκινήσει, συμβολικά, από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.


Υποσχέθηκε επίσης περικοπή προνομίων βουλευτών και περιορισμό της δυνατότητας απόσπασης στελεχών της δημόσιας διοίκησης σε βουλευτικά γραφεία. 


Αναφερόμενος στα άμεσα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνησή του την επόμενη των εκλογών, εξήγγειλε:

  • Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ 
  • Επιδόματος ανεργίας 461, 5 και χορήγησή του για διπλάσιο χρόνο
  • Επαναφορά μετενέργειας
  • Κατάργηση ειδικών επιβαρύνσεων (χαράτσια) για τα μικρομεσαία εισοδήματα και τους άνεργους
  • Μερική ή ολική διαγραφή χρεών των νοικοκυριών, ανάλογα με τη σημερινή τους κατάσταση.
  • Διαγραφή δανειακών υποχρεώσεων για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες
  • Ρύθμιση αγροτικών χρεών
  • Επανεξέταση όλων των σκανδάλων και κυρίως του σκανδάλου της Siemens
Ερωτηθείς για τα σενάρια που φέρεται να εξετάζει η Ευρώπη σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας ο κ. Τσίπρας δήλωσε βέβαιος ότι «θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους εταίρους και τους πιστωτές» και επιτέθηκε σε όσους «αναπαράγουν την κινδυνολογία περί επιστροφής στη δραχμή», λέγοντας ότι είναι οι ίδιοι που διακινούν κερδοσκοπικά παιγνίδια. 

Σχετικά με τις διαφορετικές συνιστώσες που υπάρχουν μέσα στο κόμμα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως οι διαφορετικές απόψεις για μας αποτελούν πλούτο όταν μπορούν να γίνουν γόνιμες.


«Δεν πρόκειται να σας προδώσουμε ποτέ, θα υπερασπιζόμαστε πάντα τα συμφέροντα του λαού και θα σας λέμε την αλήθεια», δεσμεύτηκε τέλος ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχόλια