ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ ! Αποδείξεις από ταξί και περίπτερα

Από την 1η Ιουλίου, οι καταναλωτές θα συγκεντρώνουν αποδείξεις ακόμη και από τα ταξί και τα περίπτερα, καθώς οι επαγγελματίες των δύο κλάδων (πάνω από 50.000 πανελλαδικά) υπάγονται πλέον στην κατηγορία τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων. Στα περίπτερα και τα άλλα σημεία πώλησης καπνού, οι τιμές θα μεταβληθούν μόνο κατά το ποσοστό αύξησης του ΦΠΑ από 10% σε 11% και από 21% σε 23%, όμως στα ταξί η επιβάρυνση θα είναι σημαντική, καθώς επιβάλλεται 11% ΦΠΑ, που δεν υπήρχε στο παρελθόν.

Ετσι, από την Πέμπτη, οι επιβάτες των ταξί θα βλέπουν τη σημαία να «πέφτει» στο 1,16 ευρώ, το χιλιόμετρο να χρεώνεται 0,66, η διπλή ταρίφα 1,16 ανά χλμ. και την ελάχιστη μίσθωση να φτάνει στα 3,10. Ετσι, αν κάποιος πληρώνει για μια μέση διαδρομή στη Θεσσαλονίκη περίπου 5 ευρώ, πλέον θα χρεώνεται 5,55 ευρώ (+11%).

Οι ιδιοκτήτες των ταξί αντιδρούν όχι τόσο για την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων, όσο για την επιβολή του ΦΠΑ και τις αυξήσεις στα τιμολόγια, που εκτιμούν ότι θα φέρουν περαιτέρω μείωση της επιβατικής κίνησης, η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει υπερβεί το 40% λόγω της οικονομικής κρίσης. «Το πρόβλημα είναι η προσαρμογή στη νέα κατάσταση και η αναδουλειά που θα επιδεινωθεί με τα νέα τιμολόγια», δήλωσε ο Κώστας Γιαννακάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης.

Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες περιπτέρων ζητούν παράταση στην εφαρμογή του μέτρου, δηλώνοντας ανέτοιμοι να λειτουργήσουν στο νέο καθεστώς. «Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει όλοι να έχουμε προμηθευτεί ταμειακές μηχανές και, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχουμε ασφαλιστική και οικονομική ενημερότητα και να έχουμε κάνει απογραφή. Αν κάποιος δεν έχει προλάβει να βάλει ταμειακή, μπορεί να κόβει χειρόγραφες αποδείξεις. Εμείς ζητάμε παράταση 3 μηνών στην εφαρμογή του μέτρου και, αν δε γίνει αυτό, να υπάρξει ανοχή για το πρώτο διάστημα, καθώς είναι δύσκολο να προσαρμοστούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα χιλιάδες επαγγελματίες, πολλοί από αυτούς ηλικιωμένοι», σημείωσε ο Κώστας Κόγιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος (ΟΠΚΕ).

Στο μεταξύ, η εφαρμογή του μέτρου των ταμειακών μηχανών και της έκδοσης αποδείξεων στις λαϊκές αγορές, έχει πάρει παράταση μέχρι την 1η Οκτωβρίου. «Μέχρι την 1η Ιουλίου θα πρέπει να έχουμε παραγγείλει τις ταμειακές μηχανές. Στα προϊόντα μας το 10% θα γίνει 11% από την Πέμπτη και μετά, όμως αυτό δε θα επηρεάσει τις τιμές. Εμείς έχουμε ζήτημα με τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών, οι οποίοι με την τήρηση βιβλίων β' κατηγορίας θα φαίνεται ότι όλος ο τζίρος τους είναι κέρδη», τόνισε ο Λάζαρος Παυλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών - Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ:ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Σχόλια