Απορρίφθηκε προσφυγή ΔΕΛΤΑ κατά Greenpeace για τα μεταλλαγμένα

Απέρριψε οριστικά η Δικαιοσύνη το αίτημα της ΔΕΛΤΑ για απόσυρση του Οδηγού Καταναλωτών της Greenpeace για τα μεταλλαγμένα στα ζωικά προϊόντα ή για παράλειψη του ονόματός της.
Ετσι, ο Οδηγός κυκλοφορεί κανονικά και χωρίς κανέναν περιορισμό αναφοράς στο όνομα και τη βαθμολογία της ΔΕΛΤΑ.

«Η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώνει τον πολυετή αγώνα της Greenpeace και των ελλήνων καταναλωτών για το δικαίωμα να γνωρίζουμε αν καταναλώνουμε μεταλλαγμένα, διαβάζοντας απλά την ετικέτα των προϊόντων πριν τα επιλέξουμε», δήλωσε η Αλεξία Βουρεξάκη, υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στα μεταλλαγμένα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. «Θα συνεχίσουμε δυναμικά τη δράση μας για να διασφαλίσουμε την υλοποίηση ενός αξιόπιστου κρατικού σήματος για τη μη χρήση μεταλλαγμένων στα ζωικά προϊόντα. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να δούμε τη σήμανση πάνω στις συσκευασίες των ελληνικών ζωικών προϊόντων», συνέχισε η Αλεξία Βουρεξάκη.
Στην ανακοίνωσή της η Greenpeace αναφέρει πως η ΔΕΛΤΑ κινήθηκε νομικά εναντίον της Greenpeace τον Φεβρουάριο του 2011, ζητώντας την απόσυρση της τρέχουσας έκδοσης του Οδηγού Καταναλωτών, στην οποία παρουσιάζει σημαντική πτώση στη βαθμολογία της. Σύμφωνα με την οικολογική οργάνωση, η εταιρεία, ενώ είχε προσκομίσει στην Greenpeace όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για τη μη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές, αθέτησε τη δέσμευσή της να προβεί σε σχετική αναγραφή στη συσκευασία του τελικού προϊόντος έως το Μάϊο του 2010.
Το δικαστήριο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, απέρριψε τις κατηγορίες της ΔΕΛΤΑ τόσο για παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού όσο και για συκοφαντική δυσφήμηση, ενώ αναγνώρισε ότι «ο τρόπος βαθμολόγησης είναι διαφανής, ίδιος προς όλες τις συμμετέχουσες εταιρίες και αμερόληπτος». Επιπλέον απεφάνθη πως «η αναγραφή –μη χρήσης μεταλλαγμένων- στη συσκευασία δεν είναι παράνομη» όπως ισχυριζόταν η ΔΕΛΤΑ «αφού δεν αντίκειται σε διάταξη του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών».
 parapolitika

Σχόλια