Ούτε να εμφανιστείτε στις παρελάσεις

Ενα μεγαλοπρεπές «ΟΧΙ» στην παράδοση της χώρας, στην εξαθλίωση των πολιτών και στην κατάρρευση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης ετοιμάζονται να
αντιτάξουν στις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που θα γίνουν σε όλη τη χώρα, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και «Αγανακτισμένοι» πολίτες, στέλνοντας σαφές μήνυμα κατά της κυβέρνησης. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν ήδη εξαγγελθεί από συλλόγους γονέων, μαθητές, τοπικές συνελεύσεις ακόμη και σωματεία εργαζομένων κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στο πλαίσιο των παρελάσεων, οι οποίες φέτος αναμένεται να πραγματοποιηθούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, χωρίς την παρουσία κυβερνητικών στελεχών που από τώρα έχουν αρχίσει να κρύβονται.

Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται είναι η τοποθέτηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Λευκάδος, ο οποίος ζητεί στην εξέδρα των επισήμων να «βρίσκεται η ελληνική σημαία και μόνο αυτή!» Η θέση μας, τονίζει ο σύλλογος, «δεν προσβάλλει τους θεσμούς, αλλά πιστεύουμε ότι ταυτίζεται με το κοινό αίσθημα και με την υποχρέωσή μας έναντι των παιδιών μας για τη δημιουργία ιδανικών και όχι άλλων δανεικών» σημειώνει στην ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε ύστερα από γενική συνέλευση.

Από την πλευρά τους, οι «Αγανακτισμένοι» της Κέρκυρας θεωρούν τις επερχόμενες εκδηλώσεις ως ευκαιρία για να «δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα αντίθεσης στις αρχές και εξουσίες αυτού του κράτους που χρόνια τώρα καταστρέφουν την εκπαίδευση των παιδιών μας». Οι Κερκυραίοι γονείς, που συμμετέχουν στις τοπικές συνελεύσεις, αναρωτιούνται στη δική τους ανακοίνωση: «Μπροστά από ποιους θέλετε να παρελάσουν τα παιδιά σας; Μπροστά από αυτούς που συναινούν και υπογράφουν αντιεκπαιδευτικούς και αντισυνταγματικούς νόμους; Μπροστά από αυτούς που υπονομεύουν το μέλλον τους; Μπροστά από αυτούς που η καλύτερη προοπτική που δίνουν στα παιδιά μας σήμερα είναι να φύγουν από την πατρίδα τους και να γίνουν μετανάστες αν θέλουν να έχουν οποιοδήποτε μέλλον;» Οι «Αγανακτισμένοι» της Κέρκυρας αποφάσισαν τελικά να διαμαρτυρηθούν στο πλαίσιο της παρέλασης φορώντας μαύρα μπλουζάκια και κρατώντας μαύρες σημαίες.

Η πρόταση για τα μαύρα μπλουζάκια, τα μαύρα περιβραχιόνια και τις μαύρες σημαίες έχει τεθεί σε δεκάδες σχολικές μονάδες, από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Σε άλλες περιπτώσεις έχει αποφασιστεί οι μαθητές να αποστρέψουν τα κεφάλια τους, καθώς περνούν από την εξέδρα των επισήμων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι κινήσεις αυτές -που υποστηρίζονται και από την ΟΛΜΕ - έχουν αρχίσει να διαδίδονται ταχέως και μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook, αλλά και από δεκάδες ιστολόγια (blogs).

Ο διαφαινόμενος αναβρασμός έχει θορυβήσει τα στελέχη της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιοχές οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να έχουν ήδη δηλώσει ότι κωλύονται να παραβρεθούν. Στη θέση τους αναμένεται να εμφανιστούν λιγότερο αναγνωρίσιμα στελέχη, όπως γενικοί γραμματείς υπουργείων. Ηδη στα Τρίκαλα και στη Λάρισα (σ.σ.: ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έκανε γνωστό ότι θα απέχει) ανακοινώθηκε ότι την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν αντίστοιχα ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Ιωάννης Καπελέρης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος.

 Κώστας Καντούνης
dimokratianews

Σχόλια