Έως το 2046 η αποπληρωμή του χρέους της Ισλανδίας...


Την ώρα που η Ελλάδα διαπραγμετεύεται τους όρους σύναψης και πληρωμής του δανείου-στήριξής της από το μηχανισμό “στήριξης”, η Ισλανδία θα πληρώνει την κρίση και το χρέος της ως το 2046!

Η Ισλανδία συμφώνησε, να αποζημιώσει τους Ολλανδούς και Βρετανούς καταθέτες για τα περισσότερα από 5 δισ. δολάρια που ......
έχασαν κατά την κατάρρευση των ισλανδικών τραπεζών, δίνοντας τέλος σε μία διαμάχη που κράτησε δύο χρόνια.

Η συμφωνία ουσιαστικά κλείνει το κεφάλαιο της οικονομικής κρίσης της Ισλανδίας, μία ημέρα αφότου ανακοινώθηκε η επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ της Ισλανδίας και των κυβερνήσεων της Ολλανδίας και της Βρετανίας βρίσκονταν τα χρήματα που έχασαν οι πολίτες των δύο χωρών από τους καταθετικούς λογαριασμούς Icesave που τηρούσαν μέσω του ίντερνετ, στην τράπεζα Landsbanki. Οι κυβερνήσεις αποζημίωσαν τους πολίτες τους, αλλά ζητούσαν τα χρήματα αυτά από την Ισλανδία.

Σύμφωνα με τους όρους που ανακοινώθηκαν, η Ισλανδία θα πληρώνει έως τον Ιούλιο του 2016 τόκο 3% για τα 1,3 δισ. ευρώ που χρωστά στην Ολλανδία και 3,3% για τα 2,35 δισ. στερλίνες των χρεών προς τη Βρετανία.

Από τον Ιούλιο του 2016 το επιτόκιο θα αναπροσαρμοστεί στα επίπεδα της αγοράς. Τότε, η Ισλανδία θα αρχίσει να αποπληρώνει το χρέος, μία διαδικασία που θα κρατήσει έως το 2046.

Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Ισλανδίας, όμως, με αυτό τον τρόπο δίνεται ένα τέλος στις διαμάχες με τη Βρετανία, η οποία επιχείρησε να εφαρμόσει έναν αντιτρομοκρατικό νόμο για να παγώσει περιουσιακά στοιχεία της Ισλανδίας.

http://politicanea.blogspot.com/

Σχόλια