ΤΡΟΙΚΑ> ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ> ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ 550 ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ – ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ και τίθεται σε ψηφοφορία σήμερα το βράδυ στη βουλή

Χωρίς τον... ξενοδόχο, εν προκειμένω την τρόικα, λογάριαζαν οι δήμαρχοι που μέσω της ένωσής τους ΚΕΔΕ ζήτησαν και πέτυχαν – προσωρινά όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων - από την
πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να μην μειωθεί ο αριθμός των αντιδημάρχων.

Στο κείμενο του Μνημονίου που κατατέθηκε στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και τίθεται σε ψηφοφορία σήμερα το βράδυ, αναφέρεται και το εξής νέο μέτρο:

-«Εξάλειψη 550 θέσεων αντιδημάρχων στην τοπική αυτοδιοίκηση, με ισχύ από το τέλος του Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων και των συσχετιζόμενων θέσεων προσωπικού».

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση και τα δύο – πλέον – κόμματα που τη στηρίζουν, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, συμφώνησαν με την τρόικα να μειωθεί ο αριθμός των αντιδημάρχων και μάλιστα εντός του Φεβρουαρίου. Επιπρόσθετα, θα μειωθεί και ο αριθμός των ειδικών συμβούλων – συνεργατών που δικαιούται κάθε δήμαρχος αφού ο αριθμός των συμβούλων είναι ίσος με τον αριθμό των αντιδημάρχων.

Στο νομό Λάρισας όπως έχει γράψει η «Ε» προβλέπεται η μείωση των αντιδημάρχων κατά δύο σε όλους τους δήμους πλην του Δήμου Λαρισαίων που διατηρεί και τους οκτώ αντιδημάρχους του.

ΑΛΛΑ ΕΙΧΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ

Το εντυπωσιακότερο στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την τρόικα για τη μείωση των αντιδημάρχων, ταυτόχρονα η ίδια... κυβέρνηση και ειδικότερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών συμφωνούσε με τους δημάρχους να μην μειωθούν οι αντιδήμαρχοι!

Με άλλα λόγια ενώ η διάταξη για μείωση των αντιδημάρχων περιλαμβανόταν στο περίφημο Μνημόνιο 2, την ίδια ώρα η ίδια διάταξη αποσυρόταν από το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών!

Χαρακτηριστικό είναι ότι ανώτατα στελέχη της ηγεσίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας έμαθαν χθες από τους... δημοσιογράφους ότι μειώνονται οι αντιδήμαρχοι καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής (δηλαδή λίγο πριν κατατεθεί το νέο Μνημόνιο στη Βουλή) η κοινή επιτροπή υπουργείου – ΚΕΔΕ συμφωνούσε να μην τεθεί ξανά θέμα μείωσης των αντιδημάρχων.

Μάλιστα σχετική δέσμευση (δηλ. περί μη μείωσης των αντιδημάρχων) είχε αναλάβει την περασμένη Τρίτη ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης στη συνάντηση που είχε με το ΔΣ της ΚΕΔΕ.

ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ

Δήμαρχοι με μεγάλη εμπειρία στην αυτοδιοίκηση εξέφραζαν χθες στην «Ε» την έκπληξή τους για την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης χωρίς να κρύβουν την απορία τους για τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Πολύ περισσότερο που ο κ. Τάσος Γιαννίτσης έχει αποδείξει ότι δεν μασά τα λόγια του και δεν διστάζει να λέει πράγματα που είναι αντιδημοφιλή. Όλοι θυμούνται άλλωστε ότι πριν λίγες ημέρες στο συνέδριο της ΚΕΔΕ είχε προαναγγείλει ουσιαστικά νέες περικοπές στα κονδύλια προς την αυτοδιοίκηση.

Τι συνέβη λοιπόν την περασμένη εβδομάδα; Ήταν ανενημέρωτη για το Μνημόνιο 2 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ή συνέβη κάτι άλλο;

Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα, οι δήμαρχοι έδειχναν να έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Άλλοι έλεγαν ότι αφού περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο η σχετική διάταξη, θα εφαρμοστεί. Άλλοι εξέφραζαν την εκτίμηση ότι τελικά η διάταξη δεν θα εφαρμοστεί όπως έχει γίνει στο παρελθόν και με άλλες διατάξεις (για άλλα θέματα φυσικά) που είχαν συμπεριληφθεί στα προηγούμενα Μνημόνια και τις κατά καιρούς αναθεωρήσεις τους.

ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ

Νέες μειώσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση φέρνει η ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012, που ρητά προβλέπεται στο Μνημόνιο 2.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ θα επηρεάσει και την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ πιθανόν να υπάρξει και νέα μείωση από την περικοπή μόνιμων διαρθρωτικών δαπανών του κράτους.

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι κλείνει και η τελευταία χαραμάδα στις ελπίδες που είχαν οι δήμαρχοι να πάρουν πρόσθετα 450 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2012 (πρόκειται για ποσό που δεν είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό, εκ παραδρομής είχε επισημανθεί αρχικά).

Στον τομέα των οικονομικών, πάντως, ο κ. Τάσος Γιαννίτσης ήταν ειλικρινής απέναντι στην ΚΕΔΕ λέγοντας ότι δεν γνωρίζει κάτι για τη συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας.

 πηγή

Σχόλια