ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες μέλη του ΠΑΜΕ κρατώντας στο ένα χέρι το κράνος και στο άλλο την σημαία με το κοντόχοντρο ξύλο είχαν δημιουργήσει «σκληρές» αλυσίδες περιφρούρησης της συγκέντρωσης - και όχι της πορείας μιας και κανείς δεν πορευόταν - στις λεωφόρους Αμαλίας και Βας.Σοφίας μην επιτρέποντας την διέλευση
σε όποιον δεν ενέκριναν την εξωτερική του εμφάνιση.

Στους δημοσιογράφους δε επιτρεπόταν να κινούνται μόνο με την επίδειξη της επαγγελματικής ταυτότητας θυμίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ αναγνώριση στοιχείων από την αστυνομία.

Όταν νωρίς το μεσημέρι άρχισαν να φτάνουν στο Σύνταγμα τα υπόλοιπα μπλοκ συνδικαλιστικών οργανώσεων και κοινωνικών ομάδων ήταν υποχρεωμένα είτε να απομακρύνονται είτε να στριμώχνονται στους γύρω δρόμους μιας και ο όγκος των μελών του ΠΑΜΕ έμενε αμετακίνητος στην Αμαλίας, την Βας.Σοφίας και την Γεωργίου μπροστά από τα ξενοδοχεία του Συντάγματος.

Δάσκαλοι, τραπεζικοί, καθηγητές, εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση, μέλη του κινήματος Δεν Πληρώνω κρατούνταν σε απόσταση ασφαλείας από τις ομάδες περιφρούρησης του ΠΑΜΕ που δεν τους επέτρεπαν να πλησιάσουν τη Βουλή.

Ως το μεσημέρι στην οδό Γεωργίου μπροστά στην αλυσίδα του ΠΑΜΕ βρίσκονταν οι διαδηλωτές της ΠΟΕ-ΟΤΑ τα συνθήματα των οποίων προσπαθούσαν να καλύπτουν με τα δικά τους συνθήματα τα μέλη του ΠΑΜΕ σε έναν άνευ λόγου και αιτία ανταγωνισμό που θύμιζε αντιπαράθεση ποδοσφαιρικής κερκίδας. Όταν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση εγκατέλειψαν την θέση τους απογοητευμένοι από την σκληρή στάση του ΠΑΜΕ στο σημείο κινήθηκαν τα μέλη του κινήματος του Δεν Πληρώνω που απαίτησαν με εντονότερο τρόπο το δικαίωμά τους να προχωρήσουν προς τον Άγνωστο Στρατιώτη, κάτι που όχι μόνο δεν τους επετράπη από την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ αλλά υπήρξαν και έντονες λογομαχίες μιάς και οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ συχνά πυκνά τους αποκαλούσαν ακροδεξιούς και προβοκάτορες.

Η ένταση όμως κορυφώθηκε όταν απέναντι από το ΠΑΜΕ βρέθηκε ο κύριος όγκος του μπλοκ των αναρχικών που ως εκείνη την ώρα στεκόταν στην Φιλελλήνων ακριβώς κάτω από την πλατεία Συντάγματος. Οι λογομαχίες πήραν έντονο χαρακτήρα και οι φωνές γρήγορα έδωσαν τη θέση τους στα πρώτα χτυπήματα με τα ξύλα που κρατούσαν οι μεν και οι δε.

Από τη μία πλευρά «κουκουλοφόροι» και από την άλλη «κρανοφόροι» άρχισαν να χτυπιούνται αλύπητα με σκοπό να κερδίσουν λίγα μέτρα οδοστρώματος. Οι πρώτες πέτρες εκτοξεύτηκαν από την πλευρά των αναρχικών. Με τις ίδιες πέτρες απαντούσαν οι ΠΑΜίτες. Από το μπλόκ των αναρχικών σε δύο περιπτώσεις κάποιοι ανεγκέφαλοι εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ μέσα στο πλήθος ευτυχώς χωρίς θύματα αλλά το ξύλο που πέφτει στην Γεωργίου είναι άγριο και κάποιες φορές παίρνει τη μορφή λιντσαρίσματος. Οι διασώστες του Ερυθρού Σταυρού δεν προλαβαίνουν να δένουν ανοιγμένα κεφάλια στο πρόχειρο ιατρείο που στήνουν στην πλατεία Συντάγματος.


Και ενώ οι μάχες συνεχίζονται σώμα με σώμα μπροστά από τη Μεγάλη Βρετανία μια μεγάλη ομάδα ροπαλοφόρων του ΠΑΜΕ κάνοντας μια κυκλωτική κίνηση από την οδό Βουκουρεστίου βγαίνει στην γωνία Φιλελλήνων και Σταδίου με σκοπό να περικυκλώσουν τους αναρχικούς. Οι πέτρες πέφτουν βροχή, το ξύλο με τα ρόπαλα συνεχίζεται και οι υπόλοιποι διαδηλωτές παρακολουθούν από απόσταση τρομαγμένοι ενώ τα ΜΑΤ στέκουν αμέτοχα στον Άγνωστο Στρατιώτη. Μέχρι εκείνη τη στιγμή έχουν περάσει από μπροστά μου δεκάδες αιμόφυρτοι διαδηλωτές και των δύο πλευρών αλλά όλα τα περιστατικά είναι αντιμετωπίσιμα. Ανάμεσα στους χτυπημένους και δύο δημοσιογράφοι που μεταφέρονται στον Ευαγγελισμό.

Μετά από μια ώρα τα ΜΑΤ αποφασίζουν να παρέμβουν και να χωρίσουν τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Πνίγουν την πλατεία με χημικά μετατρέπονταν την περιοχή σε θάλαμο αερίων. Οι σειρήνες των ασθενοφόρων που φτάνουν στο Σύνταγμα καλύπτουν τα λιγοστά συνθήματα που ακούγονται ενώ μετά από λίγο κυκλοφορεί η φήμη για ένα νεκρό. Στην αρχή όλοι νομίζουμε πως πρόκειται για έναν ηλικιωμένο συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ που έχει χτυπηθεί από πέτρα στο πρόσωπο. Σύντομα μαθαίνουμε την αλήθεια.Ο νεκρός πνίγηκε από τα χημικά.

Το ξύλο στην Αμαλίας συνεχίζεται.
Μέλη του ΠΑΜΕ σε δύο περιπτώσεις ξυλοκοπούν άγρια δύο περαστικούς οι οποίοι τους φαίνονται «ύποπτοι» είτε για αναρχικοί είτε για ασφαλίτες όπως λένε. Και στις δύο περιπτώσεις επρόκειτο απλώς για..άσχετους. Στις 5 το απόγευμα το ΠΑΜΕ κατόπιν εντολής αποχωρεί και αμέσως αρχίζουν από τους γύρω δρόμους κινήσεις των ΜΑΤ για την διάλυση όλων των μπλοκ διαδηλωτών (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ (μ-λ), νεολαίας ΣΥΝ, μ-λ ΚΚΕ, "ΔΕΝ Πληρώνω", Οδηγών Ταξί, Δασκάλων κ.α.
πηγή

Σχόλια