Η Ευρώπη στους δρόμους!!!Φοιτητικές και μαθητικές Διαδηλώσεις στη Βρετανία, απεργίες στην Πορτογαλία


Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές κατέβηκαν την Τετάρτη στους δρόμους όλης της Βρετανίας, διαδηλώνοντας κατά των κυβερνητικών σχεδίων να αυξηθούν τα δίδακτρα, δύο εβδομάδες αφότου η κινητοποίηση στο κέντρο του Λονδίνου σημαδεύτηκε από τη βίαιη κατάληψη των κεντρικών γραφείων του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος.

Αποχή από τα μαθήματα και συμμετοχή σε πορείες ανακοινώθηκε σε πανεπιστήμια, σχολεία και κολέγια, σε μια πανεθνική ημέρα δράσης εναντίον των προτάσεων της κυβέρνησης Τόρις-Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που περιλαμβάνουν τον τριπλασιασμό σχεδόν των διδάκτρων στις 9.000 λίρες (14.500 δολάρια, 10.505 ευρώ) το έτος.

Επί ποδός βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ανώτεροι αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας δηλώνουν ότι είναι «έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».

«Όποιος σχεδιάζει να βγει στους δρόμους του Λονδίνου με πρόθεση να προκαλέσει ταραχές, βία και εγκλήματα, θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτό δεν θα γίνει ανεκτό και θα συλληφθεί» δήλωσε ο Μπομπ Μπρόουντμπεντ, ο αξιωματικός της αστυνομίας που διευθύνει την επιχείρηση στο Λονδίνο.

Το απόγευμα της Τετάρτης η πορεία εξελισσόταν ειρηνικά, με μοναδική εξαίρεση μια επίθεση σε ένα βαν της αστυνομίας, το οποίο έγινε στόχος βανδαλισμών.

Στο Λονδίνο, οι διαδηλωτές σχεδίαζαν να κάνουν πορεία στα κεντρικά γραφεία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και στη Ντάουνινγκ Στριτ. Το γραφείο του αναπληρωτή πρωθυπουργού στο Σέφιλντ, στη βόρεια Αγγλία, αναμένεται επίσης να περικυκλωθεί από διαδηλωτές.

Απεργία στην Πορτογαλία

Εν τω μεταξύ, σε απεργία προχώρησαν την Τετάρτη τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της Πορτογαλίας, αντιδρώντας στην απόφαση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Λόγω της ιστορικής (η πρώτη από το 1988) γενικής απεργίας δεν εκτελούνται τα δρομολόγια τρένων και λεωφορείων, τα αεροπλάνα παραμένουν στο έδαφος, ενώ προβλήματα παρατηρούνται και στο σύστημα υγείας, καθώς και στις τράπεζες.

Οι Πορτογάλοι διαδηλώνουν ενάντια στις περικοπές μισθών και στην αύξηση της ανεργίας, τη στιγμή που φοβούνται ότι η χώρα τους είναι ο επόμενος αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες αγωνίζεται, ώστε να καταστείλει τους φόβους ότι η χώρα του θα είναι η επόμενη, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, που θα αναγκαστεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Για το λόγο αυτό επιδιώκει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, περικόπτοντας τους μισθούς και αυξάνοντας τους φόρους.

Με την κινητοποίηση τα συνδικάτα επιδιώκουν να «πατήσουν» πάνω στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τα μέτρα λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο διευθυντής ενός σούπερ μάρκετ στη βόρεια Πορτογαλία συνελήφθη, όταν έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε μία πικετοφορία, τραυματίζοντας δύο συνδικαλίστριες. Σύμφωνα με πηγές των συνδικαλιστών, ο διευθυντής του σούπερ μάρκετ «έριξε το αυτοκίνητό του πάνω στις δύο συνδικαλίστριες, ενώ απείλησε με όπλο τα άλλα μέλη της πικετοφορίας».

Σχόλια