Καταλήψεις 40 Γυμνασίων και Λυκείων στον νομό Ηρακλείου:Η φοιτητική "αύρα" της Ευρώπης στην Ελλάδα;...

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ

Χιλιάδες μαθητές αγνόησαν τις απειλές του εισαγγελέα।

Αγνοώντας την απειλητική προειδοποίηση του εισαγγελέα, 3.000 μαθητές των σχολείων μέσης εκπαίδευσης του Νομού Ηρακλείου, έχοντας στο πλευρό τους φοιτητές και εκπαιδευτικούς, πραγματοποίησαν μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο του Ηρακλείου. Παράλληλα προχώρησαν σε καταλήψεις 40 Γυμνασίων και Λυκείων στον νομό.

Ετσι, απάντησαν στην επιχειρούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, στον αυταρχισμό των κρατικών μηχανισμών εξουσίας, ζητώντας ταυτόχρονα αύξηση κονδυλίων για την Παιδεία, ώστε να λειτουργήσει ξανά η πρόσθετη διδακτική στήριξη.

Ο εισαγγελέας του Ηρακλείου, Νίκος Μαρκάκης, σε έγγραφό του προς εκπαιδευτικούς και γονείς αναφέρει: «Λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης σχολικών συγκροτημάτων στην...
περιοχή ευθύνης σας, παρακαλούμε να συστήσετε στους διευθυντές και στους καθηγητές των σχολείων να παρέμβουν συμβουλευτικά προς τους μαθητές, ώστε οι τελευταίοι να αντιληφθούν ότι η συμπεριφορά τους αυτή (δηλαδή η κατάληψη σχολικών συγκροτημάτων και η διακοπή της λειτουργίας των σχολείων) συνιστά αυτεπαγγέλτως διωκόμενη αξιόποινη πράξη.


Να καταστήσουν δε σαφές το παιδαγωγικό έργο και ρόλο τους, ώστε να μην απαιτηθεί η δρομολόγηση ποινικών διαδικασιών για την επίλυση του προβλήματος, που συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων, όπως προβλέπει ο νόμος.

Καθιστική διαμαρτυρία
»Παρακαλούμε -συνεχίζει- να συστήσετε στους προέδρους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων να ενημερώσουν τους γονείς των καταληψιών ότι, σε περίπτωση που παραλείπουν να αποτρέψουν τα παιδιά τους από τη διάπραξη της παραπάνω αξιόποινης πράξης, τελούν την αυτεπαγγέλτως διωκόμενη πράξη της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων»!


Η σύσταση του εισαγγελέα προκάλεσε την οργή των μαθητών και των φοιτητών που συμμετείχαν στη διαδήλωση ως «επιχειρούμενη ποινικοποίηση των καταλήψεων και άμεσα πολιτική πράξη καταστολής», γι' αυτό και οι μαθητές φώναζαν συνθήματα κατά του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Μάλιστα διαδήλωσαν με καθιστική διαμαρτυρία και μπροστά από τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Οι φοιτητές Χημείας και Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης συμπαραστάθηκαν στη διαδήλωση των μαθητών και τα τμήματά τους παρέμειναν κλειστά, ενώ επικρατεί αναβρασμός σε όλες τις σχολές για κινητοποιήσεις.

Η νομάρχης Ηρακλείου, Βαγγελιώ Σχοιναράκη, στα τοπικά ΜΜΕ υποστήριξε πως τα ειδικά προβλήματα που έχουν προκύψει με το Αθλητικό Σχολείο θα λυθούν σύντομα. Το όλο θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Μιχάλης Κριτσωτάκης.
"Ελευθεροτυπία"

www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=26%2F11%2F2010&id=227782

Σχόλια