Ολο τον Φεβρουάριο και το μισό Απρίλιο θα απογραφόμαστε

ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ * ΑΝ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΤΕ, ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Απογραφή του πληθυσμού, ακόμα και με ραντεβού, θα διεξαγάγει φέτος η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ξεχάστε πλέον το παλαιό σύστημα απογραφής, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ υιοθετεί ευρωπαϊκά πρότυπα και θα εφαρμόσει την απογραφή τόσο του πληθυσμού όσο και των κτηρίων της χώρας κατόπιν ραντεβού!

Με ευρωπαϊκά πρότυπα θα γίνει η απογραφή πληθυσμού και κτηρίων φέτος. Καμία σχέση με τις παλαιότερες επισκέψεις Αν λοιπόν την πρώτη φορά που περάσουν οι υπάλληλοι της Αρχής δεν σας βρουν στο σπίτι, θα σας αφήσουν σημείωμα, με καθορισμό του επόμενου ραντεβού. Στην περίπτωση που δεν σας βολεύει η ημέρα ή η ώρα, μπορείτε να επικοινωνήσετε εσείς μαζί τους, είτε στα τηλέφωνα -ακόμα και τα κινητά- είτε μέσω φαξ ή e-mail, που θα σας έχουν κοινοποιήσει, και να κλείσετε το ραντεβού σας.

Οποια ώρα σάς βολεύει
Η επίσκεψη στην οικία ή στο κτήριο θα πραγματοποιηθεί σε ημέρα και ώρα που θα διευκολύνει και τον πολίτη, διευκρινίζει από την ΕΛΣΤΑΤ η γενική διευθύντρια Στατιστικών Ερευνών, κ. Αθανασία Ξενάκη, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος διεξαγωγής της συνέντευξης για την απογραφή του μόνιμου πληθυσμού της χώρας.

Τα στοιχεία που θα ζητηθούν από κάθε πολίτη είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για στατιστικούς σκοπούς. Τα ερωτήματα που θα σας θέσουν αφορούν τον αριθμό των μελών της οικογένειας που διαμένει μόνιμα στην κατοικία, ηλικίες, φύλο, σπουδές, επάγγελμα, ετήσιο εισόδημα, χαρακτηριστικά ακινήτου διαμονής κ.λπ.

Στην περίπτωση της καταγραφής των κτηρίων καταγράφουν το έτος κατασκευής, τους ορόφους, τα διαμερίσματα κ.λπ.

Τι καταγράφεται

Με την απογραφή γίνεται καταμέτρηση νοικοκυριών και σύνθεσή τους, καταγραφή μελών, δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, καθώς και η καταγραφή των χαρακτηριστικών και ανέσεων των κατοικιών τους.

Τα στοιχεία που συλλέγονται χρησιμοποιούνται για την εκπόνηση συμπερασμάτων σχετικά με το επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού, την αύξηση των φτωχών και των πλουσίων, τους άνεργους, τους απασχολούμενους κ.λπ.

Η απογραφή του πληθυσμού και των κτηρίων πραγματοποιείται κάθε δεκαετία στη χώρα. Φέτος θα διενεργηθεί από την προσεχή Τρίτη 1η Φεβρουαρίου και μέχρι τις 28 του ίδιου μήνα η απογραφή των κτηρίων που υπήρχαν στις 15 Ιανουαρίου, ενώ η απογραφή πληθυσμού θα γίνει από τις 30 Μαρτίου και μέχρι τις 13 Απριλίου.

Η μόνη διαφορά της ελληνικής από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές απογραφές είναι ότι στην Ελλάδα οι συνεντεύξεις θα γίνουν σε όλο τον πληθυσμό της χώρας, εν αντιθέσει με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου γίνονται δειγματοληπτικές συνεντεύξεις। *
Το είδα:http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=28/01/2011&id=245686

Σχόλια