ΑΙΣΧΟΣ - ΝΤΡΟΠΗ..Φορολογική «ασυλία» για Τόλη - Γκερέκου


Την ώρα που συνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι σφίγγουν ακόμη περισσότερο το «ζωνάρι», προκειμένου να ανταποκριθούν στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, την ώρα που πολίτες σύρονται στα δικαστήρια, διαπομπεύονται και βλέπουν το βιος τους να εξαφανίζεται, επειδή χρωστούν λίγες χιλιάδες ευρώ στην Εφορία, κάποιοι άλλοι, πιο… σπιρτόζοι συμπολίτες μας, χαίρουν της ασυλίας των Αρχών.

Η προκλητικότητα θα έπρεπε να έχει και τα όριά της. Ειδικά, όταν πρόκειται για πρόσωπα δημόσια, που αποτελούν πρότυπα για τα νέα παιδιά και σχετίζονται με πολιτικούς, και δη υπουργούς.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος φαίνεται πως είναι ένας απ’ αυτούς τους Έλληνες πολίτες που θεωρούν.......
εαυτόν υπεράνω νόμων. Και δεν έχει άδικο, όταν επί 17 ολόκληρα χρόνια απολαμβάνει φορολογική «ασυλία». Ο σύζυγος της υφυπουργού Πολιτισμού-Τουρισμού, Άντζελας Γκερέκου, είναι ένας από τους μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου, αφού, όπως προκύπτει από έγγραφο της ΙΓ’ ΔΟΥ Αθηνών, που δημοσιεύει η «Ελευθεροτυπία», οφείλει από φόρους εισοδήματος, πρόστιμα και προσαυξήσεις το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής μαζί με τη σύζυγό του, από το 1993 έως και σήμερα, δεν έχουν πληρώσει τον φόρο εισοδήματος και άλλους φόρους που προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις έως και το οικονομικό έτος 2009.



Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, η αρμόδια ΔΟΥ δεν έχει καταφέρει να εισπράξει ούτε ευρώ από το υπέρογκο χρέος. Η ΙΓ’ Εφορία Αθηνών έχει, μάλιστα, προχωρήσει σε κατασχέσεις ακινήτων που εμφανίζονται στην ιδιοκτησία του κ. Βοσκόπουλου, ενώ έχει ζητήσει την ποινική δίωξή του με μηνυτήριες αναφορές προς την Εισαγγελία Αθηνών.


Με συνεχείς προσφυγές του στη Δικαιοσύνη, ο σύζυγος της κ. Γκερέκου ζητούσε τη διαγραφή του χρέους. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της «Ελευθεροτυπίας», τα δικαστήρια αποφάσισαν την οριστική βεβαίωση του χρέους στην αρμόδια Εφορία.

Το εντυπωσιακό είναι ότι, κατόπιν των δικαστικών αποφάσεων που αποτελούσαν κόλαφο για τον ίδιο, ο κ. Βοσκόπουλος ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών να διαγραφεί το χρέος λόγω αδυναμίας εξόφλησης!

Η επιτροπή απέρριψε το αίτημα του λαϊκού τραγουδιστή στις 25 Σεπτεμβρίου 2009. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει κανένας πλειστηριασμός ακινήτων της οικογένειας Βοσκόπουλου, δεν έχουν κατασχεθεί τα τέσσερα αυτοκίνητα ιδιοκτησίας του ιδίου και της συζύγου του και δεν δόθηκε καμία εντολή να γίνει έρευνα στο υποθηκοφυλακείο της Κέρκυρας, ώστε να αποκαλυφθούν κι άλλα ενδεχομένως περιουσιακά στοιχεία του τραγουδιστή.

Και το σημαντικότερο; Πώς γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου, που, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, αδυνατεί να εξοφλήσει το χρέος του, να προέβη στην αγορά διατηρητέας οικίας στο Λιστόν της Κέρκυρας, ενός ακινήτου η αξία του οποίου υπολογίζεται στις 400.000 ευρώ;

Από το 1993
Στο μηχανογραφικό προφίλ που έχει συντάξει το 2009 η ΙΓ' ΔΟΥ Αθηνών για τον κ. Βοσκόπουλο (υποβάλλει δήλωση μαζί με τη σύζυγό του, νυν υφυπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού, κ. Αγγελική Γκερέκου) εμφαίνεται ότι από το 1993 μέχρι και σήμερα δεν πληρώθηκε ο φόρος εισοδήματος και λοιποί φόροι που προέκυπταν από τις φορολογικές δηλώσεις έως και το οικονομικό έτος 2009 (εισοδήματα του 2008).

Οι αναλογούντες φόροι ανέρχονται: Κεφάλαιο 3.169.449,80, προσαυξήσεις 2.315.085,80 και τέλη 17.365,95 ευρώ. Το συνολικό ποσόν της οφειλής ανέρχεται σε 5.501.901,55 ευρώ. Το ποσόν αυτό έχει βεβαιωθεί από την αρμόδια ΔΟΥ εδώ και αρκετό καιρό και επίσης εδώ και αρκετό καιρό έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο.

Η αρμόδια ΔΟΥ ΙΓ' Αθηνών, παρά τις φιλότιμες, όπως πληροφορούμαστε, προσπάθειες του αρμόδιου δικαστικού τμήματος επί σειρά ετών δεν κατόρθωσε να επιτύχει έστω και μία συμβολική καταβολή έναντι του υπέρογκου χρέους. Οι συνεχείς οχλήσεις προς τον κ. Βοσκόπουλο δεν απέδωσαν. Αντίθετα με τις αλλεπάλληλες αναστολές που ζητούσε και εξασφάλιζε, ακόμη και με δικαστικές αποφάσεις, κατόρθωσε να μην πληρώσει μέχρι σήμερα το χρέος του. Η αρμόδια ΔΟΥ έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις των ακινήτων που εμφανίζονται στην ιδιοκτησία του κ. Βοσκόπουλου. Επίσης έχει ζητήσει την ποινική του δίωξη με τις υπ' αριθμόν 50/8-6-2006 και 20/20-1-2009 μηνυτήριες αναφορές προς την Εισαγγελία Αθηνών.

Εχει εγγραφεί κατάσχεση στο διαμέρισμα του κ. Βοσκόπουλου επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 153-155, καθώς και σε οικόπεδο με παλαιά κτίσματα επί της οδού Διογένους 26 και Εκτορος 32 στον Κορυδαλλό. Με συνεχείς προσφυγές στη Δικαιοσύνη στο διάστημα 2003 - 2008 εζητείτο η εξαφάνιση του χρέους. Πλην, όμως, τα δικαστήρια αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την οριστική βεβαίωση του χρέους στην αρμόδια ΔΟΥ.

Αδυναμία εξόφλησης

Ο κ. Βοσκόπουλος αφού έχασε όλες τις προφυγές στη Δικαιοσύνη ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών τη διαγραφή του χρέους λόγω αδυναμίας εξόφλησης.

Η αρμόδια επιτροπή απέρριψε το αίτημά του στις 25 Σεπτεμβρίου του 2009, μη δεχόμενη ότι υπάρχει οικονομική αδυναμία εξόφλησης.

Ομως, όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες:

* Πρώτον, δεν προχώρησε κανένας πλειστηριασμός ακινήτων μετά την εγγραφή κατάσχεσης και μετά το πέρας όλων των δικών και εξάντλησης τυχόν προθεσμιών, ιδίως μετά τον Οκτώβριο του 2009.

* Δεύτερον, δεν εξασφαλίστηκαν τα συμφέροντα του Δημοσίου από τα ενοίκια που εισπράττει ο κ. Βοσκόπουλος επί σειρά ετών και από τυχόν άλλα εισοδήματα που έχει.

* Τρίτον, καμιά ενέργεια δεν έγινε από μέρους του υπουργείου Οικονομικών για κατάσχεση των 4 αυτοκινήτων που έχει στην ιδιοκτησία του ο κ. Βοσκόπουλος.

* Τέταρτον, σε καμιά ενέργεια δεν προέβη το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσει σε κατάσχεση κινητών αξιών (π.χ. μετοχών, ομολόγων κ.λπ.) που ενδεχομένως να υπάρχουν σε θυρίδες τραπεζών.

* Πέμπτον, δεν δόθηκε καμιά εντολή έρευνας κατ' αρχάς στα υποθηκοφυλακεία Αθήνας και Κέρκυρας για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία του κ. Βοσκόπουλου.

* Εκτον, για έναν τόσο μεγάλο οφειλέτη όπως ο κ. Βοσκόπουλος θα έπρεπε να ερευνηθεί -και δεν φαίνεται να ερευνήθηκε- από ποιο λογαριασμό εκταμιεύτηκαν τα χρήματα για την αγορά διατηρητέας οικίας του ζεύγους στο Λιστόν της Κέρκυρας (η αντικειμενική αξία εγγίζει τις 400.000 ευρώ) και άλλου οικοπέδου επίσης στην Κέρκυρα. Η έρευνα θα είχε σαφή στόχο την προστασία της τιμής του πολιτικού κόσμου.

Σχόλια