Στο φουλ ο Συριζα «βλέπει» τρίτη θέση

Σε εκλογική... έξαψη βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ,
ο οποίος υπό το σύνθημα «Αποφάσισαν χωρίς εμάς, προχω­ράμε χωρίς αυτούς» φουλάρει τις μηχα­νές στην τελική ευθεία προς την κάλπη.

Οι επιτελείς του σχήματος αισιοδο­ξούν ότι το διευρυμένο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο μπορεί να καταλάβει ακόμη και την τρίτη θέση, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουν τό­σο από τις δημοσκοπήσεις όσο και από τις συγκεντρώσεις δείχνουν, όπως λέ­νε, ότι υπάρχει δυναμική.

Είναι ενδει­κτική, υπογραμμίζουν, η περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη όπου, μετα­ξύ άλλων, στο Ηράκλειο, στην πλατεία Λιονταριών, όπως εκτιμούν ο ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ συγκέντρωσε περισσότερο κόσμο απ’ το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πραγματοποίη­σε τη συγκέντρωσή του σε κλειστό γυ­μναστήριο.

Επί της ουσίας, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δεν βρίσκεται μακριά από την επίτευξη ενός από τους στόχους της, την υπερίσχυσή της δηλαδή έναντι των άλλων δυνάμεων της κοινοβουλευ­τικής Αριστεράς, καθώς, όπως έχει εξη­γηθεί αρκετές φορές από τον Τσίπρα και κορυφαία στελέχη, αυτό θα ασκούσε πιέσεις προς ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ «να ανα­λάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους» μετεκλογικά, όπως συνηθίζουν να λένε τε­λευταίως οι ΣΥΡΙΖικοί, και να συνεργα­στούν σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. 

Συνωστισμός στη Β’Αθήνας 

Τα ψηφοδέλτια, τα οποία ανακοι­νώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, αποδείχτηκαν «πονοκέφαλος», δεδο­μένης της διεύρυνσης του σχήματος, που σήμανε μια πρόσθετη «υπερπροσφορά» 

υποψηφιοτήτων δίπλα στους υποψηφίους των συνιστωσών του ΣΥΡΙ-ΖΑ. Μάλιστα μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν νέες «προσχωρήσεις» στο μετωπικό σχήμα, όπως η κίνηση «Αλλη­λεγγύη» που συνέστησαν οι διαφωνού­ντες με τον Γιάννη Δημαρά του Άρμα­τος Πολιτών για τη συνεργασία με τον Καμμένο, με προεξάρχοντες τους Στά­θη Παναγούλη και Νάσο Αθανασίου, οι οποίοι εντάχθηκαν και στα ψηφοδέλτια. Ταυτόχρονα, λάθη και αστοχίες ανάγκασαν σε αλλαγές στα ψηφοδέλ­τια μέχρι να λάβουν την οριστική μορ­φή τους. Ιδιαίτερα πυκνή σε στελέχη πρώτης γραμμής είναι η Β’ Αθήνας, ενώ ο Τσίπρας θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας και την Αχαΐα.

Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρα­τείας ορίστηκε ο Μανώλης Γλέζος, ενώ στη δεύτερη θέση τοποθετήθηκε η καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του ΕΜΠ Θεανώ Φωτίου (ΑΚΟΑ). Ακο­λουθούν ο πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς (Ενωτική Κίνηση), η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου, ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος (ο οποίος στη διαδήλωση της 15ης Ιουνί­ου 2011 έπεσε θύμα της αγριότητας των ΜΑΤ με αποτέλεσμα να μείνει ανά­πηρος με ολική κώφωση), η επίκουρη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Ιφιγένεια Καμτσίδου, ο καθηγητής πο­λιτικής Φιλοσοφίας στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Στά­θης Κουβελάκης, η Δέσποινα Σπανού, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ (μέλος ΚΠΕ του ΣΥΝ), και η Ράνια Σβίγγου, εκ των νεαρών στελεχών του ΣΥΝ (μέλος της ΚΠΕ, του Γραφείου Τύ­που και της Επιτροπής Εκλογικού Σχε­διασμού). Επίσης, ο δικηγόρος και ιστο­ρικό στέλεχος της Αριστεράς Σπύρος Σακέτας, η καθηγήτρια του ΕΜΠ Ντίνα Βαΐου, ενώ στην 12 τιμητική θέση το­ποθετήθηκε ο σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος.

Αναστολή πληρωμών και κοινωνικό κράτος 

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ παρουσί­ασε και την εκλογική του Διακήρυξη, η οποία περιέχει 10 προγραμματικούς άξονες: 1) ασπίδα προστασίας για τη στήριξη της κοινωνίας, με διασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος ή επιδόματος ανεργίας για όλους, 2) αναστολή πλη­ρωμών του χρέους, διαπραγμάτευ­ση για τη διαγραφή του με προστασία ασφαλιστικών ταμείων και μικροαποταμιευτών, ρύθμιση του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης και απασχόλησης, 3) αναδιανομή του πλούτου, με δημιουρ­γία περιουσιολόγιου, φορολόγηση του πλούτου, ενίσχυση και ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, 4) παραγωγική, κοινωνική και περιβαλλο­ντική ανασυγκρότηση με πρώτο βήμα την εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση τραπεζών, 5) σταθερή εργασία με αξι­οπρεπή μισθό και ασφάλεια, 6) δημοκρατία παντού - εγκαθίδρυση λαϊκής κυριαρχίας. Καθιέρωση απλής αναλο­γικής. Διάκριση των εξουσιών. Κατάρ­γηση του νόμου περί ευθύνης υπουρ­γών και των οικονομικών προνομίων των βουλευτών, 7) ισχυρό κοινωνικό κράτος, 9) δημόσιες υπηρεσίες Υγείας για όλους, 8) προστασία της Παιδείας, της έρευνας, του πολιτισμού και του αθλητισμού από την πολιτική των μνη­μονίων, 10) ανεξάρτητη και φιλειρηνι­κή εξωτερική πολιτική.

http://topontiki.gr/article/34465

Σχόλια