H πλατεία συντάγματος εχει τη δική της μοίρα


Ο κάθε λαός, ο κάθε τόπος, η κάθε γειτονιά έχουν τη δική τους μοίρα. Ο κάθε δρόμος, ο κάθε κήπος, το κάθε σπίτι. Η κάθε πλατεία.

 Η πλατεία Συντάγματος έχει τη δική της μοίρα. Δεν την καθόρισαν η Κλωθώ, η Λάχεσις, η Άτροπος, οι τρεις κόρες της Ανάγκης. Την καθορίζει η γεωγραφική της θέση. Μπροστά στα βασιλικά ανάκτορα από τη δεκαετία του 1840. Μπροστά στη Βουλή από τη δεκαετία του 1930.
Μια αλάνα στην αρχή. Μια μαρμαρόστρωτη πλατεία κατόπιν. Τόσο μεγάλη, όσο να χωρέσει όχι τόσο δεκάδες χιλιάδες λαού, όσο τα απέραντα όνειρά του.

Στίβος αναμέτρησης. Ανάμεσα σε εξουσίες εκφυλισμένες, ξενόδουλες, αναίσθητες, ιδιοτελείς και τον λαό, πονεμένο αλλά μαχητικό, με οργή αλλά με ελπίδα.
Αυτή είναι η μοίρα της πλατείας. Το νήμα της ξεδιπλώνεται μαζί με την ιστορία του ελληνικού λαού.
Και έρχεται πάλι η ώρα της.

Το www.tometopo.gr ξεκινάει ένα αφιέρωμα για την πλατεία Συντάγματος. Θα μπορέσει να συνεχισθεί καλύτερα με τη δική σας συμβολή. Από τον Μακρυγιάννη, τον Παπαρρηγόπουλο, τις αναμνήσεις από τα Δεκεμβριανά, τις μαρτυρίες από τον Δεκέμβρη.
Αφηγούμαστε συλλογικά την ιστορία της πλατείας μας. Αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε, εμπνεόμαστε. Και πάνω από όλα συμμετέχουμε στο καινούργιο μεγάλο ταξίδι της.

Σχόλια